Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen

Auto onderhoud en Auto reparatie

Als autorijders zijn we allemaal verantwoordelijk voor onze acties in het verkeer – het naleven van de verkeersregels, denken aan andere bestuurders, en het belangrijkst veiligheid vooropzetten – inclusief ervoor zorgen dat ons voertuig in een verkeerswaardige staat verkeert. Of u nu met een nieuwe auto of een ouder voertuig rijdt, regelmatig onderhoud is een absolute must! De meeste van ons gebruiken de auto dagelijks, maar kunnen zich schuldig maken aan het langdurig uitstellen van auto onderhoud. Uw auto regelmatig laten onderhouden door gereputeerde garages kan echter het verschil maken tussen een kleine reparatie en een ernstige en kostbare fout later op de weg. Vroeger was het een normaal verschijnsel om langs de kant van de weg knipperende voertuigen te zien met hun motorkap omhoog en eigenaren die hun kapotte auto’s tot leven probeerden te brengen. De moderne auto is echter veel betrouwbaarder en storingen zijn veel minder voorkomend. Maar niets is onfeilbaar – het grote nadeel van moderne voertuigen is dat ze bij toeval kapotgaan en er vervolgens zeer weinig kans dat u door een simpele aanpassing van een draad of een dreun van een hamer het voertuig weer tot leven kunt wekken.

Wij adviseren: KwikFit

Gecertificeerde monteurs bieden inspecties en onderhoud aan uw voertuig:

Wij adviseren: Autodoc

Voor al uw voertuigonderdelen en vervangingen met snelle levering:

Auto Onderhoud en reparatie

Niets is zo vervelend als het kapotgaan van de auto als u op weg bent naar een belangrijke vergadering. Om dit te voorkomen, moet u uw auto goed onderhouden en verzorgen. Een goed onderhouden auto levert meer op bij inruil en is meestal gemakkelijker te verkopen. Maar autoservice kan behoorlijk duur zijn!

Het belang van auto onderhoud

Door uw auto regelmatig te laten onderhouden, rijdt u veilig en vermindert u het risico op pech. Doorrijden met versleten onderdelen is niet alleen onveilig, maar kan ook de rest van uw auto beschadigen. We raden daarom aan om uw auto regelmatig te laten checken. Met een moderne auto, afhankelijk van het aantal kilometers, is één onderhoudsbeurt per jaar vaak goed genoeg; een oudere auto heeft echter vaak meer onderhoud nodig.

Als een garage bij BOVAG is aangesloten, kunt u er zeker van zijn dat daar goed opgeleide professionals werken. Dat betekent dat uw auto in goede handen is. BOVAG garages voeren reparaties uit volgens de voorschriften van autofabrikanten en maken tevens duidelijke afspraken met u. Een auto die goed wordt onderhouden, heeft ook een hoge restwaarde. Klik hier om te vinden Wat is mijn auto waard?

Wees oplettend

Een goede manier om met ongewenste autoreparaties en onderhoudskosten om te gaan, is oplettend te zijn en op de hoogte te zijn van de kleinste problemen waarmee uw auto wordt geconfronteerd. Loop rondom uw auto en kijk hoe hij eruitziet en ga op zoek naar tekenen van slijtage. In de auto is alleen kijken niet voldoende; let ook op het geluid en het gevoel van uw auto terwijl u rijdt, omdat eventuele onregelmatigheden een probleem kunnen aangeven. Als er dashboardlampjes gaan branden – onderzoek dan direct het probleem – negeer ze niet. Sommige taken kunt u zelf doen, voor andere klussen is de keuze voor een garage beter. Als u iemand bent die de jaarlijkse onderhoudsrekening vreest, zijn hier een paar nieuwe manieren om het normale onderhoud van uw auto bij te houden zonder te veel te hoeven betalen.

Houd uw auto schoon

Houd uw auto spic en span! Een regelmatige schoonmaakbeurt zorgt ervoor dat uw auto er van binnen en van buiten goed uitziet. Dat is prettiger voor u om in te rijden en het zal uw auto helpen om zijn waarde langer te behouden. Wat nog belangrijker is: als u uw auto regelmatig schoonmaakt, raakt u stof, gruis en vuil kwijt waardoor uw auto kan gaan corroderen; en als u in de buurt van uw auto bent, kunt u opkomende problemen zien. Wanneer u uw auto schoonmaakt, spendeer dan ook een paar minuten om te controleren of de lichten, knipperlichten en ruitenwissers goed werken.

Houd uw ruitenwissers in de gaten

Als u de wissers regelmatig schoonmaakt, gaan ze veel langer mee. Maar als het tijd is om ze te vervangen, dient u naar uw lokale autozaak te gaan en de verkoper om advies te vragen. Ze vertellen u namelijk niet alleen welke op uw voertuig passen, maar passen ze zelfs gratis voor u aan, afhankelijk van waar u heen gaat.

Bandencheck

Om ervoor te zorgen dat uw auto veilig en efficiënt is, moet u de banden regelmatig controleren. Kijk eens naar hun algemene slijtage, let op scheuren, spleten, blaarvorming en andere afwijkingen, omdat deze kunnen aangeven dat vervanging nodig is. Het is belangrijk om ook de profieldiepte te controleren. Alle banden moeten rondom een profieldiepte van 1,6 mm hebben. Kijk ook of de slijtage van uw banden gelijk is. Als ze meer aan de ene kant dan aan de andere kant slijten, dan kan dit erop wijzen dat ze niet goed zijn uitgelijnd. Laat dan dus hun uitlijning controleren en aanpassen. Als u de bandenspanning van uw auto controleert, kan deze de slijtage van uw banden beïnvloeden. Als ze te weinig of te veel worden opgepompt, zullen ze niet zo lang meegaan.

Vul vloeistoffen bij

Zorg ervoor dat de essentiële vloeistoffen van uw auto op het optimale niveau blijven, zodat deze zo efficiënt mogelijk werken. Vergeet niet om regelmatig uw motorolie en filters te vervangen om te voorkomen dat mogelijk schadelijke deeltjes stof, vuil of gruis in de motor van uw auto komen.

Onderhoud van auto’s: hoe vaak en waarom?

Hoe stuur je je auto naar de garage voor onderhoud? De meeste nieuwe auto’s geven een melding op het dashboard wanneer het tijd is voor een onderhoudsservice. Het is belangrijk dat u geen geplande onderhoudsbeurten overslaat om geld te besparen. Het blijkt uiteindelijk veel duurder te zijn wanneer kleine defecten te laat worden opgemerkt. Als u uw auto voor een kort bezoek naar de monteur stuurt, ververst hij de olie, vervangt hij het filter en controleert hij onderdelen zoals remmen, uitlaat, accu en lichten. Als u uw voertuig voor een lange tijd naar de garage gaat, worden ook het koelsysteem en de wielophanging gecontroleerd. Bovendien worden de remmen schoongemaakt en worden bougies, lucht- en brandstoffilters vervangen. Zorg ervoor dat u regelmatig uw banden, lampen, oliepeil, koel- en ruitenwisservloeistof controleert.

Wil je de apk combineren met onderhoud?

Bij een apk keuring wordt een auto grondig gecontroleerd om te zien of hij aan alle wettelijke vereisten voldoet. Tijdens de apk keuring worden elementaire reparaties en onderhoud aan uw auto uitgevoerd om ervoor te zorgen dat hij in topconditie is. Er zijn veel serviceproviders voor APK-inspectie in Nederland, een van de belangrijkste is Kwik-Fit, dat ook een van de grootste RDW-erkende keuringsinstanties in Nederland is.

Tijdens het onderhoud van de auto voert de monteur een grote onderhoudsbeurt uit aan uw auto op basis van een uitgebreide checklist. Deze checklist bevat de volgende onderdelen:

  • Inspectie van het remsysteem
  • Bijvullen van de olie
  • Vervanging van het luchtfilter
  • Vervanging van het oliefilter
  • Vervanging van de bougies
  • Vervanging van de brandstoffilter
  • Inspectie van de motor, brandstoftank (exclusief LPG), gasklepbediening en versnellingsbak
  • Controle van het binnenfilter
  • Bijvullen van de ruitenwisser- en koelvloeistof
  • Controles van slijtage gevoelige onderdelen zoals banden, verlichting en ramen

Bespaar op onderhoud en reparaties

Bezuinigen op onderhoud brengt het risico van hogere kosten voor reparatie of pech met zich mee. Een goed onderhouden auto heeft een hoge inruilwaarde en is gemakkelijker te verkopen. Veiligheid speelt ook een rol. Verouderde remvloeistof veroorzaakt een langere remweg en versleten banden of defecte verlichting kunnen ook levensgevaarlijk zijn. Toch kunt u op een verantwoorde manier een beetje geld besparen op onderhoud.

Schat onderhoudskosten

De ANWB gebruikt geavanceerde rekenmodellen om de verwachte kosten per auto in te schatten. Deze schatting is gebaseerd op de onderhoudsinstructies en op actuele slijtageperioden. Onderhoudskosten zijn sterk afhankelijk van merk, type, leeftijd, kilometerstand en onderhoudsgeschiedenis.

auto onderhoud

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu