WEGENBELASTING BEREKENEN:

RDW Wegenbelasting

Motorrijtuigenbelasting (MRB)

De fiscale aansprakelijkheid voor de motorrijtuigenbelasting is gelinkt aan het in het bezit hebben van en de registratie van een voertuig. Dit houdt in dat, wanneer je in Nederland woont en je in het bezit bent van een personenauto, een bestelbus, een motor of een vrachtwagen, je verplicht bent om wegenbelasting betalen of motorrijtuigenbelasting (MRB) aan de overheid te betalen. Je ontvangt automatisch bericht van de Nederlandse Belastingdienst met daarin het bedrag dat je aan wegenbelasting moet gaan betalen. Dit bedrag hangt in eerste instantie af van de volgende zaken:

  •      Het type voertuig (auto, bestelbus, vrachtwagen of bus)
  •      Het gewicht van het voertuig (licht of zwaar)
  •      Het type brandstof in personenauto’s (benzine, diesel of LPG)

De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) beheert een grote database met daarin informatie over alle voertuigen die in Nederland geregistreerd staan. De RDW houdt de verkeersgeschiktheid van de voertuigen in de gaten (door middel van een APK) en houdt overzicht over de betaling van wegenbelasting en verzekeringen.

Als één van deze zaken niet goed geregeld is, stuurt de RDW een waarschuwingsbericht en een boete op, inclusief een uiterste datum waarop de APK geregeld moet zijn of de wegenbelasting of verzekering betaald moet zijn. Het is mogelijk om dit aan te vechten, bijvoorbeeld wanneer je tijdelijk niet in Nederland verblijft vanwege zaken in het buitenland. In dit soort gevallen is het mogelijk dat de boete wordt kwijtgescholden, op voorwaarde dat je zo snel mogelijk regelt dat de openstaande rekening betaald wordt.

Hoeveel motorrijtuigenbelasting moet ik betalen?

Hoeveel motorrijtuigenbelasting je moet betalen, hangt af van een aantal factoren, inclusief het type voertuig dat je in je bezit hebt, het gewicht van dit voertuig en de regio waar het voertuig ingeschreven staat. Wie voor het eerst een nieuwe auto laat registreren, betaalt een eenmalige heffing voor de registratie in Nederland. Dit noemen we BPM.

Wanneer het om een nieuwe auto gaat, betaalt de importeur de helft van de BPM. Het is wel belangrijk dat de belasting betaald is voordat de personenauto geregistreerd wordt. Als de auto geïmporteerd is, moet er belasting worden betaald. Wanneer dit nog niet gedaan is, mag je niet met deze auto rijden op de Nederlandse wegen.

WEGENBELASTING BEREKENEN

Wil je weten hoeveel wegenbelasting je moet betalen? Je kunt de wegenbelasting berekenen voor alle voertuigtypen via deze gebruiksvriendelijke motorrijtuigenbelasting calculator. Beantwoord de vragen in de tool en klik op ‘Bereken’. Hoeveel wegenbelasting je moet betalen hangt o.a. af van:

  • waar je woont (de provinciale opcenten zijn afhankelijk van de provincie waarin je woont)
  • soort voertuig (brandstof, hybride, elektrisch, etc.)
  • type brandstof
  • gewicht van de auto

Met deze tool kan je ook zien voor welke zuinige voertuigen je geen wegenbelasting hoeft te betalen. Let op: voor zware voertuigen, zoals vrachtwagens, geldt er een speciaal tarief. In de meeste gevallen betaal je, naast heffingen voor zware voertuigen, ook wegenbelasting wanneer je met een vrachtwagen op de Nederlandse wegen rijdt.

WEGENBELASTING BEREKENEN

ZWARE AUTO? DAN BETAAL JE MEER

Het gewicht van een voertuig wordt gebruikt als criterium om vast te stellen hoeveel belasting er moet worden betaald voor een personenauto. Zwaardere auto’s hebben een hoger belastingtarief. Het soort brandstof kan ook invloed hebben op het tarief. Voertuigen die op LPG of diesel rijden zijn gemiddeld zwaarder dan benzineauto’s. Vaak moet je voor deze auto’s meer belasting betalen. De onderstaande tabel geeft een overzicht van belastingtarieven voor verschillende typen voertuigen (Provincie Noord-Holland):

   Type voertuigGewicht in kgType brandstofMRB per jaar
Personenauto1400Benzine€732,- per jaar
Personenauto1000Benzine€380,- per jaar
Personenauto1000Diesel€904,- per jaar
Personenauto1000LPG€968,- per jaar

Hoe betaal ik mijn motorrijtuigenbelasting?

De motorrijtuigenbelasting kan per jaar, per kwartaal of per maand worden betaald, afhankelijk van de registratie van de auto en je persoonlijke voorkeur. Je kunt per kwartaal betalen via automatische incasso, maar je kunt de Belastingdienst ook toestemming geven om maandelijks automatisch de motorrijtuigenbelasting van je rekening af te schrijven.

Op tijd betalen

Het is ontzettend belangrijk dat je je motorrijtuigenbelasting op tijd betaalt. Als je niet op tijd betaalt, ontvang je een aanvullende belastingaanslag van de Belastingdienst. Het is daarom slim om de Belastingdienst toestemming te geven om de motorrijtuigenbelasting maandelijks per automatische incasso af te schrijven. Zo betaal je altijd op tijd en ontvang je geen aanvullende belastingaanslag.     

Strenge regels

De Belastingdienst houdt gegevens over voertuigen zeer strict bij met behulp van camera’s,  douanegegevens en informatie van de politie, zoals bijvoorbeeld boetes en officiële verslagen. Alle gegevens, ook uit het verleden, met betrekking tot jouw voertuig, zijn en worden gecontroleerd.

Als blijkt dat je te weinig of geen wegenbelasting voor het betreffende voertuig hebt betaald, ontvang je een aanvullende belastingaanslag met een boete die zo hoog is als de aanslag die je ontvangt. Toch zijn er enkele uitzonderingen als het gaat om de motorrijtuigenbelasting, zoals:

  • Voertuigen waarbij beperkt gebruik wordt gemaakt van de openbare weg, zoals landbouwtractoren
  • Ambulances, brandweerauto’s en politieauto’s

VRIJSTELLING WEGENBELASTING

Als je voldoet aan specifieke voorwaarden, ontvang je een vrijstelling. Dit houdt in dat je geen of minder wegenbelasting hoeft te betalen. Dat geldt bijvoorbeeld als je auto geschorst is of als je in een oldtimer rijdt die ouder dan 40 jaar is.

BUITENLANDS KENTEKEN EN WEGENBELASTING

Heeft je auto een buitenlands kenteken, bijvoorbeeld een Duits kenteken, en rij je met deze auto in Nederland? Dan kun je in aanmerking komen voor een vrijstelling van de wegenbelasting. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan deze vrijstelling.

Zo kun je vrijstelling krijgen als je de auto niet langer dan 2 aaneengesloten weken in Nederland gebruikt. Je kunt onze kenteken check gebruiken om de gegevens van je auto op te vragen. Daarmee kun je dan zien of je in aanmerking komt voor een vrijstelling.

CO2 uitstoot

De CO2 uitstoot van je voertuig speelt een grote rol in het bepalen van de hoeveelheid belasting die je moet betalen. Als je in het bezit bent van een personenauto die geen CO2 uitstoot heeft, hoef je ook geen wegenbelasting te betalen.

Maar bezit je een personenauto die tussen de 1 en 50 gram per kilometer CO2 uitstoot heeft, zoals een plug-in hybrid? Dan betaal je de helft van het bedrag dat betaald moet worden voor een normale personenauto. De regeling voor hybride auto’s wordt in 2026 afgeschaft.

WEGENBELASTING VOOR ELEKTRISCHE AUTO’S EN AUTO’S OP WATERSTOF

De wegenbelasting verschilt per motorrijtuig. Er zijn auto’s waarvoor je geen wegenbelasting betaalt. Zo betaal je geen wegenbelasting voor auto’s die als emissiearm worden beschouwd. Het gaat dan om elektrische voertuigen met een elektromotor en een batterij of brandstofcel. Voor deze auto’s geldt in ieder geval tot 2025 een vrijstelling. Heb je een auto die op waterstof kan rijden? Dan hoef je ook geen motorrijtuigenbelasting te betalen.

KENTEKENPAS: BEPAAL DE GEWICHTSKLASSE EN BEREKEN WEGENBELASTING

Bij het berekenen van wegenbelasting bepaalt het gewicht van de auto voor een groot deel hoeveel wegenbelasting je moet betalen. Het kan dus verstandig zijn om hier rekening mee te houden bij de aanschaf van een nieuwe auto. Soms staat het gewicht van de auto vermeld in de advertentie, maar je kunt het ook op een andere manier vinden.

Als je een nieuw of gebruikt voertuig aanschaft, ontvang je namelijk een registratiekaart (de kentekenkaart vervangt de kentekenpapieren). Staat het gewicht aangegeven op de kentekenkaart? Trek hier dan 100 kg van af om de gewichtsklasse van jouw voertuig vast te stellen. Op de website van de RDW kun je meer informatie vinden over de kentekenpas.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu