Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen

Grijs kenteken

Als je veel in de auto zit zal het je ongetwijfeld niet ontgaan zijn: er zijn ontzettend veel verschillende soorten auto’s en heel veel verschillende soorten kentekens. In deze tekst vertellen we je meer over grijze kentekens en waar deze kentekens precies voor staan. We zullen ingaan op de eisen waar je aan moet voldoen om een grijs kenteken te kunnen hebben, de voordelen die je hebt van een grijs kenteken, het berekenen van wegenbelasting (of het berekenen van motorrijtuigenbelasting) en we zullen bespreken wat het nut is van het doen van een kentekencheck en het nagaan van het energielabel van een auto, wanneer je een auto met een grijs kenteken op het oog hebt. Lees dus snel verder voor alle nuttige informatie over auto’s met een grijs kenteken!

Wat is een grijs kenteken?

Het grijze kenteken is een kenteken speciaal voor bedrijfswagens.D Het hebben van een grijs kenteken levert belastingvoordeel op. Voor het verkrijgen van een grijs kenteken moet de bedrijfswagen voldoen aan de Nederlandse fiscale eisen voor bestelwagens. De nummerplaat is overigens gewoon geel.

Verschillende soorten kentekens

Ieder land heeft haar eigen nummerplaat. Als je in Frankrijk rijdt, zien de nummerplaten er heel anders uit dan de nummerplaten die wij hier in Nederland gewend zijn. Als je in Nederland rondrijdt, zie je dat de meeste nummerborden er hetzelfde uit zien, waardoor we de Nederlandse nummerplaat makkelijk kunnen herkennen. Toch zijn er ook nummerplaten die wél Nederlands zijn, maar die toch afwijken van de nummerplaten zoals wij ze gewend zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld groene nummerplaten, die aangeven dat de auto in het bezit is van een handelaar en dat er een proefrit in gemaakt wordt. Ook zijn er blauwe nummerplaten, die aangeven dat de auto een taxi is. Maar er zijn ook grijze nummerplaten. Hieronder vertellen wij alles over grijze kentekens. Lees dus snel verder voor meer nuttige informatie over een grijs kenteken!

Een grijs kenteken: wat is dat eigenlijk?

Een grijs kenteken is een kenteken voor bedrijfswagens. Echter, niet alle bedrijfswagens kunnen zomaar met een grijs kenteken gaan rijden. Een grijs kenteken is alleen toegestaan als de bedrijfswagen voldoet aan de Nederlandse fiscale eisen van bestelwagens. Aan het grijze kenteken zijn deze bestelwagens dus eenvoudig te herkennen. Wel zijn er eisen waaraan auto’s met grijze kentekens moeten voldoen. Deze eisen gaan voornamelijk over de laadruimte van de auto. Deze regels verschillen voor auto’s van verschillende formaten. Zo wordt er onderscheid gemaakt in stationwagens, SUV’s, MPV’s, bedrijfswagens met een dubbele cabine en pick-up’s.

grijs kenteken

De voordelen van een grijs kenteken

Het rijden met een grijs kenteken is niet alleen een herkenningspunt voor bedrijfswagens die voldoen aan de Nederlandse fiscale eisen, maar het levert ook voordeel op. Voor eigenaren van auto’s met een grijs kenteken gelden er andere regels als het aankomt op het berekenen van motorrijtuigenbelasting (dit wordt ook wel wegenbelasting genoemd). Een eigenaar van een voertuig met een grijs kenteken, betaalt veel minder motorrijtuigenbelasting dan eigenaren van auto’s met een “normaal”, geel Nederlands kenteken. De wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting moet dus nog wel berekend worden, maar het kost een hoop minder geld. Eigenaren van auto’s met een grijs kenteken hebben nog een ander voordeel. Zij hoeven geen BPM (Belasting Personenwagens en Motorrijwielen) en BTW te betalen, wat een hoop geld scheelt! Toch kan niet iedereen zomaar een voertuig aanschaffen met een grijs kenteken, want de eisen om een grijs kenteken op je auto te mogen plaatsen, zijn behoorlijk streng. Dit is natuurlijk om te voorkomen dat iedereen zijn/haar voordeel opdoet met de korting op wegenbelasting en met het niet hoeven betalen van BPM en BTW. Hieronder lees je waar je op moet letten als je een auto op het oog hebt met een grijs kenteken.

Vergis je niet!

Het is natuurlijk niet zo dat als een particulier een auto met een grijs kenteken overneemt, deze voordelen blijven bestaan. Op het moment dat de bedrijfswagen in het bezit komt van een particulier, wordt het kenteken veranderd en verdwijnt het grijze kenteken (inclusief alle voordelen, zoals het niet hoeven betalen van BPM en BTW en een laag tarief voor de motorrijtuigenbelasting). Een grijs kenteken voor particulieren is helaas niet mogelijk.  Hieronder geven we je tips voor het kopen van een auto met een grijs kenteken, zoals het uitvoeren van een kentekencheck en het controleren van het energielabel, vóórdat je de auto daadwerkelijk aanschaft.

energielabel auto

Weet wat je gaat betalen

Als je als particulier een auto met een grijs kenteken wil gaan kopen, is het verstandig om niet af te gaan op de kosten die de huidige eigenaar van de auto nu aan de auto heeft. Deze kosten zijn immers berekend op basis van korting op de motorrijtuigenbelasting (of wegenbelasting) en op basis van het feit dat eigenaren van auto’s met een grijs kenteken geen BPM en BTW hoeven te betalen. Het is daarom altijd verstandig om een kentekencheck te doen. Een kentekencheck kan je gewoon online doen en geeft je nuttige informatie over de auto. Zo zie je in wat voor staat de auto verkeert en hoeveel schade de auto heeft gereden, maar ook wat voor energielabel de auto heeft. Heeft de auto een onzuinig energielabel? Dan is het misschien niet verstandig om de auto aan te schaffen, omdat de auto je dan meer gaat kosten dan je van tevoren had gedacht. Overweeg ook de mogelijkheid van een elektrische bedrijfswagen, zeker indien deze ook voor prive doeleinden wordt gebruikt kan deze voordelig uitpakken.

Elektrische bedrijfswagen

Conclusie

Auto’s met grijze kentekens zijn bedrijfswagens die voldoen aan de Nederlandse fiscale eisen. Particulieren mogen geen auto mbedrijfswagen grijs kentekenet grijs kenteken in het bezit hebben, want auto’s met grijze kentekens worden echt alleen voor bedrijfsdoeleinden gebruikt. Een grijs kenteken krijg je niet zomaar, want de auto in kwestie moet aan allerlei eisen voldoen voordat er een grijs kenteken wordt toegekend. Wel is het de moeite waard om deze eisen na te gaan, want het hebben van een grijs kenteken kan een hoop voordeel opleveren. Zo krijg je korting op wegenbelasting (dit wordt ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd) en hoef je geen BPM en BTW te betalen als je in het bezit bent van een auto met een grijs kenteken. Als je als particulier een auto met een grijs kenteken op het oog hebt, is het wel verstandig om eerst een kentekencheck uit te voeren. Zo kan je interessante gegevens over de auto zien en kan je nagaan hoe energiezuinig de auto rijdt naar aanleiding van het energielabel.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu