Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen

Dagwaarde auto

Een veel gebruikte term is de dagwaarde auto. Dit is simpel gezegd het bedrag dat de auto waard is op dit moment. Maar om de waarde te kunnen inschatten, bestaan er verschillende manieren. En soms heeft alles te maken met de situatie en omstandigheden. Wij leggen alles uit rondom de dagwaarde van een auto.

Wat is de dagwaarde auto

Voor elke gebruikte auto zijn er twee waarden die belangrijk zijn bij de verkoop: dagwaarde (of actuele waarde) van de auto en inruilwaarde. De dagwaarde van een auto kan eenvoudig worden berekend met behulp van een eenvoudige online inruilwaarde tool. Op kentekencheckonline bieden wij u een geweldig platform om via een snelle en eenvoudige controle de actuele waarde te vinden.

Wat is belangrijk bij de dagwaarde van een auto

Of u nu uw auto koopt of aan een dealer of een particulier verkoopt, het kan zeer nuttig zijn om de huidige waarde, ook wel dagwaarde genoemd, van de auto te kennen. De dagwaarde en dus ook de vraagprijs en verkoopwaarde van de auto is afhankelijk van diverse factoren; o.a. de leeftijd van de auto, kilometerstand, staat, uitrustingsniveau, optionele apparatuur, en zelfs de regio waar hij wordt verkocht.

De HUIDIGE waarde

Een omschrijving van de dagwaarde is de aankoopprijs van de auto min de afschrijvingen. Dit bedrag is meestal hoger dan de inruilwaarde. De dagwaarde van de auto is de waarde van de auto als u deze bij een dealer koopt. Als u een voertuig van een particulier koopt, betaalt u gewoonlijk een lagere prijs. De dagwaarde van een auto is aanzienlijk hoger dan de prijs die u ontvangt bij verkoop omdat de verkoopprijs een winstmarge voor de autodealer bevat.

De INRUILWAARDE

Als je een auto inruilt bij het kopen van een andere auto, spreken we over de inruilwaarde. Dit verklaart waarom de inruilprijs veel lager is dan de huidige autowaarde, en het is onwaarschijnlijk dat u voor deze prijs een tweedehands auto kunt kopen. Het is daarom altijd aan te raden om eerst een snelle waardecontrole uit te voeren met behulp van het kenteken, zodat u beter op de hoogte bent van de dagwaarde van uw auto. Hiermee kunt u een eerlijke prijs krijgen voor uw voertuig en potentiële kopers aantrekken.

Hoe werkt de AFSCHRIJVING?

Elk jaar schrijf je af op je auto. Dit betekent eigenlijk dat je auto elk jaar minder waard wordt. De meeste mensen denken niet aan afschrijving, toch is het de grootste kostenpost als u een auto bezit. Wanneer u uw auto inruilt bij een dealer of deze op de open markt verkoopt, is afschrijving het verschil tussen wat u voor de auto heeft betaald en wat het voertuig waard is op het moment van verkoop (de dagwaarde). Een nieuwe auto kan in de eerste drie jaar alleen al tot 60% van zijn waarde verliezen. Aan de andere kant verliezen gebruikte auto’s hun waarde niet zo snel als een nieuwe auto dat doet. Bij het bepalen van welke auto te kopen, is de waardevermindering de belangrijkste factor om in de gaten te houden. De dagwaarde van uw auto wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder:

  • leeftijd van uw auto
  • aantal gereden kilometers
  • uitrustingsniveau
  • accessoires van uw auto
  • de staat van onderhoud

WAAROM IS HET BELANGRIJK OM DE DAGWAARDE TE BEREKENEN?

We hebben vier scenario’s bedacht waarin het berekenen van de dagwaarde van een auto absoluut noodzakelijk is om u te helpen de juiste beslissingen te nemen:

Scenario 1: als u uw auto wilt verkopen

Door de huidige waarde van uw auto te berekenen met behulp van de wat is mijn auto waard tool op Kentekencheckonline.nl, kunt u eenvoudiger de verkoopprijs bepalen. Let wel op, de dagwaarde van de auto is niet altijd gelijk aan de verkoopprijs en/of verkoopwaarde.

Scenario 2: als u een tweedehands auto wilt kopen

Bij het kopen van een gebruikte auto is het handig om de dagwaarde van de auto te weten. Op deze manier kunt u voorkomen dat u te veel betaalt. Als u uw auto van een particulier koopt, betaalt u in de meeste gevallen de dagwaarde. Maar als u uw auto bij een garage of dealer koopt, betaalt u altijd meer dan de dagwaarde, omdat de garage natuurlijk een winstmarge moet hebben.

Scenario 3: wanneer uw auto beschadigd is

De meeste autoverzekeringsmaatschappijen gebruiken de dagwaarde om te bepalen hoeveel ze moeten vergoeden in het geval van schade. Een claimdeskundige bepaalt wat de auto waard was voordat deze beschadigd werd.

Scenario 4: uw auto is ouder dan een jaar en total loss

Rijdt u een auto die total loss is en niet wordt vergoed met de aankoopprijs? In dit geval bepaalt een expert twee bedragen. De dagwaarde (de waarde van het voertuig vóór het ongeval) en de restwaarde (de waarde van de auto na het ongeval). Uw autoverzekeraar houdt rekening met beide bedragen bij het bepalen van uw vergoeding.

Weten wat je auto waard is?

Met de online controle met behulp van uw kenteken, kan redelijk goed de waarde van de auto worden bepaald. Dit kan handig zijn bij de aankoop van een nieuwe auto bij een dealer of bij het kopen of verkopen van een auto aan een andere persoon. Immers, met inzicht in de dagwaarde van de auto, wordt het gemakkelijk om te bepalen of u te veel betaalt voor een auto. Aan de andere kant zorgt een controle van de autowaarde er ook voor dat u meer inzicht heeft in het aankoopproces van een occasion.

Waarde auto zonder kentekenplaat

Het berekenen van de dagwaarde van een auto zonder een kentekenplaat is ook mogelijk! Maar dit proces is nogal ingewikkeld. U heeft nog steeds bepaalde voertuiginformatie nodig, zoals het merk, het model en de versie, het bouwjaar en de kilometerstand van het voertuig. Op basis van deze informatie kunt u op autoverkoopsites vergelijkbare voertuigen opzoeken. U kunt ook een autowaardering laten uitvoeren of een plaatselijke garage vragen of zij uw auto kunnen taxeren. Er moet echter worden opgemerkt dat deze methode, de dagwaarde bepalen zonder kentekenplaat, nauwkeuriger maar ook veel duurder is. Hoewel een autowaarde-check slechts enkele euro’s kost, zal een taxatie door een taxateur enkele honderden euro’s kosten.

Gratis dagwaarde auto opvragen

Ons advies is om de dagwaarde van de auto te bepalen met behulp van een kenteken check. Hier voor is een gratis en snelle kenteken check. Bij het berekenen van de dagwaarde gebruiken we altijd de meest actuele informatie en ANWB-prijslijsten. We kunnen dit doen omdat de gegevens rechtstreeks door de RDW worden aangeleverd. Bovendien is het vrij eenvoudig om een ​​gratis RDW-nummerplaatcontrole op onze website uit te voeren. Bereken dus de dagwaarde van uw droomauto gratis en vanuit uw eigen huis!

Dagwaarde auto checken

De dagwaarde auto checken kan dus makkelijk en snel online. Blijf u er wel van bewust dat de vraagprijs van een auto altijd hoger is dan de minimumverkoopprijs. Onderhandelen is onderdeel van het kopen van een auto, zonder te onderhandelen betaalt u altijd te veel. Haal het onderste uit de kan: de verkoper is niet uw vriend, dus blijf zakelijk. Essentieel is om met zo veel mogelijk kennis te verzamelen van de auto. Hiervoor is de kentekencheck uitermate geschikt.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu