Verkoop je auto snel en gemakkelijk

Bereken geheel gratis en zonder moeite de waarde van je auto om deze te verkopen

Beoordeling : 4.6 - 1.776 stemmen
Powered by Wijkopenautos.nl

Meer dan 20 vestigingen in Nederland om snel je auto te verkopen

Je ontvangt je geld direct na de verkoop.

Onze service is 100% gratis.

Vertrouwelijke en correcte
afhandeling van de administratie.

Gratis online taxatie

Persoonlijke waardebepaling
door onze experts

Onmiddellijke betaling &
gratis afmelding

Inruilwaarde auto berekenen

Inruilwaarde auto

De inruilwaarde auto berekenen van een voertuig is tegenwoordig heel eenvoudig. Meer dan een betrouwbare website is er eigenlijk niet voor nodig. Echter, hoe weet u nu welke website betrouwbaar is? Dit is over het algemeen lastig te controleren. U kunt ook een beroep doen de autowaarde check wanneer u een antwoord op de vraag “wat is mijn auto waard“, of bijvoorbeeld wanneer u wilt weten wat de dagwaarde van een auto is die u wellicht tweedehands wilt kopen.

Wat is inruilwaarde auto berekenen?

Inruilwaarde auto berekenen is het op auto kenteken bepalen van de waarde van een auto bij inruil op een nieuwere en over het algemeen duurdere auto. Het is interessant om de inruilwaarde te berekenen omdat je dan zeker weet dat je het juiste bedrag voor je oude auto terug krijgt.

Kan ik zelf de restwaarde berekenen?

Zelf de restwaarde berekenen, of de inruilwaarde berekenen, van uw eigen voertuig is niet eenvoudig. Echter, helemaal onmogelijk is het ook niet. U kunt namelijk een goede inschatting maken. U kunt de restwaarde berekenen wanneer u de auto wilt verkopen aan een particulier. U kunt dan een redelijk prijskaartje aan de auto hangen en eventueel verder onderhandelen wanneer er een geïnteresseerde is. U kunt de inruilwaarde berekenen wanneer u de auto wilt inruilen bij een dealer bij de aankoop van een andere auto. U moet de cataloguswaarde van de auto opzoeken om te bepalen vanuit welk bedrag u moet gaat rekenen. U kunt de cataloguswaarde van de auto opzoeken op de meest uiteenlopende websites. Het opzoeken van een cataloguswaarde is in principe altijd mogelijk, echter, wanneer het om een erg oude auto gaat kan het wel behoorlijk lastig worden. De cataloguswaarde van de auto opzoeken is slechts een eerste stap. Vervolgens moet u gaan bekijken hoe het zit met de afschrijving. Dit is namelijk voor elke auto anders. Om u hierin een voorbeeld te geven; een Daewoo Matiz die in 2004 is gekocht voor 92.000 euro heeft vijf jaar later nog een waarde van 4.900 euro. De auto heeft een kilometerstand van 55.000 km. In datzelfde jaar wordt ook een Daihatsu Cuore gekocht voor 8.500 euro. Na vijf jaar is de kilometerstand 45.000 km en de restwaarde 6.100 euro. Een tellerrapport geeft hier inzicht in. De Daewoo Matiz heeft aanzienlijk meer aan waarde verloren. Kortom, u dient voor uw specifieke voertuig de afschrijving te bepalen. Vervolgens kunt u een redelijke inschatting maken van de dagwaarde van de auto.

Inruilwaarde

De cataloguswaarde berekenen of een koerslijst opvragen

De cataloguswaarde berekenen is bij het bepalen van een dagwaarde eigenlijk niet relevant. Uiteraard is het zo dat de cataloguswaarde wel invloed heeft op de dagwaarde, maar de cataloguswaarde berekenen is niet nodig. In de meeste gevallen kunt u de catalogusprijs gewoon opvragen bij de dagwaarde auto check. De cataloguswaarde is namelijk de waarde die de auto had op het moment dat deze voor het eerst het deel 1 kreeg toegekend. U kunt ook een koerslijst van de auto opvragen. Hiervoor is de ANWB een uitstekende optie. U kunt bij de ANWB een koerslijst van de auto opvragen om te zien hoe de waarde over de jaren heen is verlopen. Echter, een koerslijst van een auto ouder dan vijftien jaar kan niet worden opgevraagd. U kunt dan ook uitsluitend gebruik maken van de autokoerslijst wanneer u een auto bezit die jonger is dan vijftien jaar. Echter, er zijn nog enkele situaties waarin er geen koerslijst kan worden opgevraagd. Zo kan er geen koerslijst worden weergegeven wanneer het gaat om een geïmporteerde auto of om een auto die voorzien is van een grijs kenteken.

Wat is de fiscale waarde van de auto?

De fiscale waarde van een auto kan belangrijk zijn wanneer er een mate van privégebruik moet worden berekend voor de belastingdienst. De fiscale waarde van een auto kan van toepassing zijn op een auto die gezien wordt als zakelijk eigendom, maar ook op leaseauto’s. De fiscale waarde is samengesteld uit de cataloguswaarde, inclusief bpm en btw, en de accessoires. Onder accessoires worden geen persoonlijke eigendommen gerekend die u zelf aan de auto heeft toegevoegd, maar uitsluitend accessoires die zij voorafgaande aan het toekennen van een kenteken al zijn aangebracht voor de importeur of de fabrikant. De officiële cataloguswaarde van een auto op kenteken kan worden opgevraagd bij de RDW Ovi wanneer het om een auto jonger dan vijftien jaar gaat. Om de cataloguswaarde van een auto op kenteken op te vragen kunt u op kentekencheckonline een kenteken check doen. Hier vindt u een invoeroptie van het kenteken. Hier voert u het kenteken van de betreffende auto in waarna u de cataloguswaarde van de auto op kenteken te zien krijgt.

De restwaarde van een auto berekenen is niet eenvoudig

Zelf de restwaarde van een auto berekenen kan tot op zekere hoogte. Zoals eerder omschreven kunt u uitgaan van een combinatie van cataloguswaarde, kilometerstand en afschrijving over het aantal jaren dat de auto oud is. Echter, een restwaarde van een auto berekenen omvat meer factoren. Om een dagwaarde te bepalen is het namelijk ook nodig om een volledig inzicht in de geschiedenis van een auto te hebben. Hierdoor is het eigenlijk al niet mogelijk om zelf een dagwaarde te bepalen wanneer u niet de eerste eigenaar van de auto bent. U moet bijvoorbeeld weten of de auto wel eens bij een ongeval betrokken is geweest om de dagwaarde te bepalen. U kunt wel schadevrij hebben gereden, maar de eigenaar voor u wellicht niet. Door het autoverleden te checken kun je het schadeverleden alsook het aantal eigenaren van de auto opvragen. Daarnaast speelt de staat van de auto ook een rol bij het bepalen van de prijs van een tweedehands auto. De dagwaarde is gebaseerd op gegevens, echter, om een goede prijs van een tweedehands auto te bepalen moet het uiterlijk en het interieur van de auto uiteraard ook worden beoordeeld. Twee soortgelijke auto’s, met exact dezelfde gegevens, kunnen toch aan waarde verschillen door de manier waarop er met de auto is omgegaan. Zitten er veel vlekken en scheuren in de bekleding of zijn er veel krasjes op de lak? Of is de lak wellicht verkleurd of zit er veel roest aan? Dit zijn allemaal factoren die de prijs van een tweedehands auto ook omlaag kunnen halen. De dagwaarde is dan ook enkel een richtlijn.

De restwaarde berekenen op een makkelijke manier

Natuurlijk kan het allemaal veel eenvoudiger. Een restwaarde berekenen doet u gemakkelijk door het kenteken te controleren via onze autowaarde check. U kunt een kenteken controleren op de meest uiteenlopende punten. Zo kunt u een kenteken controleren om achter het aantal eerdere eigenaren te komen, achter de geleden schade of bijvoorbeeld de betrouwbaarheid van de kilometerstand. Daarnaast kunt u ook een kenteken controleren via de RDW Ovi om inzicht te krijgen in alle technische gegevens. Deze gegevens kunt u bij ons, ondanks dat wij niet het RDW zijn, ook opvragen met onze kentekencheck. Bij deze kenteken check krijgt u ook een dagwaarde van de auto te zien. U hoeft dan ook geen restwaarde te berekenen, want u krijgt de actuele dagwaarde vanzelf te zien. U kunt alle nodige gegevens zoeken op kenteken. U gaat hiervoor naar de website van de RDW Ovi, vult het kenteken in en vervolgens gaat het systeem zelf zoeken op kenteken. U krijgt alle gegevens direct op uw scherm te zien. U kunt natuurlijk ook zoeken op kenteken om inzicht te krijgen in alle voertuigdetails van een auto die u wellicht nog wilt gaan kopen. U kunt zo gemakkelijker bepalen of de auto redelijk geprijsd is.

Op de hoogte van de handelsprijzen van auto’s

De handelsprijzen van auto’s veranderen voortdurend. Door de economische crisis daalden de handelsprijzen aanzienlijk, echter, nu we weer aan het opkrabbelen zijn uit de economische crisis worden de handelsprijzen van auto’s ook weer hoger. Juist omdat handelsprijzen van auto’s voortdurend kunnen veranderen is het goed om de handelsprijzen eens nader te bekijken voordat u een auto gaat kopen of verkopen. Wanneer u niet goed weet wat de huidige handelsprijzen zijn, dan kunt u voor uw eigen voertuig ook niet goed inschatten tegen welke prijs u deze nog particulier kunt verkopen of welk bedrag u er nog van een autohandelaar voor zou kunnen krijgen. Daarnaast kunt u ook niet goed inschatten of u zelf teveel voor een andere auto betaalt wanneer u niet op de hoogte bent van de huidige handelsprijzen.

occasion verkoopcijfers

Het berekenen van de inruilwaarde

Wanneer u een tweedehands of nieuwe auto wilt kopen bij een dealer, dan is het goed om te starten met het berekenen van de inruilwaarde van uw eigen voertuig. Na het berekenen van de inruilwaarde heeft u namelijk zelf een goed idee van wat u nog mag verwachten voor de auto. U kunt zich echter niet helemaal vast klemmen aan het bedrag dat u heeft berekend als inruilwaarde. De inruilwaarde berekenen is enkel bedoeld om een indicatie van de inruilwaarde te krijgen. U kunt de inruilwaarde bepalen om met een goed bedrag in gedachten naar een autohandelaar te gaan. De autohandelaar zal vervolgens zelf ook een inruilwaarde bepalen. Deze doet dat echter niet via een systeem, maar veelal vanuit de expertise. De kans dat beide bedragen volledig gelijk zijn is dan ook behoorlijk klein. De autohandelaar kan de inruilwaarde bepalen en u voorstellen dit bedrag af te trekken van het aankoopbedrag van de auto die u op het oog heeft. Echter, u bent niet verplicht om direct akkoord te gaan met het bedrag van de autohandelaar.

De inruilwaarde staat nooit vast

Wanneer u weet wat de restwaarde van uw auto is, dan betekent dit niet dat u dit bedrag kunt krijgen voor de auto. Het is namelijk zo dat de autohandelaar zelf ook nog iets op de auto moet kunnen verdienen. In de meeste gevallen biedt deze dan ook een bedrag dat onder de restwaarde ligt. Wanneer u de auto particulier verkoopt, dan kunt u in de meeste gevallen een bedrag krijgen dat dichterbij de restwaarde ligt, vooral omdat de particulier er zelf weer in zal gaan rijden en de auto niet met winst hoeft door te verkopen. Wanneer we kijken naar de inruilwaarde die een autohandelaar aan de auto toeschrijft, dan zien we dat de inruilwaarde in zekere zin ook samenhangt met de auto die u wilt kopen. Wilt u een heel nieuwe auto kopen? Dan ligt de inruilwaarde die de autoverkoper u biedt hoger dan wanneer u een auto terug wilt kopen die al twaalf jaar oud is. De inruilwaarde is voor de autoverkoper dan ook een middel om u over te halen een duurdere auto te kopen. Dit betekent ook dat er vaak ruimte is om te onderhandelen over de inruilwaarde van uw auto.

Onderhandelen over de inruilwaarde van de auto

Heeft u zelf de dagwaarde gecheckt bij de autowaarde check en heeft u hierdoor een inruilwaarde in gedachten? Dat betekent niet dat u ook daadwerkelijk dit bedrag kunt krijgen voor uw oude auto wanneer u een andere auto aanschaft. Echter, u kunt het bedrag natuurlijk wel als leidraad gebruiken. U kunt voor uzelf beslissen hoeveel u eventueel bereid bent te zakken. Wanneer de autohandelaar de inruilwaarde gaat berekenen en hierbij 500 euro onder uw bedrag uitkomt, dan bent u zeker niet verplicht om hier direct mee akkoord te gaan. U kunt ook besluiten om een tegenbod te bieden aan de autoverkoper. Natuurlijk is de kans groot dat de autoverkoper hier niet mee akkoord gaat, echter, u merkt vanzelf wanneer er ruimte tot onderhandeling is. Doet de autoverkoper u weer een tegenbod dat iets lager is dan de oorspronkelijk berekende inruilwaarde? Dan is er ruimte om te onderhandelen en kunt u ergens een bedrag in het midden proberen te treffen om akkoord te kunnen gaan met de geboden inruilwaarde.

Zorg altijd dat u goed voorbereid bent

Een goede voorbereiding is het halve werk. Deze uitspraak bestaat niet voor niets en gaat ook zeker op wanneer het gaat om de aankoop of verkoop van een auto. Het is altijd goed om te weten wat de inruilwaarde van uw auto ongeveer is wanneer u deze wilt inruilen bij een autohandelaar. Daarnaast is het handig om de restwaarde van uw auto te kennen wanneer u deze wilt verkopen aan een particulier. Heeft u zelf een tweedehands auto op het oog? Controleer dan altijd eerst de dagwaarde van deze auto om te beoordelen of de handelsprijs redelijk is.


Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu