Vrijstelling wegenbelasting
Iedereen die gebruik maakt van de Nederlandse wegen moet wegenbelasting betalen. Echter, in een aantal situaties kan je aanspraak doen op een volledige of gedeeltelijke vrijstelling. Een voorbeeld van mensen die een volledige of gedeeltelijke vrijstelling kunnen aanvragen, zijn mensen met een lichamelijke handicap. Ook in andere situaties is het mogelijk om een vrijstelling aan te vragen:
Vrijstelling voor mensen met een lichamelijke handicap
De vrijstelling in het geval van een handicap houdt in dat je geen wegenbelasting betaalt voor je auto of je bestelbus. Je kunt deze vrijstelling echter alleen aanvragen wanneer de handicap ervoor zorgt dat je niet per voet, per fiets of met het openbaar vervoer kunt reizen. Bovendien kan de vrijstelling alleen worden aangevraagd als de auto maximaal €18.604 heeft gekost, inclusief alle bijkomende kosten, en kan de vrijstelling alleen worden aangevraagd als het voertuig puur gebruikt wordt voor persoonlijk vervoer. Het is, bij het aanvragen van de vrijstelling, belangrijk om een kopie van een doktersverklaring mee te sturen.
Wanneer de persoon in kwestie in een rolstoel zit, wordt het gemakkelijker om een gedeeltelijke vrijstelling aan te vragen. Je kunt dan een (gedeeltelijke) vrijstelling aanvragen voor een voertuig waar ook de rolstoel in vervoerd kan worden. Deze gedeeltelijke vrijstelling zorgt ervoor dat het gewicht van de rolstoel niet mee wordt gerekend bij het berekenen van de wegenbelasting. Normaal gesproken betaal je wegenbelasting op basis van het gewicht van je auto en een auto met een rolstoelinstallatie weegt aanzienlijk meer. Om te voorkomen dat mensen die een rolstoelinstallatie in hun auto nodig hebben veel meer wegenbelasting moeten betalen, hebben zij recht op het aanvragen van een vrijstelling voor de wegenbelasting die ze extra moeten betalen voor het gewicht van de rolstoelinstallatie.
Vrijstelling voor een auto die in het buitenland geregistreerd is
In Nederland gelden er bepaalde regels voor expats die ervoor zorgen dat zij geen belasting hoeven te betalen wanneer ze een auto laten importeren. Het is ontzettend rendabel om je auto, motor of camper mee te nemen naar het land waar je gaat wonen. Wanneer een auto valt onder de ‘huishoudelijke importgoederen’, ben je vrijgesteld van het betalen van registratiebelasting en invoerrechten, mits de eigenaar van de auto minstens 12 maanden in het buitenland heeft gewoond en hij of zij de auto al 6 maanden in het bezit had voordat hij of zij verhuisde naar het buitenland.
Expats kunnen behoorlijk wat tijd en geld besparen als ze hun auto laten importeren, in tegenstelling tot wanneer zij een nieuwe auto in Nederland zouden kopen, vanwege de hoge belastingen en de BPM. Dit hangt echter wel af van de auto. De kosten voor het importeren en laten registreren van een auto hangen af van de leeftijd, de afkomst en de huidige staat van het voertuig. Als je jouw auto in een ander EU-land hebt gekocht, hoef je geen invoerrechten te betalen, op voorwaarde dat de auto normaal geregistreerd staat (niet bij de dealer). Dit geldt echter alleen voor gebruikte voertuigen. De BTW wordt alleen betaald voor nieuwe auto’s en motoren die geïmporteerd worden.
Een “gebruikt voertuig” is in dit geval een voertuig dat uit een ander EU-land komt en die al meer dan zes maanden op jouw naam staat. Als jij het voertuig buiten de EU hebt aangeschaft, ben je verplicht om je aankoop aan te geven bij de douane wanneer je de auto daadwerkelijk wilt laten importeren. De douane zal je dan vragen om invoerrechten en BTW te betalen. Ook als het gaat om een motor die jij in je bezit hebt en die buiten Nederland geregistreerd staat, geldt dat je een vrijstelling van de wegenbelasting kunt aanvragen voor twee weken.
Oldtimers
De vrijstelling voor oldtimers geldt voor alle motoren waar al minstens 40 jaar mee gereden wordt. Voor autobussen en trucks geldt deze vrijstelling alleen wanneer het voertuig niet voor commerciële doeleinden wordt gebruikt. Er is ook een overgangsregeling voor voertuigen die voor het eerst gebruikt werden na 1 january 1975, maar voor 1 januari 1988. Om in aanmerking te komen voor deze overgangsregeling, moet je een schriftelijk verzoek indienen bij de Belastingdienst.
Elektrische voertuigen
Alleen voertuigen die volledig elektrisch rijden komen in aanmerking voor een vrijstelling voor het betalen van de wegenbelasting op kenteken. Voor hybride voertuigen geldt de regel dat je slechts de helft van het belastingtarief hoeft te betalen.
Landbouwvoertuigen
Landbouwvoertuigen komen ook in aanmerking voor een vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting, op voorwaarde dat het voertuig beschikt over een kentekenplaat en dat het voertuig gebruikt wordt om van de ene naar de andere werklocatie te reizen, of om landbouw- of bosbouwproducten te vervoeren. De vrijstelling voor landbouwvoertuigen geldt niet voor voertuigen die gebruikt worden om produten naar veilingen, markten en andere afnemers te vervoeren.
Voertuigen voor bouwwerkzaamheden
Zware voertuigen die gebruikt worden voor bouwwerkzaamheden op de Nederlandse wegen zijn vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting en de belasting voor zware voertuigen.
Off-the-road voertuigen
Als je van plan bent om een tijd niet de openbare weg op te gaan met je voertuig, kan kan je de registratie van het voertuig (tijdelijk) laten opheffen. Dit noemen we ook wel schorsen. Het schorsen van een voertuig houdt in dat je geen motorrijtuigenbelasting of wegenbelasting betaalt, omdat je ook niet met het voertuig rijdt. In dit geval mag het voertuig echter niet rijden of geparkeerd staan op de openbare weg.Snel een percentage berekenen
In het geval van het verkopen van je auto
Als jij je voertuig wilt verkopen, moet de koper het voertuig op zijn of haar naam laten registreren. Als dit niet gebeurt, moet jij belastingen blijven betalen. Ontvang je een aanslag voor het betalen van wegenbelasting voordat je de auto verkoopt? Dan moet je dit gewoon betalen. De Belastingdienst zorgt ervoor dat jij het teveel betaalde bedrag teruggestort krijgt op je rekening. Deze terugbetaling wordt berekend op basis van de datum waarop het voertuig op andermans naam werd overgeschreven.
Overige vrijstellingen
Het is mogelijk om een vrijstelling voor het betalen van wegenbelasting aan te vragen. Dit kan in het geval van de volgende voertuigen:
- Politievoertuigen
- Brandweervoertuigen
- Ambulances
- Lijkwagens
- Dierenambulances
- Vuilsniswagens
- Straatvegers
- Motorvoertuigen voor bouwwerkzaamheden op de Nederlandse wegen