Verkoop je auto snel en gemakkelijk

Bereken geheel gratis en zonder moeite de waarde van je auto om deze te verkopen

Meer dan 20 vestigingen in Nederland om snel je auto te verkopen

Je ontvangt je geld direct na de verkoop.

Onze service is 100% gratis.

Vertrouwelijke en correcte
afhandeling van de administratie.

Gratis online taxatie

Persoonlijke waardebepaling
door onze experts

Onmiddellijke betaling &
gratis afmelding

Inruilwaarde auto berekenen

De inruilwaarde auto berekenen van een voertuig is tegenwoordig heel eenvoudig. Je hebt alleen maar een betrouwbare website nodig, maar hoe weet je nu welke website betrouwbaar is? Dit is vaak lastig te controleren. Je kunt ook de autowaarde check doen als je een antwoord wilt op de vraag “wat is mijn auto waard“, of wilt weten wat de dagwaarde van een auto is die je tweedehands wilt kopen.

Wat is de inruilwaarde van een auto?

De inruilwaarde van een auto kun je berekenen met behulp van een kentekencheck. Dit komt doordat de meeste gegevens over de auto bekend zijn. Je kan gewoon een kenteken online invullen en je krijgt direct alle bekende gegevens van de RDW. Ook kan je tegen een kleine vergoeding een uitgebreid rapport met de waarde krijgen. Het is interessant om de inruilwaarde te berekenen, omdat je dan zeker weet dat je het juiste bedrag voor je oude auto terug krijgt.

Restwaarde, inruilwaarde en cataloguswaarde van de auto

De restwaarde is wat je auto nog waard is na afschrijving of na een ongeval. Je kunt de restwaarde berekenen als je de auto wilt verkopen aan een particulier. Je kunt dan een redelijk prijskaartje aan de auto hangen en eventueel verder onderhandelen met een geïnteresseerde koper.

Koop je een nieuwe auto en ruil je jouw huidige auto in? Dan is het goed om te weten wat je oude auto waard is. Deze inruilwaarde is deels verbonden met de dagwaarde. De autohandelaar of dealer die jouw auto inruilt, zal rekening houden met het merk, het model, de leeftijd, de kilometerstand, de historie en algehele staat van de auto.

Bij de aankoop van een nieuwe auto is het altijd slim om de cataloguswaarde van de auto op te zoeken. De cataloguswaarde is de prijs die je betaalt als je een nieuwe auto koopt, incl. btw, bpm en eventuele accessoires. Met de cataloguswaarde en de inruilwaarde kun je dan een inschatting maken van het bedrag wat je straks voor je nieuwe auto kwijt bent.

De restwaarde van de auto bepalen

De restwaarde van een auto bepaal je door een percentage van de catalogusprijs van de auto af te trekken. Die hoogte van het percentage wordt gebaseerd op de populariteit van het merk, model en de kilometerstand. De restwaarde van een auto is een individueel bedrag.

De afschrijving van de auto

Een belangrijk aspect is de afschrijving van de auto. Afschrijving heeft invloed op wat de auto waard is. De hoogte van de afschrijving wordt bepaald door:

 • De markt en externe invloeden (denk aan Covid)
 • Merk en model (een Volkswagen Golf schrijft minder snel af dan bv. een Fiat Tipo)
 • De aandrijflijn (type versnellingsbak)
 • Uitrusting van de auto
 • Betrouwbaarheid
 • De kilometerstand (te achterhalen met een tellerrapport)
 • Algemene staat van onderhoud

De afschrijving van je auto kun je snel bepalen door het verschil tussen de aankoopwaarde en de restwaarde uit te rekenen. Daarna kun je een redelijke inschatting maken van de dagwaarde van de auto.

Dagwaarde auto berekenen, hoe doe je dat?

De staat van de auto is belangrijk bij het bepalen van de gemiddelde verkoopprijs of aankoopprijs van een tweedehands auto. De dagwaarde van een tweedehands auto wordt bepaald met behulp van autogegevens als bouwjaar, kilometerstand en de cataloguswaarde. Het uiterlijk en het interieur van de auto spelen uiteraard ook een belangrijke rol bij het bepalen wat je auto op dat moment waard is.

Bij twee vergelijkbare auto’s kan het verschillen wat elke auto waard is. Dat heeft te maken met hoe er met de auto’s is omgegaan. Zitten er veel vlekken en scheuren in de bekleding of zitten er veel krasjes op de lak? Is de lak verkleurd of zit er veel roest aan? Dit zijn allemaal factoren die de prijs van een tweedehands auto kunnen beïnvloeden. De dagwaarde auto is dus vooral een richtlijn.

Is de dagwaarde berekenen belangrijk bij schade?

De dagwaarde auto kan belangrijk zijn bij schade. Bij een ongeval met je auto wordt vaak een schade expert ingeschakeld voor de schadebepaling. De schade expert zal dan de dagwaarde auto berekenen. Autoschade wordt meestal niet hersteld als de herstelkosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto. Dan is de auto total loss. Een hoge dagwaarde auto is in dit geval dus gunstig. Als je benieuwd bent naar historische schades, dan kun je eenvoudig het autoverleden checken, het schadeverleden en het aantal eigenaren van de auto opvragen.

Inruilwaarde berekenen met de ANWB koerslijst

Om in te schatten wat een auto waard is, kun je ook de koerslijst gebruiken. Je kunt op de ANWB koerslijst de volgende waardes voor de auto inzien:

 • Nieuwprijs
 • Dagwaarde
 • Meeneemprijs
 • Veilingwaarde
 • Inruilwaarde
 • Verkoopprijs particulier
 • Verkoopprijs autobedrijf

Met de koerslijst kun je zien wat je auto waard is/was in verschillende situaties. Je kunt de waarde van je auto daarna vergelijken met vergelijkbare auto’s die te koop worden aangeboden.

Wanneer kun je geen koerslijst opvragen?

Er zijn situaties waarin je geen koerslijst kunt opvragen. De informatie is niet beschikbaar als je auto ouder dan vijftien jaar is, als het gaat om een geïmporteerde auto of een auto met een grijs kenteken.

De waarde van je auto opvragen met RDW OVI

Als je de dagwaarde nodig hebt om de verkoopprijs van je auto naast vergelijkbare auto’s te leggen, dan kun je die gegevens opvragen met de RDW Ovi check en via kentekencheckonline. Je krijgt helaas geen dagwaarde te zien bij auto’s ouder dan vijftien jaar. In dat geval moet je de waarde van je auto op een andere manier bepalen. De dagwaarde is overigens een richtprijs en geen gegarandeerde prijs.

inruilwaarde

De autowaarde check

Er zijn verschillende manieren om achter de waarde te komen. Je kunt op internet zoeken wat er voor een vergelijkbare auto wordt gevraagd. Maar het kan ook veel eenvoudiger. Het opzoeken van een verkoopprijs hoeft niet ingewikkeld te zijn. Vul je kenteken in bij onze autowaarde check en je kunt direct inschatten wat je bij verkoop voor je auto krijgt. En de technische gegevens? Die vraag je op met een RDW Ovi check.

Kies voor onze kentekencheck

Met onze kentekencheck zorg je dat je alle nuttige informatie van een auto weet te vinden. Bij deze kenteken check krijg je ook een dagwaarde van de auto te zien. Je hoeft dan geen restwaarde te berekenen, want de actuele dagwaarde kun je direct zien.

Ga hiervoor naar de website van de RDW Ovi en laat het systeem zelf zoeken op kenteken. Je krijgt alle gegevens direct op je scherm te zien. Je kunt ook inzicht krijgen in alle voertuigdetails van een auto die je op het oog hebt en zo makkelijker bepalen of de auto redelijk geprijsd is.

 Bottom of Form

De huidige handelsprijzen

De handelsprijzen van auto’s veranderen voortdurend. Door de economische crisis daalden de handelsprijzen aanzienlijk, maar dat is nu achter de rug en de handelsprijzen van auto’s worden weer hoger. Daarom is het goed om de handelsprijzen eens goed te bekijken voordat je een auto gaat kopen of verkopen.

Als je niet goed weet wat de huidige handelsprijzen zijn, dan kun je voor je eigen voertuig ook niet goed inschatten wat een reële verkoopprijs is. Daarnaast kun je ook niet goed inschatten of je zelf teveel voor een andere auto betaalt.

De inruilwaarde bepalen

Als je bij een dealer een tweedehands of nieuwe auto wilt kopen, begin dan met het berekenen van de inruilwaarde van je eigen voertuig. Na het berekenen van de inruilwaarde heb je namelijk zelf een goed idee van wat je auto waard is. De inruilwaarde bereken je alleen om een indicatie van de inruilwaarde te krijgen. Daarmee kun je dan naar een autobedrijf gaan.

Onderhandelen over de inruilwaarde

De autohandelaar zal vervolgens zelf ook een inruilwaarde bepalen. Hij doet dat niet via een systeem, maar vanuit zijn expertise. De kans dat beide bedragen volledig gelijk zijn is dus vrij klein. De autohandelaar kan de inruilwaarde bepalen en voorstellen om dit bedrag af te trekken van het aankoopbedrag van de auto die je op het oog hebt. Natuurlijk ben je niet verplicht om direct akkoord te gaan met het bedrag van de autohandelaar.

Hogere inruilwaarde door kopen duurdere auto

Als je weet wat de restwaarde van je auto is, dan betekent dit niet dat je dit bedrag kunt krijgen voor de auto. Het is namelijk zo dat de autohandelaar zelf ook nog iets op de auto moet kunnen verdienen. In de meeste gevallen biedt deze dan ook een bedrag dat onder de restwaarde ligt.

Wanneer je de auto particulier verkoopt, dan kun je meestal een bedrag krijgen wat dichterbij de restwaarde ligt. Particuliere kopers gaan zelf in de auto rijden en hoeven de auto niet met winst door te verkopen. Als we kijken naar de inruilwaarde die een autohandelaar hanteert, dan zien we dat de inruilwaarde ook samenhangt met de auto die je wilt kopen.

Wil je een nieuwe auto kopen? Dan is de inruilwaarde hoger dan wanneer je een andere auto terug wilt kopen die al twaalf jaar oud is. De inruilwaarde is voor de autoverkoper dan ook een middel om je over te halen een duurdere auto te kopen. Dit betekent ook dat er vaak ruimte is om te onderhandelen over de inruilwaarde van uw auto.

inruilwaarde

Onderhandelen werkt altijd

Heb je zelf de dagwaarde gecheckt bij de autowaarde check en heb je hierdoor een inruilwaarde in gedachten? Dat betekent niet dat je de auto kunt inruilen voor dit bedrag.

Je kunt het bedrag natuurlijk wel als goede indicatie gebruiken. Je kunt zelf bepalen hoeveel je eventueel bereid bent te zakken. Als het autobedrijf de inruilwaarde gaat berekenen en hierbij 500 euro onder het bedrag uitkomt, dan ben je zeker niet verplicht om hier direct mee akkoord te gaan.

Je kunt ook besluiten om een tegenbod te doen. Er is altijd ruimte om te onderhandelen. Doet de autoverkoper je weer een tegenbod dat iets lager is dan de oorspronkelijk berekende inruilwaarde? Dan is er ruimte om te onderhandelen en kun je proberen ergens in het midden uit te komen.

Veelgestelde Vragen

Wat is mijn gebruikte auto waard?

De waarde van je auto hangt af van meerdere factoren, o.a. de leeftijd van de auto, de staat van onderhoud, het aantal kilometers op de teller, en de accessoires van de auto. Met de ANWB koerslijst kun je gemakkelijk de waarde van je huidige auto berekenen als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een nieuwe auto of een inruil auto.

De ANWB Koerslijst gebruikt je kenteken om bepaalde gegevens te achterhalen zoals het bouwjaar en vervolgens moet je een aantal vragen invullen om de werkelijke waarde van je auto te weten te komen.

Maakt het uit of het een tweede- of derdehands voertuig is?

Nee. Of het nu een nieuwere of oudere auto is, het maakt niet uit voor de berekening van de auto dagwaarde. Als je een tweedehands auto hebt en deze wil doorverkopen of inruilen, dan krijg je er geen extra geld voor als je de eerste koper bent. De aankoopwaarde, staat van onderhoud, leeftijd, en kilometerstand bepalen grotendeels de werkelijke inruilwaarde.


Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu