Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen

AUTOVERLEDEN

Het controleren van een autoverleden gebeurt erg veel. Logisch, want je wilt bijvoorbeeld precies weten wat voor auto je koopt. Een auto verleden rapportage op deze pagina, levert je alle mogelijke autogegevens op. Ook of de kilometerstand juist is, maar ook bijvoorbeeld het schade verleden van je auto.

Hoe kan je het makkelijkst je autoverleden checken?

Op deze pagina kan je het kenteken van je auto invoeren. Hierdoor ontvang je alle gegevens van de RDW, makkelijk en snel online. De verschillende rapportages ontvang je direct. Een perfecte manier om alle over je auto te weten te komen.

Voorkomen problemen, ga nu je auto verleden checken!

Elke dag vallen er nieuwe slachtoffers ten prooi aan schadeauto’s. Vaak lijken de auto’s wel in orde, maar hebben ze in het verleden erge schade gehad. Voor de malafide autohandelaar is het verhandelen van ex-schadeautos, vaak gecombineerd met een teruggedraaide kilometerstand, een lucratieve business. Als particulier ben je zit je flink in de nesten als je bij een, ogenschijnlijk betrouwbare autoverkoper, een wagen koopt waarvan het autoverleden doelbewust wordt verzwegen.

Laat je niet oplichten

Het zal je dan ook niet verassen dat oplichting middels slecht herstelde schadeauto’s waarbij vaak de tellerstand is gemanipuleerd. Dit is de oorzaak nummer 1 is van problemen na aankoop van een tweedehands auto. Daarom wil jij weten wat er in het verleden met je auto is gebeurd en dat kan bij ons op de website.

 


DOE RDW KENTEKEN CHECK NU!

                                                                                      

Voorkom een miskoop

Als particulier wil je het liefst garanties, maar ben je vaak ook erg enthousiast als je een auto koopt. Deze twee factoren zorgen ervoor dat jij een balans moet vinden tussen enthousiasme en een gezonde portie argwaan. Immers, als je niet enthousiast bent of je onderbuikgevoel je zegt dat het niet moet je de auto sowieso niet kopen. Ben je te enthousiast, dan kan je wellicht alle signalen van een miskoop over het hoofd zien of zelfs vergeten onderzoek te doen naar het schadeverleden en/of de tellerstandhistorie.

Twee belangrijke methoden

Het is altijd verstandig om een goede controle van je auto uit te voeren. Daarom raden wij de volgende twee manieren aan:

  1. Online kentekencheck: makkelijk en snel op deze pagina
  2. Aankoopkeuring: laat deze uitvoeren door een erkend keuringsbedrijf of een onafhankelijk garagebedrijf in de buurt

De Online Kentekencheck

De online kentekencheck moet je altijd doen. Het geeft een goed overzicht van je autoverleden. Deze controle laat je direct, op basis van het kenteken, zien of de auto in het verleden schade heeft gehad. De kosten van deze check zijn nihil in vergelijking met de hoeveelheid kosten en drama die het je bespaart ten opzichte van een miskoop. Alleen de schadecheck kost slechts € 2,90 euro.

Jouw uitgebreide rapportage

De meest uitgebreide variant van de kentekencheck inclusief allemaal extra’s zoals waarde, onderhoud, eigenarenhistorie, kilometerstand en nog veel meer kost maximaal € 19,95 euro. Je krijgt dan ook een aankoopadvies en tips voor de onderhandeling. De autoschade check is de goedkoopste manier om het risico op een miskoop aanzienlijk te beperken. Een goedkoop en essentieel onderdeel van het kopen van een auto. Controleer altijd je auto verleden.

De AANKOOPKEURING

De aankoopkeuring is minder voordelig maar absoluut waardevol. In Nederland zijn een aantal organisaties die zich hebben toegelegd op het specifiek keuren van auto’s in het belang en in opdracht van de particulier. Tijdens deze keuring gaat de keurmeester naar de betreffende auto en maakt een uitgebreide proefrit. Daarna wordt de auto op de brug gezet en uitvoerig geïnspecteerd. Hierbij gaat de keurmeester op zoek naar symptomen van schade en wordt de herstelkwaliteit beoordeeld. Dit wordt gedaan door het beoordelen van de kwaliteit van de onderdelen en het inspecteren van de lakdikte. Dit laatste wordt ook gebruikt als detectiemiddel voor het opsporen van oude schade.

Uitlezen van de auto

De computer wordt uitgelezen om te controleren of er geen storingen zijn. Het onderhoudsboekje wordt nagelopen en gecontroleerd op fraude. Uiteraard wordt er meer bekeken dan alleen het schadeverleden. De keuring richt zich ook op de onderhoudsstaat en zal een rapport generen van deze staat en een prioriteitenlijst van de te verwachten kosten binnen nu en een jaar tijd.

WAT KOST EEN AANKOOPKEURING?

Een aankoopkeuring kost over het algemeen rond de 300 euro. Dat is, ondanks het feit dat het zichzelf terugverdiend doordat je voorkomt dat je een miskoop doet en precies weet wat de staat van de auto is, toch een groot bedrag. Gelukkig zijn er ook alternatieven die veel voordeliger zijn. Je kunt namelijk zelf naar een garagebedrijf / dealer rijden tijdens de proefrit. Het is wel verstandig om vooraf even te bellen of ze er tijd voor hebben.

Goedkopere optie

Het uurloon van een monteur ligt ronde de 50 euro. Je kan vragen of je een uur gebruik kunt maken van een monteur voor een keuring / proefrit. De meeste garagebedrijven werken hier wel aan mee. Let wel op dat je een onafhankelijke partij inschakelt.

Tips voor Autoverleden checken

Zoals je hebt kunnen lezen is het relatief eenvoudig en zeker niet duur om jezelf te behoeden voor een miskoop. Immers, een reparatie of verborgen gebrek is al vele malen duurder dan de duurste service. Daarbij komt dat je in de meeste gevallen met een combinatie van een kentekencheck en een inspectie bij een garagebedrijf het meeste risico wel kan beperken. Deze combinatie verdiend zich overigens direct terug. Want alleen met gegronde argumenten kun je goed over de prijs onderhandelen, na het doen van de autoverleden check heb je die.

DE DEFINITIE AUTOVERLEDEN TOEGELICHT

De term ‘autoverleden’ is in 2007 geïntroduceerd door de oprichter van autoverleden.nl. Deze organisatie heeft de term autoverleden als overkoepelend woord ingezet om aan te duiden dat men doormiddel van een kentekencheck inzicht kan krijgen in het schadeverleden van de auto. Later heeft men hier ook het kilometerstand verleden en andere actuele voertuig specifieke informatie aan toegevoegd. Het hele product ‘autoverleden’ is er op gericht om particulieren te behoeden van een miskoop en te voorzien van informatie die er onder andere voor zorgt dat je niet te veel betaald voor een auto.

Jouw eigen auto verleden check

Doordat in Nederland alle gegevens van de auto worden bijgehouden door de RDW, kunnen wij makkelijk een auto verleden check doen. Hierbij kom je alles te weten over de gegevens van de auto zelf. Maar ook de gegevens die verzameld zijn naar aanleiding van bijvoorbeeld de APK keuring.

WAT IS HET AUTOVERLEDEN?

Elk voertuig heeft een verleden. Dit noemt men het autoverleden. Gedurende de levensduur van een auto kan er van alles met een auto gebeuren en moet de auto goed worden onderhouden. Het autoverleden, oftewel de (gebruik)historie van de auto, is bepalend voor de kwaliteit en duurzaamheid van de auto. Een auto zonder schadeverleden, met goede onderhoudshistorie en juiste kilometerstand heeft een beter toekomstperspectief dan een auto waarbij dit alles niet in orde is. Daarom is de historie van een voertuig belangrijk en zal elke verstandige particulier hier onderzoek naar doen.

WAAROM ZOU IK HET AUTOVERLEDEN OPVRAGEN?

Wanneer je een tweedehands auto koopt is het verstandig het autoverleden op te vragen. Je krijgt inzicht in het schadeverleden, te zien of de kilometerstand klopt, inzicht in de eigenarenhistorie, een gedetailleerd waarde rapport, een overzicht van hoe de auto is onderhouden en wat er tijdens de APK keuring is vervangen. Voorkom dat je een miskoop doet en check het autoverleden middels een kentekencheck, dit verdient zichzelf altijd terug. In dit hoofdstuk zal worden ingegaan op het belang van achtergrond onderzoek aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

De wet zegt: Controleer je autoverleden

Op 21 december 1991 wees de Hoge Raad een belangrijk arrest. De Hoge Raad der Nederlanden vernietigde in zijn arrest een eerdere uitspraak van de Hoge Raad. Waar ging dit arrest over? We hadden het net toch over autohistorie checken? Inderdaad en daar ging dit arrest dus ook over. Het arrest ging over een particuliere koper die van een autohandelaar een Citroen had gekocht. Tot dusver niets aan de hand. Wat was echter het geval? De koper van de auto had één ding niet gedaan en dat was het autoverleden checken. Met andere woorden, de koper was vergeten achtergrond onderzoek te doen naar het verleden van de auto.

Gewoon geen risico nemen

Als de koper (voor de geïnteresseerde: Van Geest) dit wel had gedaan, dan had zij geweten dat de auto eerder bij een ongeluk betrokken was geweest en daarna niet voldoende was gerepareerd. Ook was de auto door de verzekeraar “total loss” verklaard. Er was dus sprake van flinke schadehistorie. De verkoper (wederom voor de geïnteresseerde: Nederlof) had dit niet aan de kopende partij gemeld. De vraag die toen oprees was als volgt: Is de kopende partij zelf verantwoordelijk om het autoverleden van een voertuig na te gaan? Of ligt de verantwoordelijkheid van een eerlijke voorlichting bij de verkoper? Feit blijft, voor de koper is het eenvoudig na te gaan of de auto in het verleden schade heeft gehad.

WIE is er VERANTWOORDELIJK?

Dat het opvragen van het autoverleden middels een auto of voertuig check verstandig is blijkt uit de uitspraak van de Hoge Raad. De Hoge Raad is Nederlands hoogste rechtscollege, uiteindelijk oordeelde de Hoge Raad dat de verkopende partij in dit geval de schade aan de auto wel had moeten melden. Betekende dit dat de koper helemaal vrij was gesteld van enige blaam? Niets is minder waar. Dat de koper had verzaakt de grondig onderzoek naar autohistorie via het kenteken te doen werd haar zwaar aangerekend. De hogere rechter stelde verder dat het opzoeken van het autoverleden de verantwoordelijkheid van de koper was. Dat de verkoper niets had vermeld over de auto geschiedenis deed hier niets aan af.

De RDW is er niet voor niks

Het hof was van mening dat de kopende partij het autoverleden zelf had moeten onderzoeken met bijvoorbeeld een schadeauto check via onze RDW check. Als de koper dit had gedaan had zij geweten dat de auto een schadehistorie had. De zaak was aangespannen door de koper met als doel een schadevergoeding te eisen voor het verzwijgen van de schadehistorie. Door de uitspraak was er voor de kopende partij dus geen ruimte om een schadevergoeding te eisen. Als zij een online auto check had gedaan was dit wellicht wel mogelijk geweest.

Gebreken melden moet

Gelukkig voor de kopende partij oordeelde de Hoge Raad dat verkopende partij wel melding had moeten maken van de gebreken van een auto. Zo kon er toch een passende oplossing voor de kopende partij gezocht worden. Belangrijk om te weten is dat de Hoge Raad het hoogste rechtsorgaan in Nederland is, het duurt jaren voordat een zaak uiteindelijk daar terecht komt. In de praktijk wil je, als je een auto koopt, al dat gezeur niet. Je wilt gewoon een goede auto, zonder verborgen gebreken en zonder schadehistorie. Overigens wil je als je een tweedehands auto koopt er zeker geen jarenlange, dure juridische procedure bij krijgen.

De RDW kentekencheck

Het is tegenwoordig makkelijker dan ooit om jezelf te beschermen tegen een miskoop met een RDW kentekencheck voor de autohistorie. Door een kenteken check te doen kan je eenvoudig de autohistorie opvragen en zo kijken of een auto bijvoorbeeld een schadeverleden of andere verborgen gebreken heeft.

RDW check gebruikte auto

Opletten als je een auto koopt

Voor particulieren is de handel in schadeauto’s een ver van hun bed show. Niet gek, want indien je niet in de autohandel zit, ga je hier niks van merken. Schadeauto’s staan nooit bij garagebedrijven waar jij komt, maar op plaatsen zoals schadeherstelbedrijven, handelsbedrijven, veilingen en verzekeringsdepots. Je komt ze dus niet tegen anders dan in het verkeer wanneer je een ongeval ziet of daar betrokken bij bent. De meeste particulieren kopen daarom redelijk (onterecht) onbezorgd een auto. Totdat je er onverhoopt, zonder het zelf door te hebben, een ex-schadeauto aanschaft. Dan kom je er heel snel achter hoe duister de wereld van de handel in schadevoertuigen is.

 


DOE RDW KENTEKEN CHECK NU!

Waar komen de schadeauto’s vandaan?

Het lijkt vreemd, maar er zijn nog steeds veel schadeauto’s in omloop. Er zijn twee belangrijke redenen voor:

1. Import schadeauto’s

De meeste ex-schadeauto’s worden vanuit het buitenland geïmporteerd. Vooral Duitsland is een populaire bron voor schadeauto’s en dat heeft alles te maken met de rest-bpm. De kosten van de import van een auto is namelijk afhankelijk van de waarde van de auto. Een auto met schade is aanzienlijk minder waard dan een auto zonder schade. Het is daardoor bijzonder voordelig om een auto met ernstige schade in te voeren en op Nederlands kenteken te zetten. Eenmaal in Nederland wordt de auto tegen geringe kosten opgelapt en in ogenschijnlijk goede conditie gebracht.

2. Origineel Nederlandse schadeauto’s

Ook in Nederland worden auto’s in de prak gereden. Helaas gebeuren er dagelijks ernstige auto ongelukken in het verkeer. Afhankelijk van de ernst van de schade wordt een voertuig total loss verklaard. Indien het een ernstig ongeval betreft waarbij politie en/of verzekeraar betrokken zijn dan kan er een WOK-status worden afgegeven. Het voertuig mag dan niet meer gebruikt worden totdat deze is hersteld en opnieuw door de RDW is gekeurd. Schadeauto’s worden gebruikt om op te knappen en terug op de markt te brengen.

Autoverleden checken van importauto’s

In Nederland worden veel auto’s uit bijvoorbeeld Duitsland en België geïmporteerd. Controleer dan ook altijd het verleden van de auto. Dit kan makkelijk op deze site met chassischeck.nl.

SCHADEHISTORIE HOEFT GEEN AFSTEL VAN DE KOOPT TE BETEKENEN

Als uit het autoverleden blijkt dat er schade aan een auto is geweest, dan hoeft dit niet direct te betekenen dat er sprake is van een slechte auto. De eigenschap van schade is namelijk dat deze vaak te herstellen is. Als schade op de juiste manier hersteld is, dan hoeft er geen probleem te zijn. Het punt is alleen dat je het recht hebt om te weten of er schade aan een auto is geweest. Een kenteken check voor schade kan je helpen om deze informatie boven tafel te krijgen. Pas als je weet dat er schade aan een auto is geweest kan je vaststellen of de schade vakkundig is gerepareerd, of er iemand bijhalen die er meer verstand van heeft dan jij.

Voordelen van een schadeauto

Een schadeauto vaak een lagere prijs dan een auto die geen schade heeft gehad. Als je weet dat een auto schade heeft gehad, kan je dit meenemen in je onderhandelingen. Een kenteken check voor schade kan je dus helpen om problemen te voorkomen, te onderzoeken of eventuele schade op een juiste manier is hersteld én kan je helpen om mogelijk een lagere koopprijs te bedingen.

Schade en kilometerstand

Door de geschiedenis van een auto te achterhalen kunnen schade auto’s worden herkend. De schade kan fysiek zichtbaar zijn, of je kan achter de schade komen door een kenteken check voor schade te doen. Maar door het autoverleden van een voertuig te bekijken kom je echter niet achter een andere vorm van fraude. Veel fraude wordt gepleegd met de kilometerstand van auto’s. Veel mensen kiezen er daarom voor om niet alleen een kenteken check voor schade te doen, maar ook om een NAP check voor een tellerrapport op te vragen.

RDW check autowaarde

WAT IS EEN NAP CHECK EN WAT IS EEN TELLERRAPPORT?

De NAP check is een tool waarmee je tellerstanden kunt controleren. Een NAP tellerraport kijkt naar de kilometerstand van een voertuig. Als een auto bij een RDW erkende garage komt, wordt de kilometerstand opgeslagen in de database van de Nationale Auto Pas. Op het moment dat jij een kenteken invoert met de kilometerstand erbij die jij hebt doorgekregen, dan wordt deze gecombineerd met de gegevens uit de database van de Nationale Autopas. Is een voertuig vroeger bij een RDW erkende garage geweest en hebben die een lagere kilometerstand doorgegeven, dan zal uit het NAP tellerrapport blijken dat er iets niet in de haak is.

Wees alert!

Er is dan nog niet direct fraude in het spel, maar het is wel een extra reden om goed door te vragen bij de aankoop van een auto. Doorvragen is sowieso verstandig. Bovenstaande checks en rapporten zijn ook niet altijd volledig en kunnen ook omzeilt worden. Wel geven ze een indicatie. Doorvragen maakt je positie zeker ook sterker. Zeker wanneer je gemaakte afspraken op schrift hebt staan!

DE RDW KENTEKENCHECK – WAT KUNT U ER NOG MEER MEE?

Met de RDW kentekencheck kunt u een kenteken checken op auto waarde en u kunt ermee inzicht krijgen in alle RDW voertuiggegevens via onze koppeling met het VWE. Ook handig is de rekenmodule voor wegenbelasting, hiermee kunt u direct uw motorrijtuigenbelasting berekenen en zien wat de vaste lasten van een bepaald voertuig zijn. Houdt ook altijd rekening met verzekeringskosten en overige onderhoudskosten. Vooral de combinatie van autoverleden checken met tellerstanden controleren aan de hand van de NAP check zijn een enorme steun in de rug voor iedereen die een auto wilt kopen.

Gratis check

Doe de kenteken check en verklein de kans om opgelicht te worden. Het doen van een kenteken check laat u binnen enkele seconden zien of de auto mogelijk betrokken is bij fraude en of de auto waarde overeenkomt met de vraagprijs. Het doen van een RDW kentekencheck is deels gratis. U kunt ervoor kiezen een volledig gratis kentekencheck te doen, bedenk echt wel dat deze dan niet zo compleet is als een betaalde kentekencheck.

 


DOE RDW KENTEKEN CHECK NU!

AUTOWAARDE EN SCHADEHISTORIE

Het spreekt voor zich dat de waarde van een voertuig kan worden beïnvloed door een eventuele schadehistorie. Doe daar altijd een online voertuig check om op die manier de autogeschiedenis in zijn geheel te achterhalen. Wij raden je aan om deze aan te vullen met een NAP check zodat je ook direct weet of de km stand klopt. Ten slotte kun je ook nog een antwoord op de vraag: “Wat is mijn auto waard” krijgen, door een waardecheck te doen. Zo weet je direct wat de gemiddelde verkoopwaarde, en de dagwaarde van jouw voertuig is. Uiteraard is een dergelijke autowaarde berekening ook te gebruiken als je een tweedehands auto gaat kopen. Dan weet je immers of de verkoper een redelijke prijs voor de auto vraagt en ben je uitstekend voorbereid.

Kom nu alles te weten over je autoverleden!

Je kan zoveel te weten komen over elke auto. Essentieel als je een auto wil kopen. De autoverleden check is gewoon interessant, maar ook zeer veel problemen voorkomen. Op een makkelijk en snelle manier je auto verleden achterhalen. Doe het nu!


SaveSave

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

51 Comments

downarrow uparrow

Leave A Comment