Wat is een tellerrapport van de NAP?

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
21 jun , 2017,
Editor
, , ,
No Comments

Een tellerrapport van de NAP is een rapportage over de kilometerstand van een auto die werd opgesteld door de NAP, ofwel de Nationale Autopas. Stichting Nationale Autopas werd opgericht in het jaar 1991 om de kilometerstanden te registreren van Nederlandse voertuigen. Dit werd gedaan om tellerfraude te voorkomen. Helaas bleek de NAP ook fraudegevoelig, waardoor het uiteindelijk op verzoek van de Overheid, door de RDW werd overgenomen.

 

Waarom geldt de Nationale Autopas niet meer?

De Nationale Autopas wordt nog wel gebruikt, maar uiteindelijk werd dit niet erg in het voordeel van autoverkopers die het gebruiken. Een auto met NAP garantie, zoals dat dan aangegeven wordt, kan nog altijd een teruggedraaide teller hebben. NAP is niet voor niets overgenomen door de RDW. Er werden auto’s voorzien van een zogenaamde NAP garantie, terwijl deze wel degelijk een teruggedraaide tellerstand hadden. Uiteraard was dit niet met medewerken van de Nationale Autopas, maar met de overname van de RDW kunnen zij ervoor zorgen dat de garagebedrijven verplicht kilometerstanden moeten invoeren.

 

Kan ik veilig een goedgekeurde NAP auto kopen?

Nee, dit kan niet. Tegenwoordig kun je helaas niet uitgaan van een NAP vermelding. Er zijn autoverkopers die nog altijd een NAP garantie aangeven bij de verkoop van een auto, maar dit komt de betrouwbaarheid van de autohandelaar eigenlijk niet ten goede. Kopers die goed op de hoogte zijn weten namelijk ook dat NAP niet volledig betrouwbaar is. Als je zeker wilt zijn dat je een auto koopt waarbij geen tellerfraude is gepleegd, dan kun je de kilometerstand het beste checken bij de RDW, of met een kenteken check, in plaats van zomaar uit te gaan van de NAP garantie. Dit kan je nog altijd in de problemen brengen.

KM teller auto

Een logische of onlogische kilometerstand

Bij iedere Apk-keuring wordt de kilometerstand genoteerd en deze wordt vervolgens door de RDW geregistreerd. Wanneer er ieder jaar een hogere kilometerstand wordt doorgegeven, dan zal de RDW bij de kenteken check aangeven dat de kilometerstand logisch is. Dit betekent dat er geen sprake is van tellerfraude. Wanneer de kilometerstand op enig moment lager is dan de kilometerstand van het jaar ervoor, dan is er wel sprake van tellerfraude. In dit geval zal je bij de kenteken check te zien krijgen dat de kilometerstand onlogisch is.

 

Wat kun je doen bij tellerfraude?

Het is altijd aan te raden om een kenteken check bij de RDW te doen voordat je een auto aanschaft. Helaas is dit niet bij iedereen bekend. Daarnaast is het zo dat er ook mensen zijn die gewoon willen vertrouwen op wat de verkoper hen vertelt. Goed van vertrouwen zijn is mooi, maar kan je ook heel duur komen te staan. Heb je de auto al gekocht en kom je er dan achter dat de auto een teruggedraaide kilometerstand heeft? Dan kun je hiervan aangifte doen bij de politie. Er kan worden uitgezocht wanneer deze tellerfraude gepleegd zou zijn. Er kan dan vaak ook worden vastgesteld of dit gebeurd is bij de laatste eigenaar. Helaas is het zo dat het in de meeste gevallen niet meer te achterhalen is, waardoor je geen oplossing kunt verwachten.

 

tellerfraude

Sinds 2014 bij de wet verboden

Het terugdraaien van een kilometerteller is pas sinds het jaar 2014 officieel bij de wet verboden. Dit betekent niet dat er geen auto’s meer in Nederland rondrijden die een teruggedraaide teller hebben. Naar schatting heeft 1 op de 20 occasions in Nederland een teruggebrachte kilometerstand.

 

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment