Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen

Hoeveel is mijn auto waard?

Een veel gestelde vraag is: Hoeveel is mijn auto waard? Op verschillende momenten wil je weten wat je auto waard is. Natuurlijk bij de verkoop, maar ook bij het aankopen van een auto. Daarnaast is het ook gewoon leuk om te weten wat de autotaxatie oplevert.

Dagwaarde Auto

Berekenen wat je auto waard is

Niet voor niets vragen mensen zich af: Wat is mijn auto waard? Het is namelijk lastig in te schatten. Ben je op zoek naar een auto, dan wil je niet teveel betalen. En als je een auto wil verkopen, wil je het goede bedrag ontvangen. Daarom zijn er tools, zoals de autotaxatie, om te helpen met het berekenen van de waarde van je auto.

Kom te weten hoeveel je auto waard is

Het belangrijkste om je te realiseren is dat jij een leek bent en de verkoper, in geval van een handelaar/dealer, hier dagelijks mee van doen heeft. Deze weet dus precies waar hij/zij mee bezig is. Terwijl jij misschien eens per 5 jaar een nieuwe occasion koopt. Op deze pagina vertellen wij je alles over het bepalen van de waarde van een auto. Je zult een handige wat is mijn auto waardcheck tool op de website waarmee je gemakkelijk de waarde van de auto kunt berekenen.

Wat bepaald de waarde van mijn auto?

Mensen die zichzelf deze vraag stellen zijn over het algemeen particulieren die de waarde van hun eigen auto willen bepalen voor inruil of verkoop. Middels een kenteken check kun je er eenvoudig achter komen wat je auto waard is. Belangrijk daarbij zijn de volgende factoren:

 • Merk – Het ene merk schrijft meer af dan het andere merk. Daardoor kan de waarde voor de occasion sterk variëren. Toch is het merk een breed begrip en kan er binnen een merk een sterk verschil zitten in het percentage afschrijving per model. Hierdoor kan de dagwaarde na een aantal jaar gebruik sterk uiteenlopen met de cataloguswaarde.
 • Model – Populaire modellen hebben over het algemeen een hoge occasionwaarde. Het betreft dan meestal kleine / middenklasse voertuigen die tweedehands populair zijn. Vooral grote luxe auto’s met grote motoren zijn tweedehands moeilijker te verkopen en daarom is de prijs daarvoor relatief lager. Op modelniveau is de uitvoering belangrijk en van direct effect op de prijs.
 • Uitvoering – De belangrijkste zaken van invloed op de waarde zijn onder andere airconditioning, climate control, elektrische ramen, cruise control en veiligheidsmaatregelen zoals het aantal airbags. Een occasion met airconditioning kan gemakkelijk 1000 euro duurder zijn dan eenzelfde auto zonder.
 • Aantal eigenaren – Belangrijk maar wel steeds minder belangrijk. Het aantal eigenaren is altijd een van de belangrijke factoren van waarde geweest. Een auto met weinig eigenaren is meer waard dan een auto met veel. Toch wordt er de laatste jaren meer gekeken naar de onderhoudshistorie dan het aantal eigenaren.
 • Onderhoudshistorie en geldigheid APK keuring – Een goed onderhouden auto is altijd meer waard. Logisch, want zo’n auto is betrouwbaarder en de toekomstige onderhoudskosten zullen lager en beter in te schatten zijn. Zeker wanneer een voertuig recent onderhoud heeft gehad en de bonnen van het onderhoud aanwezig zijn is de prijs die je kunt vragen / moet betalen het hoogst. Uiteraard is een geldige APK keuring een positieve invloed.
 • Kilometerstand – Hoe lager de kilometerstand, hoe hoger de waarde van een auto en visa versa. Minstens zo belangrijk is tevens dat de kilometerstand aantoonbaar logisch is. Tellerfraude is een absolute ‘no go’. Auto’s waarbij de kilometerstand niet gecontroleerd kan worden, zoals import auto’s, zijn daardoor altijd minder waard.
 • Schadeverleden – Schade en oude schade zijn van invloed op een negatieve manier. Vooral ernstige schade in het verleden doet afbreuk aan de waarde van een auto.
 • Staat van de auto – The look en feel is key! Ziet de auto er als nieuw uit en is de bekleding en het interieur netjes? Dan het je een dikke +, krassen en beschadigingen doen flink afbreuk aan de waarde.
 • Roken in de auto – De lucht van sigarettenrook is voor veel mensen een flinke afknapper, deze geur is amper te maskeren en blijft jarenlang hangen. Bij inruil levert een rokers auto zonder twijfel 500 tot 1000 euro minder op. Omdat een rokersauto moeilijker verkoopt.
Kenteken Check Rapport

De Autotaxatie

De waarde van een auto is gebaseerd op de RDW voertuiggegevens, de huidige tellerstand van het voertuig volgens de NAP Check, het vorige aantal en soort eigenaren en het schadeverleden van de auto. Daarnaast hebben het merk, model en de uitvoering invloed op de dagwaarde. Met de autotaxatie van de auto kan je bepalen wat het bedrag dat je krijgt voor je auto als je het nu gaat verkopen.

Schadehistorie Rapport

WAT IS DE DAGWAARDE VAN MIJN AUTO?

De dagwaarde van je auto is de waarde zoals de verzekering deze inschat. Dit is een indicatief bedrag waarvoor jij, volgens de verzekeraar, een vergelijkbare auto kunt kopen. Toch leert de praktijk dat de dagwaarde die de verzekeraar hanteert over het algemeen lager is dan het bedrag wat je voor vergelijkbare auto’s moet betalen.

Meer over de auto te weten komen

We kunnen eenvoudig de minimumwaarde van uw auto berekenen via onze website kentekencheckonline.nl. Het is altijd belangrijk om de waarde van een auto te kennen voordat u koopt of verkoopt. Met basisspecificaties van de auto kunnen we de dagwaarde van de auto berekenen.

WAT IS MIJN AUTO WAARD – VERSCHILLENDE SOORTEN WAARDEN

Bij het natrekken van de waarde van een voertuig zal je erachter komen dat hetzelfde voertuig diverse waarderingen kan krijgen. Hoeveel je auto waard is wordt bepaald door de definitie en een aantal belangrijke factoren. Als eerste geven wij je inzicht in de diverse definities en de betrokken instanties. Je zal zien dat de waarde indicatie afhankelijk is van waar in de handelsketen het voertuig instroomt en wie de belanghebbende is. De onderstaande tabel laat zien welke definities er zijn en wie de belanghebbende zijn:

DefinitieUitleg definitieBelang particulierBelang dealer / garagebedrijf / handelaar Belang Verzekeraar
NieuwwaardeDe nieuwwaarde van een voertuig is de prijs die nieuw voor het voertuig is betaald of daadwerkelijk betaald moet worden.De aanschafprijs van een voertuig is altijd onderhandelbaar. Onderhandel over de prijs en de opties, kom tot een daadwerkelijke nieuwprijs. De dealer zal trachten om zoveel mogelijk marge te behouden middels onderhandelingsmethodes waarbij opties, voorwaarden en inruilwaardeDe verzekeraar wil dit bedrag weten om indien men de auto tegen nieuwwaarde verzekerd in verzekering te kunnen nemen. De nieuwwaarde is dan het verzekerd bedrag.
CataloguswaardeDe cataloguswaarde is de prijs van een ‘algemeen uitgevoerde wagen’ afgegeven als vanaf prijs in de catalogus.Indicatieve prijs voor de consument.Waardepropositie van het automerk en het betreffende model. Afgeven van prijsrichtlijn naar consument.Deze waarde wordt maar zelden door een verzekeraar gehanteerd. Zij gebruiken dit eerder als referentiekader, om te zien of de nieuwwaarde reëel is.
TaxatiewaardeDe taxatiewaarde is de vastgestelde waarde van een voertuig na taxatie.Tweezijdig belang voor de consument. Enerzijds is een hoge taxatie gewenst en anderzijds soms juist een lage taxatie.
Bij uitkeren van verzekering is een hoge taxatie het beste voor de voertuigeigenaar.
Bij import is een lage taxatie gewenst omdat er dan minder BPM betaald moet worden.
Bij verkoop / inruil is een zo hoog mogelijke taxatie gewenst.
Zie onderdeel verzekering in de volgende kolom.De belastingdienst wil bij import weten wat een auto waard is om de BPM te bepalen.De inkoper van het autobedrijf / of koper zal een lage taxatie bedingen om de auto goedkoop in te kopen.Verzekering wil vooral bij oldtimers en bijzondere voertuigen weten wat het voertuig waard is ten behoeve van de premie / het in verzekering genomen bedrag.


Verzekeraars zullen ook in geval van schade aan andere voertuigen aangebracht door de verzekerde een taxatie laten uitvoeren om ervoor te zorgen dat het uit te keren bedrag zo laag mogelijk is.
InruilwaardeDe inruilwaarde is het bedrag wat men voor een auto terugkrijgt wanneer deze wordt ingeruild op een andere auto.Als consument wil je de inruilprijs van je oude auto zo hoog mogelijk hebben met minimaal effect op de onderhandeling op het aankoopbedrag.De inkoper wil het voertuig zo voordelig mogelijk inkopen of onder aan de streep zo veel mogelijk marge creëren. Dit kan door een lage inruilprijs worden behaald maar ook door een goede inruilprijs te gebruiken om te misleiden / af te leiden van de onderhandeling op het aankoopvoertuig.Geen belang.
HandelswaardeDe handelswaarde is het bedrag wat het voertuig in de handel opbrengt. Ofwel, het bedrag wat een auto oplevert wanneer deze door een handelaar wordt opgekocht.Dit is de prijs die je als consument altijd kunt krijgen bij verkoop aan een handelaar. Deze prijs is aanzienlijk lager dan de marktwaarde.Autohandelaren profiteren van scherpe inkoopprijzen door voertuigen op veilingen in te kopen en/of bij onderlinge handel. Steeds meer consumenten bieden hun auto online aan handelaren aan.Geen belang.
RestwaardeDe restwaarde is het bedrag wat een rijtuig na afschrijving nog waard is. Restwaarde waarderingen worden voornamelijk gebruikt bij zakelijk autobezit ten behoeve van de belastingdienst.Ondernemers / bedrijven stellen de restwaarde vast en schrijven het voertuig, meestal in zo kort mogelijke tijd af. Dit heeft als voordeel dat de afschrijving van de winst van de onderneming afgetrokken mag worden.Handelaren / autozaken kunnen dit soort voertuigen op relatief jonge leeftijd terug in de showroom verwachten. Zij zijn blij met dit soort inruilingen omdat ondernemers met oog op btw aftrek graag zaken doen met bedrijven.Geen belang.
SloopwaardeDe sloopwaarde is de prijs die je voor je auto terug krijgt als deze naar de sloop gaat. Een sloopauto kan een schadeauto zijn of een oude auto waarbij de kosten voor APK keuring niet opwegen tegen de waarde van het voertuig.De consument een sloopvoertuig inruilen tegen een kleine vergoeding of zelf naar de sloop brengen. Bij inruil levert een sloopwagen niet veel op.De handelaar / autozaak zal zo min mogelijk bieden. Zij slopen de auto vaak niet zelf maar verkopen de auto voor een vaste prijs door aan een sloperij. Het kan ook zijn dat ze doen voorkomen alsof het een sloopauto is en deze toch nog opknappen voor verkoop. Hiermee wordt de inkoopprijs gedrukt.Alleen van invloed bij een schadeclaim waarbij de auto naar de sloop gaat. Belang is zo veel mogelijk voor deze auto terug krijgen.

BELANGRIJKE PRIJSDEFINITIES IN DE AUTOHANDEL

Wanneer je een auto wilt kopen of verkopen is het belangrijk om kennis te nemen van prijsdefinities binnen de handel. Dit zijn totaal anders dan definities dan de eerder besproken waarde definities. De bovenstaande termen geven een statische, meestal indicatieve bepaling weer, terwijl onderstaande termen juist specifiek zijn. Wat is mijn auto waard? Dat hangt af van onderstaande punten:

 • Vraagprijs – De vraagprijs is de prijs waarvoor je een auto kunt kopen. De term ‘vraag’ geeft aan dat men het vraagt maar dat er wel ruimte is voor onder onderhandeling.
 • Vaste prijs – Vaste prijs wordt meestal gebruikt om aan te geven dat de prijs, welke de verkoper voor iets vraagt, niet onderhandelbaar is.
 • Marge auto – Hierover kan een bedrijf geen BTW terugvorderen, het betreft een scherp geprijsde auto.
 • Prijs voor BPM – De vraagprijs voor een import auto die nog niet op Nederlands kenteken is gezet en waarvoor de BPM nog moet worden voldaan.
 • Exportprijs – Prijs wat het voertuig kost zonder kenteken.
 • Netto exportprijs – Wat de auto netto kost bij exporteren.
 • Verkoopprijs – De prijs waarvoor men de auto te koop heeft staan. Deze is, net als de vraagprijs, onderhandelbaar.

De vraag: Wat is mijn auto nog waard? is dus niet eenduidig te beantwoorden.

WELKE INSTANTIES LEVEREN DATA VOOR HET BEPALEN VAN WAARDES?

Voertuigdata wordt door diverse instanties verzameld en beschikbaar gesteld. Hieronder een overzicht van de betrokken instanties.

InstantieWelke data leveren zij?Additioneel
Rijksdienst Wegverkeer (RDW)De RDW beheerd het volledige voertuigregister en is verantwoordelijk voor het registreren van voertuigen en tellerstanden.Semi overheidsorganisatie.
Nationale Auto Pas (NAP)Nationale Autopas (NAP) heeft van 1991 tot 2015 tellerstanden geregistreerd en consumenten de mogelijkheid geboden tellerstanden te controleren. Deze taak is nu overgedragen aan de RDW.Opgeheven en haar taken overgedragen aan de RDW.
ANWBANWB geeft middels koerslijsten informatie af aan databases om waardecalculaties te doen.Van origine de Nederlandse wegenwacht. Tegenwoordig breed actief in de automotive en reisindustrie.
BOVAGBOVAG werkt samen met de ANWB aan koerslijsten.Belangenvereniging en keurmerk voor garantie op voertuigen.
VWELevert vrijwel alle RDW kenteken geregistreerde data. Zij zijn databeheerder en dataprovider van deze voertuiggegevens.Software en databeheerder.
VerzekeraarsMaken gebruik van koerslijsten en bepalen aan de hand hiervan wat een auto waard is.N.V.T.
TaxateursBetreft een fysieke inspectie van de auto en rapportage daarvan in vorm van een taxatierapport.Voornamelij

EEN WAARDEBEPALING IS ESSENTIEEL

Wat is mijn auto waard? De actuele opbrengst van een wagen is afhankelijk van diverse factoren. Uiteraard is de grootste factor de ‘wat de gek ervoor geeft factor’. Toch is het onverstandig om hierin mee te gaan.

Hoe lastig het ook klinkt, zeker wanneer je enthousiast bent over een auto, het blijft van groot belang om het voertuig eerst te taxeren op kenteken. Wie inzicht heeft in de marktwaarde komt goed beslagen ten ijs. Dit inzicht helpt je bij het onderhandelen en inschatten of het aanbod marktconform is.

DE DAGWAARDE BEREKENEN MET DE ANWB KOERSLIJST

Met behulp van de ANWB koerslijst kunt u eenvoudig de dagwaarde van uw auto achterhalen. In de koerslijst staan richtprijzen, zoals ‘verkoop tussen particulieren’ en ‘inruil bij autobedrijf’. Dit kan een hulpmiddel zijn om erachter te komen wat uw auto waard is.

INRUILEN OF ZELF VERKOPEN

U kunt tevens afwegen of u uw auto wilt inruilen of zelf verkopen door het bedrag wat men ervoor biedt af te zetten tegen de marktwaarde / de verwachte opbrengst bij particuliere verkoop via bijvoorbeeld Marktplaats. Het waarde rapport houdt rekening met factoren waarbij afschrijvingspercentage en kilometerstand de belangrijkste parameters zijn.

Dagwaarde auto

INRUILWAARDE OF DAGWAARDE AUTO BEREKENEN

De autotaxatie, wat is dat eigenlijk? Er achter komen wat je auto precies waard is. Toch zijn er nog altijd veel mensen die deze definitie verwarren met de prijs bij inruil, terwijl er wel degelijk grote verschillen zijn tussen beide waardes. 

De dagwaarde auto berekenen wordt voornamelijk door verzekeraars gedaan. Zij gebruiken deze als maatstaaf om te bepalen welk bedrag zij moeten uitkeren bij een schadeclaim. De dagwaarde auto komt totaal niet overeen met de prijs die je voor je oude auto terugkrijgt bij inruil.

VOORBEELD UIT DE PRAKTIJK

Hieronder zie je een duidelijk verhaal over de verschillende waardes van een auto:

Peter heeft onlangs een Volkswagen Golf met bouwjaar 2010 gekocht met 84.000 kilometer op de teller. Hij heeft er 8.200,- euro voor betaald inclusief een afleverbeurt en BOVAG-garantie, omdat de auto ouder is. Omdat het een flinke investering is, kiest Peter voor een allrisk autoverzekering. Hij gaat ervan uit dat hij dan goed verzekerd is. Helaas maakt Peter na 4 maanden al brokken. Hij vergeet voorrang te verlenen en botst tegen een andere auto op.

Ondanks de relatief lage snelheid wordt de auto total loss verklaard door de schade expert. Gelukkig is Peter allrisk verzekerd. Hij denkt dus dat hij het goed heeft geregeld en maakt zich geen zorgen. De auto wordt weggesleept en de verzekeraar laat weten dat de dagwaarde wordt uitgekeerd. Volgens een uitgebreid rapport van de schade expert zou herstellen van de schade namelijk meer kosten. Peter krijgt 6.300 euro op zijn rekening gestort. Dit is de waarde van de auto op de dag dat deze beschadigd raakte.

Peter blijkt verzekerd te zijn tegen de dagwaarde en is ondanks de allriskdekking flink de pineut. Dit had hij zeker niet zien aankomen, want zo snel kan een auto toch niet afschrijven? Dat klopt. Wil hij dezelfde auto kopen, dan moet hij opnieuw rond de 8.200 euro betalen. Had hij zijn auto ingeruild op een iets nieuwere versie, dan had hij er nog zo’n 7.500 euro voor teruggekregen. Ondanks de allriskdekking heeft hij flinke schade geleden.

WIL JE OOK DE INRUILWAARDE VAN JE AUTO WETEN?

Autowaarde Rapport

De inruilwaarde is de waarde van de auto op basis van onder andere RDW voertuiggegevens, de tellerstand van een auto op het NAP certificaat en het aantal eigenaren dat de auto heeft gehad. De inruilwaarde van een auto is de prijs die een garagebedrijf of autohandelaar voor de auto geeft als je die inruilt bij de aankoop van een nieuwe of tweedehands auto. Wil je dus een nieuwe of tweedehands auto kopen bij een dealer of garagebedrijf? Dan kun je de “inruilwaarde auto berekenen”. Wil je weten wat je auto waard is bij inruil? Dan kun je met een kenteken check de inruilwaarde auto berekenen.

Tellerrapport

GEBRUIK DE KENTEKENCHECK

Door een kentekencheck op kentekencheck online te doen kunt u zowel de dag- als de inruilwaarde van een auto berekenen. De bedragen verschillen vaak wel enigszins omdat dealers natuurlijk een marge hebben om winst te draaien. Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag “Wat is mijn auto waard” of “Hoeveel is mijn auto waard” daar beiden ietwat uit elkaar liggen. Om de waarde van de auto te checken kun je de autowaarde check doen. Vul bovenaan deze pagina je kenteken in om de waarde van een auto op te vragen.

AUTO VERKOPEN

Gebruik de online RDW kentekencheck voor een goede indicatie van de verkoopprijs. De kentekencheck van Kentekencheckonline.nl (bovenaan deze pagina) geeft inzicht in alle RDW voertuiggegevens en ook het schadeverleden van een auto. De inruilwaarde van de auto kun je zelf beïnvloeden. Door de auto tip top in orde te maken bespaar je de garage of de autodealer schoonmaakkosten. Wil je de auto inruilen in plaats van verkopen? Dan kun je het autobedrijf of de garage wijzen op de goede staat van de auto. Zo krijg je er misschien meer geld voor.

WAT IS JE AUTO WAARD BIJ VERKOOP OP INTERNET?

Wat je auto waard is, hangt ook af van de manier waarop je hem onder de aandacht brengt. Op internet gelden natuurlijk andere regels dan bij een inruil. Op het internet zijn er veel websites waarop je een tweedehands auto kunt verkopen. Op deze sites staan tienduizenden auto’s te koop. Om een antwoord op de vraag “wat is de waarde van mijn auto?” te krijgen kun je, naast de waardecheck auto, ook kijken naar de prijs van de aangeboden auto’s op de site. Hoeveel je auto waard is, wordt namelijk in grote mate beïnvloed door het aanbod van vergelijkbare auto’s.

MAAK EEN GOEDE ADVERTENTIE

Vrijwel iedereen die zijn auto wilt verkopen of inruilen vraag zich af “hoeveel is mijn auto nog waard?”. Een opvallende advertentie is belangrijk om je auto goed onder de aandacht te brengen. Daarnaast moet natuurlijk ook de verkoopprijs van de auto goed zijn. Zoals je net hebt gelezen, heb je met onze kenteken check al de dagwaarde van de auto kunnen berekenen. Je weet dus al wat de auto op dit moment waard is. Afhankelijk van de snelheid waarmee je een auto wilt verkopen, kun je ook besluiten om het vergelijkbare aanbod te bekijken. Door op internet vergelijkbare auto’s te bekijken kun je een idee krijgen van de gemiddelde verkoopprijs. Hierdoor kun je de waarde van je auto nog beter bepalen.

DE RDW GEGEVENS

Als je wat meer tijd hebt en graag over de waarde van je auto wilt onderhandelen, dan kun je een bedrag vragen dat hoger ligt dan het resultaat van onze RDW-check voor de dagwaarde van je auto. Over het algemeen bevindt de vraagprijs van een auto zich vaak boven de uiteindelijke verkoopprijs. Daarnaast kun je potentiële kopers mogelijk nog aantrekken door een NAP-certificaat van de Nationale Autopas te verstrekken bij de verkoop. Dit NAP-rapport toont aan in hoeverre de RDW kilometerstand van het voertuig logisch of onlogisch is. Als je de kilometerstand van de auto wilt controleren, is het slim gebruik te maken van de kilometerstandcontrole van de RDW via de officiële RDW-website.

VRAAG EEN AANBOD

En uiteindelijk gaat het allemaal om vraag en aanbod. Hoeveel je auto waard is hangt dus af van het aanbod, maar ook zeker van wat de auto waard is voor de koper. Kom goed beslagen ten ijs, en betaal of ontvang de echte waarde van je auto. Een autotaxatie kan hier zeker bij helpen.SaveSaveSaveSaveSaveSave

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

25 Comments

downarrow

Leave A Comment