Het kenteken RDW is een breed begrip. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) draagt zorg voor voertuigregistratie en rijbewijsregistratie. Of een persoon rijbevoegd is wordt bepaald na het afleggen van een rijexamen. Haal je je rijbewijs? Dan heb je vanaf dat moment de bevoegdheid om dat voertuig te besturen.
Ieder Nederlands voertuig moet geregistreerd worden bij de RDW, waar deze verbonden wordt aan een kenteken. Met je kenteken kun je zowel persoonsgebonden als voertuig gebonden gegevens opvragen. Dit is beter bekend onder de noemer RDW check.
Wat is een RDW Kenteken Check?
Het RDW kenteken is het kentekenbewijs met nummerbord waarmee een auto bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) is geregistreerd. In het RDW register worden voertuigen op kenteken geregistreerd en verbonden aan eigenaren.
RDW gegevens en wegenbelasting
Deze gegevens worden voor verschillende doelen gebruikt. Door voertuigen te registreren, voorziet de RDW bijvoorbeeld de belastingdienst van belangrijke informatie voor het heffen van motorrijtuigenbelasting.
Behalen van je rijbewijs
Vanaf een leeftijd van 17 jaar oud mag je beginnen met je autorijbewijs. Bevoegdheid voor bromfiets en tractor mag je vanaf 16 jaar oud halen. Wil je motorrijden of een vrachtwagen besturen? Dan moet je minimaal 18 jaar oud zijn voordat je mag beginnen met lessen. Het halen van je rijbewijs bestaat uit een theoretisch en praktisch deel.
Rijbewijs gehaald? Dan kun je een auto op naam laten zetten
Je moet zowel je theorie- als je praktijkexamen halen voordat het Centraal Bureau Rijbevoegdheid (CBR) je een rijbewijs verstrekt. Behaal je je rijbewijs? Dan wordt dit doorgegeven aan de RDW en sta je geregistreerd als bevoegd bestuurder voor het behaalde rijbewijs. Je kan vanaf dat moment ook een voertuig op je naam laten zetten.
Voertuigregistratie op RDW kenteken
Elk motorrijtuig wat langere tijd in Nederland rondrijdt moet een RDW kenteken hebben. Dit RDW kenteken staat geregistreerd in de RDW database. Bij inschrijving van de auto in het register worden RDW voertuiggegevens aan persoonsgegevens verbonden. De RDW heeft dus een duidelijk overzicht van de auto’s die in Nederland rondrijden.
Wil je een voertuig aanschaffen of verkopen? Dan moet je dit melden bij de RDW via een overschrijving. Je kan online controleren of het voertuig ook daadwerkelijk is overgeschreven. Log daarvoor in op je persoonlijke RDW account met je DigiD code. De auto gegevens zijn toegankelijk tot 9 jaar terug.
Nieuwe tenaamstellingscode aanvragen
Als je jouw auto wilt verkopen (overschrijven), schorsen, uitvoeren of slopen, dan heb je de tenaamstellingscode nodig. Deze tenaamstellingscode hoort bij de kentekencard, het kentekenbewijs op creditcardformaat. Ben je de code (of een deel daarvan) kwijt? Dan kun je bij de RDW met je DigiD een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.
Bij een papieren kentekenbewijs hoort geen tenaamstellingscode. Ben je een deel van het papieren kentekenbewijs kwijt? Dan heb je een nieuw kentekenbewijs nodig. Een nieuw kentekenbewijs kun je aanvragen bij de RDW.
RDW check
Met de RDW check kun je de officiële voertuig gegevens opvragen. Je kunt een kentekencheck doen en auto gegevens opvragen. Je kunt gratis o.a. de volgende gegevens opvragen:
- merk,
- model,
- type en
- uitvoering.
Met de RDW check kun je dus gegevens over de staat van de auto opvragen. Zo kun je direct zien of een auto is gestolen, of de gegevens opvragen over de apk keuring. Fiscale gegevens kun je er ook vinden, zoals de catalogusprijs.
Check ook of de tellerstand klopt
Je kunt ook gegevens opvragen over het autoverleden om erachter te komen of een voertuig schade heeft gehad. Check ook de tellerstand met de NAP check. Deze complete RDW kentekencheck kun je doen op basis van de nummerplaat. Bij een import auto heb je het chassisnummer nodig om de gegevens op te vragen.
3 Comments