WEGENBELASTING BEREKENEN:

RDW Wegenbelasting

Motorrijtuigenbelasting (MRB)

De fiscale aansprakelijkheid voor de motorrijtuigenbelasting is gelinkt aan het in het bezit hebben van en de registratie van een voertuig. Dit houdt in dat, wanneer je in Nederland woont en je in het bezit bent van een personenauto, een bestelbus, een motor of een vrachtwagen, je verplicht bent om wegenbelasting betalen of motorrijtuigenbelasting (MRB) aan de overheid te betalen. Je ontvangt automatisch bericht van de Nederlandse Belastingdienst met daarin het bedrag dat je aan wegenbelasting moet gaan betalen. Dit bedrag hangt in eerste instantie af van de volgende zaken:

  •      Het type voertuig (auto, bestelbus, vrachtwagen of bus)
  •      Het gewicht van het voertuig (licht of zwaar)
  •      Het type brandstof in personenauto’s (benzine, diesel of LPG)

De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) beheert een grote database met daarin informatie over alle voertuigen die in Nederland geregistreerd staan. De RDW houdt de verkeersgeschiktheid van de voertuigen in de gaten (door middel van een APK) en houdt overzicht over de betaling van wegenbelasting en verzekeringen. Als één van deze zaken niet goed geregeld is, stuurt de RDW een waarschuwingsbericht en een boete op, inclusief een uiterste datum waarop de APK geregeld moet zijn of de wegenbelasting of verzekering betaald moet zijn. Het is mogelijk om dit aan te vechten, bijvoorbeeld wanneer je tijdelijk niet in Nederland verblijft vanwege zaken in het buitenland. In dit soort gevallen is het mogelijk dat de boete wordt kwijtgescholden, op voorwaarde dat je zo snel mogelijk regelt dat de openstaande rekening betaald wordt.

Hoeveel motorrijtuigenbelasting moet ik betalen?

Hoeveel motorrijtuigenbelasting je moet betalen, hangt af van een aantal factoren, inclusief het type voertuig dat je in je bezit hebt, het gewicht van dit voertuig en de regio waar het voertuig ingeschreven staat. Individuen die voor het eerst een personenauto laten registreren, betalen een eenmalige heffing om hun auto in Nederland te laten registreren. Dit noemen we BPM. Wanneer het om een nieuwe personenauto gaat, betaalt de importeur de helft van de BPM. Het is wel belangrijk dat de belasting betaald is voordat de personenauto geregistreerd wordt. Wanneer de auto geïmporteerd is, moet er belasting worden betaald. Wanneer dit nog niet gedaan is, mag je niet met deze auto rijden op de Nederlandse wegen.

Je kunt het belastingtarief voor alle voertuigtypen vinden via deze gebruiksvriendelijke motorrijtuigenbelasting calculator. Beantwoord de vragen in de tool en klik op ‘Bereken’.

Met deze tool kan je ook zien voor welke zuinige voertuigen je geen wegenbelasting hoeft te betalen. Let op: voor zware voertuigen en voertuigen zoals vrachtwagens en bagegewagens geldt er een speciaal tarief. In de meeste gevallen betaal je, naast heffingen voor zware voertuigen, ook motorrijtuigenbelasting wanneer je met een vrachtwagen op de Nederlandse wegen rijdt.

Het gewicht van een voertuig wordt gebruikt als criterium om vast te stellen hoeveel belasting er moet worden betaald voor een personenauto. Voor voertuigen die rijden op diesel of LPG gelden er andere tarieven. De onderstaande tabel geeft een overzicht van het belastingtarief voor verschillende typen voertuigen:

   Type voertuig Gewicht in kg Type brandstof MRB per jaar
Personenauto 1400 Benzine €596,- per jaar
Personenauto 1000 Benzine €304,- per jaar
Personenauto 1000 Diesel €676,- per jaar
Personenauto 1000 LPG €724,- per jaar

Hoe betaal ik mijn motorrijtuigenbelasting?

De motorrijtuigenbelasting kan per jaar, per kwartaal of per maand worden betaald, afhankelijk van de registratie van de auto en je persoonlijke voorkeur. Je kunt per kwartaal betalen via automatische incasso, maar je kunt de Nederlandse Belastingdienst ook toestemming geven om maandelijks motorrijtuigenbelasting van je rekening af te schrijven. Wanneer je een toestemmingsformulier invult, schrijft de RDW de motorrijtuigenbelasting automatisch maandelijks van je rekening af.

 


DOE DE ONLINE KENTEKENCHECK!

Op tijd betalen

Het is ontzettend belangrijk dat je je motorrijtuigenbelasting op tijd betaalt. Als je niet op tijd betaalt, ontvang je een aanvullende belastingaanslag van de Belastingdienst. Het is daarom slim om de Belastingdienst toestemming te geven om de motorrijtuigenbelasting maandelijks per automatische incasso af te schrijven. Zo betaal je altijd op tijd en ontvang je geen aanvullende belastingaanslag.   

Strenge regels

De Belastingdienst houdt gegevens over voertuigen zeer strict bij met behulp van camera’s,  douanegegevens en informatie van de politie, zoals bijvoorbeeld boetes en officiële verslagen. Alle gegevens, ook uit het verleden, met betrekking tot jouw voertuig, zijn en worden gecontroleerd. Als blijkt dat je te weinig of geen motorrijtuigenbelasting hebt betaald, ontvang je een aanvullende belastingaanslag met een boete die zo hoog is als de aanslag die je ontvangt. Toch zijn er enkele uitzonderingen als het gaat om de motorrijtuigenbelasting, zoals:

  • Voertuigen die beperkt gebruik maken van de openbare weg, zoals landbouwtractoren
  • Ambulances, brandweerauto’s en politieauto’s

Vrijstelling

Als je voldoet aan specifieke voorwaarden, ontvang je een vrijstelling. Dit houdt in dat je geen of minder motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen.

CO2 uitstoot

De CO2 uitstoot van je voertuig speelt een grote rol in het bepalen van de hoeveelheid belasting die je moet betalen. Als je in het bezit bent van een personenauto die geen CO2 uitstoot heeft, hoef je ook geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Maar bezit je een personenauto die tussen de 1 en 50 gram per kilometer CO2 uitstoot heeft? Dan betaal je de helft van het bedrag dat betaald moet worden voor een normale personenauto.

Rijden met een elektrische motor of een waterstofverbrandingsmotor

Wordt jouw voertuig alleen maar aangedreven door een elektrische motor en haalt jouw voertuig deze elektrische energie alleen maar uit een batterij of een brandstofcel?   

Of wordt jouw voertuig aangedreven door een waterstofverbrandingsmotor?

Dan hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen.

Kentekenpas: bepaal de gewichtsklasse

Als je een nieuw of gebruikt voertuig aanschaft, ontvang je een registratiekaart (de kentekenkaart vervangt de kentekenpapieren). Staat het gewicht aangegeven op de kentekenkaart? Trek hier dan 100 kg van af om de gewichtsklasse van jouw voertuig vast te stellen. Meer informatie over de   you buy a new or used motor vehicle, you will receive a registration card (the license plate card will replace the paper registration certificate). Has your weight card been entered on your vehicle registration card? Subtract 100 kg of this to determine the weight class. More information about the kentekenpas kan je vinden op de website van de RDW.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu