WEGENBELASTING BEREKENEN : ZORG DAT JE WEET WAT JE MOET BETALEN!
Nederland is een land van belastingen, zo betaal je ook voor een auto motorrijtuigenbelasting. Je bent in Nederland verplicht autobelasting te betalen, niet erg want Nederland is een mooi land en veel dingen zijn hierdoor goed geregeld. Om al die dingen goed te regelen is veel geld nodig. Onze overheid heft daarom op veel zaken belasting. De strekking van dit artikel is niet om het Nederlandse belastingstelsel ter discussie te stellen, als wel je inzicht te geven in de wegenbelasting die je moet betalen om een voertuig op de openbare weg te mogen laten rijden.
De wegenbelasting berekenen kan je tot het inzicht brengen dat je een bepaalde auto gemakkelijk kunt betalen, of juist laten zien dat het verstandiger zou zijn om een andere auto aan te schaffen. Dat hang natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Vast staat in ieder geval dat het zeker geen kwaad kan om van tevoren de autobelasting te berekenen en dan pas tot aanschaf van het voertuig over te gaan. De hoeveelheid belasting die je voor een voertuig moet betalen wordt bepaald door de RDW. Zij kijken naar CO2 uitstoot, brandstoftype en ledig gewicht van een voertuig. Op basis hiervan wordt bepaald hoeveel autobelasting je moet betalen voor een auto. Meer hierover later in dit stuk.
WAT IS MOTORRIJTUIGENBELASTING?
Motorrijtuigenbelasting is de belasting die je betaald om met een motorvoertuig deel te mogen nemen aan het verkeer. Dit wordt ook wel wegenbelasting genoemd. Hoeveel belasting je moet betalen is afhankelijk van het voertuig, brandstoftype en het gewicht.
WEGENBELASTING BEREKENEN IS NIET MOEILIJK
Zoals in de aanhef van dit artikel al vermeld staat, het gaat hier niet om een oordeel te geven over het Nederlandse belastingstelsel. Wat je wel kunt stellen is dat het berekenen van de autobelasting in vergelijking met andere soorten belasting redelijk makkelijk is. De motorrijtuigenbelasting kan eenvoudig worden berekend met een kentekencheck voor motorrijtuigenbelasting. Met zo’n RDW check reken je snel uit welk bedrag je aan wegenbelasting betaalt.
HOE WERKT ZO’N RDW CHECK VOOR WEGENBELASTING ?
Zo’n een RDW check werkt heel eenvoudig. Van alle voertuigen in Nederland zijn de technische specificaties geregistreerd. Deze technische specificaties vormen het uitgangspunt bij het berekenen van de houderschapsbelasting (houderschapsbelasting is hetzelfde als motorrijtuigenbelasting). Wegenbelasting berekenen doe je namelijk door de technische specificaties te combineren met de manier waarop je een motorrijtuig gebruikt. Dat klinkt vrij gecompliceerd, maar het is niet moeilijk.
MOTORRIJTUIGENBELASTING BEREKENEN EN DE TECHNISCHE SPECIFICATIES
Een RDW check voor motorrijtuigenbelasting begint met het vaststellen van de technische specificaties van een voertuig. De houderschapsbelasting wordt namelijk geheven naar de belasting, als in invloed op het milieu, van een voertuig. Motorrijtuigenbelasting berekenen begint met het vaststellen van welke brandstof het voertuig gebruikt. Deze informatie is op te halen uit de RDW kentekengegevens.
Doe je bij de RDW een kentekencheck dan kun je zaken als gewicht, het soort brandstof en bouwjaar opvragen en je wegenbelasting berekenen. Je kunt bij ons ook een kentekencheck doen, je krijgt de officiële voertuiggegevens te zien. Daarnaast wil de fiscus weten wat het gewicht van het voertuig is. Ook het gewicht van een voertuig is van invloed op de houderschapsbelasting.
DE WEGENBELASTING VERSCHILT PER MOTORRIJTUIG
Om het stelsel van motorrijtuigenbelasting een beetje overzichtelijk te houden wordt er gemaakt van bepaalde gewichtsklassen. Uit het RDW kentekenregister komt verschillende informatie over het gewicht van een voertuig naar boven. In principe is het ledig gewicht van een voertuig het gewicht wat wordt gebruikt om de wegenbelasting te berekenen. Soms is deze informatie bij onze RDW check niet beschikbaar. In dat geval is er geen nood. Je mag dan de “massa rijklaar” gebruiken. De “massa rijklaar” ligt iets hoger dan het ledig gewicht van een voertuig. Om dit te compenseren mag je 100 kilogram van de massa rijklaar aftrekken bij het berekenen van de motorrijtuigenbelasting.
Om de houderschapsbelasting helemaal compleet te maken, wat betreft het technische gedeelte, moet je even kijken naar wat voor soort voertuig wat je hebt. Het kan hier gaan om een zakelijke personenauto, een zeer CO2-vriendelijke personenauto zoals een plug in hybrid, een bestelbus en zo zijn er nog een aantal varianten. De variaties kun je vinden in het RDW-register en op de website van de Belastingdienst
BERKEN HOEVEEL MOTORRIJTUIGENBELASTING JE MOET BETALEN
Als je deze informatie eenmaal hebt opgezocht, dan ben je bijna klaar om de uiteindelijke motorrijtuigenbelasting te berekenen. Je moet alleen nog een paar vragen over de aard van het gebruik beantwoorden. De fiscus wil namelijk graag weten waar je woont. Om te beginnen moet je de vraag beantwoorden in welk land je woont. De provincie waarin je woont vul je in bij de volgende vraag. Als je al deze informatie hebt ingevuld, dan ben je klaar om de wegenbelasting te berekenen.
WEGENBELASTING BEREKENEN : JE KAN ER IETS OP BESPAREN!
Als je de RDW check voor autobelasting hebt gedaan, dan kan er nog wel eens een bedrag uitrollen waar je in eerste instantie nogal van schrikt. Het is daarom in de eerste plaats ook verstandig om vooraf een kentekencheck op te doen. Zo kan je vooraf de autobelasting berekenen. Het bedrag aan motorrijtuigenbelasting kan soms vrij fors zijn. Gelukkig is er wel een manier om de autobelasting iets omlaag te brengen.
Je kan de motorrijtuigenbelasting namelijk op meerdere manieren betalen. In de eerste plaats kan je per kwartaal betalen via automatische incasso, maar je kan ook per jaar betalen. Als je per jaar betaalt hoeft je minder te betalen. Dat is natuurlijk al mooi meegenomen, maar het scheelt de fiscus ook nog eens werk. Er hoeven minder administratieve handelingen verricht te worden en jij hoeft jaarlijks maar een keer geld over te maken.
MOTORRIJTUIGENBELASTING BEREKENEN: DE SAMENVATTING
Veel gegevens van voertuigen zijn geregistreerd in het RDW register. Uit dit register kan je de technische specificaties halen die je nodig hebt voor het berekenen van de houderschapsbelasting. Deze motorrijtuigenbelasting heeft niet alleen een technische component, maar ook een persoonlijke component.
Zo is de locatie waar je woont persoonlijk. Aan de hand van deze gegevens kan je de motorrijtuigenbelasting dus berekenen. Een RDW kentekencheck helpt je om de juiste technische gegevens op tafel te krijgen en de motorrijtuigenbelasting juist te berekenen. Op deze manier kom je niet voor vervelende verassingen te staan als je net een nieuwe auto hebt gekocht en je er later achter komt dat je heel veel wegenbelasting moet gaan betalen. Je kunt deze gegevens opvragen bij de RDW en door gebruik te maken van onze kenteken check.
Bent u van plan een occasion, ofwel tweedehands auto te kopen? Doe dan vooraf de kenteken check om te zien hoeveel motorrijtuigenbelasting u moet betalen voor het betreffende voertuig. Met onze kenteken check kun je snel op basis van kenteken zoeken hoeveel deze verplichte belasting is. Koop je een gloednieuwe auto dan zou ik de dealer voor je laten rekenen. Vaak worden nieuwe auto’s door de RDW afgeleverd met een specificatie voor wegenbelasting. Als het gaat om een volledig elektrische auto of een auto op waterstof, dan betaal je geen wegenbelasting. Voor bedrijfsmatige hybride auto’s geldt een lager tarief.
WAAROM IS DE WEGENBELASTING VOOR EEN BEPAALD SOORT BRANDSTOF HOGER OF LAGER?
De verzekering voor een dieselauto kost 30% meer dan die van een een auto die benzine verbruikt. Dit heeft voornamelijk te maken met het gewicht van de auto want dieselauto’s zijn altijd een stuk zwaarder dan de benzine variant. Elektrische voertuigen hebben een aantal voordelen. Zo mogen deze belastingvrij rijden tot eind 2025 om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren.
KAN IK DE MOTORRIJTUIGENBELASTING PER JAAR BETALEN?
Nee, sinds 2016 is het niet meer mogelijk om de motorrijtuigenbelasting per jaar te betalen. Sindsdien is het alleen nog maar mogelijk om de wegenbelasting per maand of per kwartaal te betalen. Als je meer informatie wilt over het betalen van de wegenbelasting of vrijstelling van de wegenbelasting, dan kun je terecht bij de belastingdienst.
HOE ZIT HET MET WEGENBELASTING VOOR MIJN ZWAARDERE AUTO?
Als je een ruime auto, een zwaarder voertuig of een specifiek type voertuig hebt dat buiten de standaard valt, dan valt deze hoogstwaarschijnlijk toch onder de reguliere regelgeving voor wegenbelasting. Dat geldt niet als het voertuig meer dan 3500 kilo weegt.
In deze situatie zijn dezelfde voorschriften van toepassing met betrekking tot het vaststellen van het bedrag aan wegenbelasting dat moet worden betaald. Diverse factoren worden in overweging genomen, waaronder de leeftijd van uw voertuig, type brandstof en het aantal gereden kilometers per jaar.
KAN IK VRIJSTELLING KRIJGEN VOOR MIJN AUTO MET BUITENLANDS KENTEKEN?
Als je in Nederland in een auto met een kenteken uit het buitenland rijdt, dan kun je onder bepaalde voorwaarden vrijstelling aanvragen voor de wegenbelasting. Op de website van de belastingdienst kun je zien welke vrijstellingen er zijn.
9 Comments