WEGENBELASTING BEREKENEN:

Vrijstelling Wegenbelasting

Vrijstelling wegenbelasting

Vrijstelling Wegenbelasting – Iedereen die gebruik maakt van de Nederlandse wegen moet wegenbelasting betalen. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Er zijn een paar situaties waarin je een gedeeltelijke of volledige vrijstelling kunt krijgen. Bijvoorbeeld voor oldtimers, of als je auto op een bepaald type brandstof rijdt, of als je een lichamelijke handicap hebt. Voor deze situaties zijn er vrijstellingen in het leven geroepen en gelden er andere regels.

VRIJSTELLING VOOR MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP

Als je een lichamelijke handicap hebt waardoor je niet te voet, per fiets of met het openbaar vervoer kunt reizen, kom je in aanmerking voor een korting op het normale tarief van de wegenbelasting voor je auto of bestelauto. Je komt hier alleen voor in aanmerking als je aan alle voorwaarden voldoet. Zo moet de bestelauto:

  • ingericht zijn voor het vervoer van iemand met een handicap
  • voldoen aan de inrichtingseisen
  • bestemd zijn voor privé gebruik door de persoon met een handicap en eventuele inwonende gezinsleden

Er zijn ontzettend veel andere voorwaarden, waardoor de aanvraag ingewikkeld is. Bij het aanvragen van de vrijstelling moet je altijd een kopie van een doktersverklaring meesturen.

GEDEELTELIJKE VRIJSTELLING MOTORRIJTUIGENBELASTING BIJ ROLSTOELINSTALLATIE

Is je personenauto of bestelbus aangepast voor het meenemen van een rolstoel, dan telt het gewicht van die aanpassingen niet mee bij het berekenen van de motorrijtuigenbelasting. Je betaalt dan hetzelfde tarief als iemand die in dezelfde auto rijdt zonder deze aanpassingen.

VRIJSTELLING VOOR PERSONENAUTO’S MET EEN BUITENLANDS KENTEKEN

Rij je op de Nederlandse wegen maar heb je een auto met een buitenlands kenteken? Dan kun je in bepaalde gevallen gebruik maken van MRB-vrijstellingen. Je betaalt dan geen wegenbelasting, ondanks dat je wel gebruik maakt van de Nederlandse wegen. Dit geldt in de volgende situaties:

  • Je rijdt in een auto die eigendom is van je buitenlandse werkgever. Het gaat hier dan om een werknemersvrijstelling.
  • Je hebt een onderneming in het buitenland. Dit is een werkgeversvrijstelling.
  • Je rijdt minder dan 2 weken per jaar in Nederland met een auto met buitenlands kenteken. Dit is een uitzondering voor kortstondig gebruik in Nederland.
  • Je woont buiten Nederland en gebruikt je auto maar 3 maanden per jaar in Nederland. Dit is een uitzondering op basis van internationaal recht.

Als je in aanmerking wilt komen voor deze vrijstellingen, dan spelen verschillende factoren een rol. Zo moet je de vrijstelling zelf aanvragen en voldoen aan alle voorwaarden.

VRIJSTELLING WEGENBELASTING OLDTIMER

De oldtimer regeling houdt in dat je geen wegenbelasting hoeft te betalen voor alle motoren van 40 jaar of ouder. Bepalend hierbij is de datum van de eerste toelating. Voor een autobus of vrachtauto geldt deze vrijstelling alleen als het voertuig niet bedrijfsmatig gebruikt wordt. Er is een overgangsregeling voor youngtimers die voor het eerst na 1 januari 1975, maar voor 1 januari 1988 in gebruik genomen zijn. Om in aanmerking te komen voor deze overgangsregeling, moet je een schriftelijk verzoek indienen bij de Belastingdienst.

VRIJSTELLING WEGENBELASTING OLDTIMER

VRIJSTELLING WEGENBELASTING OLDTIMER

OLDTIMERS OUDER DAN 40 JAAR KRIJGEN AUTOMATISCH VRIJSTELLING

Hoe zit dat met de betaling van de wegenbelasting? Als je in een oldtimer rijdt die meer dan 40 jaar geleden op kenteken is gezet, krijg je een automatische vrijstelling voor motorrijtuigenbelasting. Deze regeling wordt ook wel de oldtimer regeling genoemd. Het betekent dat je geen wegenbelasting oldtimer betaalt voor oldtimers waarvan de datum van de eerste toelating volgens het kentekenbewijs meer dan 40 jaar geleden is.

De oldtimers mogen niet bedrijfsmatig gebruikt worden. Particulier gebruik is toegestaan en het soort brandstof waarop de auto rijdt speelt geen rol. Oldtimers die privé gebruikt worden door oldtimerbezitters, worden automatisch vrijgesteld, zodat oldtimerbezitters geen wegenbelasting oldtimer betalen.

ELEKTRISCHE AUTO’S, WATERSTOFAUTO’S EN HYBRIDE AUTO’S

Omdat de overheid duurzaamheid belangrijk vindt, werd er geregeld dat milieuvriendelijke auto’s vrijstelling kregen van de wegenbelasting. Elektrische auto’s en waterstofauto’s zijn nog steeds vrijgesteld van wegenbelasting, maar dit wordt in 2026 afgeschaft. Tot die tijd geldt een overgangsregeling. Voor hybride auto’s betaal je een halftarief, maar ook dit wordt in 2026 afgeschaft.

LANDBOUWVOERTUIGEN

Landbouwvoertuigen zijn onder voorwaarden vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting. Er moet dan worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • het voertuig beschikt over een kentekenplaat
  • het voertuig wordt gebruikt om van de ene naar de andere werklocatie te reizen, of om landbouw- of bosbouwproducten te vervoeren.

De vrijstelling voor landbouwvoertuigen geldt niet voor voertuigen die gebruikt worden om producten naar veilingen, markten en andere afnemers te vervoeren.

VOERTUIGEN VOOR BOUWWERKZAAMHEDEN

Voor zware voertuigen die gebruikt worden voor bouwwerkzaamheden op de Nederlandse wegen geldt een vrijstelling van de wegenbelasting en de belasting voor zware voertuigen.

VRIJGESTELD DOOR VOERTUIGSCHORSING

Als je van plan bent om een tijd niet de openbare weg op te gaan met je voertuig, kan kan je de registratie (tijdelijk) laten opheffen. Dit noemen we ook wel schorsen. Het schorsen van een voertuig houdt in dat je geen motorrijtuigenbelasting of wegenbelasting betaalt, omdat je ook niet met het voertuig rijdt. Het voertuig mag niet rijden of geparkeerd staan op de openbare weg. Snel een percentage berekenen. Als je de schorsing laat opheffen, moet je weer wegenbelasting gaan betalen.

VRIJGESTELD OMDAT JE DE AUTO VERKOOPT

Als jij je auto wilt verkopen, moet de koper de auto op zijn of haar naam laten registreren. Als dit niet gebeurt, blijf jij de belasting betalen. Ontvang je een aanslag voor het betalen van wegenbelasting voordat je de auto verkoopt? Dan moet je die gewoon betalen. De Belastingdienst zorgt dat jij het teveel betaalde bedrag teruggestort krijgt op je rekening. Deze terugbetaling wordt berekend op basis van de datum waarop de auto op andermans naam werd overgeschreven.

OVERIGE VRIJSTELLINGEN

Naast auto’s en motoren zijn er andere voertuigen die geheel of gedeeltelijk vrijgesteld kunnen worden voor het betalen van wegenbelasting aan te vragen. Dit geldt voor de volgende voertuigen:

  • Politievoertuigen
  • Brandweervoertuigen
  • Ambulances
  • Lijkwagens
  • Dierenambulances
  • Vuilniswagens
  • Straatvegers
  • Motorvoertuigen voor bouwwerkzaamheden op de Nederlandse wegen

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu