Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen

Dagwaarde auto

Dagwaarde auto

Of u nu uw auto koopt of aan een dealer of een particulier verkoopt, het kan zeer nuttig zijn om de huidige waarde, ook wel dagwaarde genoemd, van de auto te kennen. De dagwaarde en dus ook de vraagprijs en verkoopwaarde van de auto is afhankelijk van diverse factoren; o.a. de leeftijd van de auto, kilometerstand, staat, uitrustingsniveau, optionele apparatuur, en zelfs de regio waar hij wordt verkocht. Voor elke gebruikte auto zijn er twee waarden die belangrijk zijn bij de verkoop: dagwaarde of actuele waarde van de auto en inruilwaarde. De dagwaarde van een auto kan eenvoudig worden berekend met behulp van een eenvoudige online inruilwaarde tool. Op kentekencheckonline bieden wij u een geweldig platform om via een snelle en eenvoudige controle de actuele waarde te vinden.

Huidige of dagwaarde

De aankoopprijs van een auto minus de volledige afschrijving op het voertuig tot het moment van het berekenen van de waarde van de auto wordt de dagwaarde van een auto genoemd. Dit bedrag is meestal hoger dan de inruilwaarde en is wat u kunt verwachten wat u moet betalen als u een auto bij een dealer zou kopen. Als u een voertuig van een particulier koopt, betaalt u gewoonlijk een lagere prijs. De dagwaarde van een auto is aanzienlijk hoger dan de prijs die u ontvangt bij verkoop omdat de verkoopprijs een winstmarge voor de autodealer bevat.

Inruilwaarde

Dit is in wezen de inruilwaarde van een auto bij een dealer, die deze waarschijnlijk met een redelijke winstmarge aan iemand zal verkopen. Dit verklaart waarom de inruilprijs veel lager is dan de huidige autowaarde, en het is onwaarschijnlijk dat u voor deze prijs een tweedehands auto kunt kopen.

Het is daarom altijd aan te raden om eerst een snelle waardecontrole uit te voeren met behulp van het kenteken, zodat u beter op de hoogte bent van de dagwaarde van uw auto. Hiermee kunt u een eerlijke prijs krijgen voor uw voertuig en potentiële kopers aantrekken.

Wat is afschrijving?

Afschrijving is een maatstaf van hoeveel uw auto op een bepaald moment in de toekomst waard zal zijn. Naarmate een auto ouder wordt en meer kilometers op de teller heeft, wordt de auto langzaam maar zeker minder waard. De meeste mensen denken niet aan afschrijving, toch is het de grootste kostenpost als u een auto bezit. Wanneer u uw auto inruilt bij een dealer of deze op de open markt verkoopt, is afschrijving het verschil tussen wat u voor de auto heeft betaald en wat het voertuig waard is op het moment van verkoop (de dagwaarde). Een nieuwe auto kan in de eerste drie jaar alleen al tot 60% van zijn waarde verliezen. Aan de andere kant verliezen gebruikte auto’s hun waarde niet zo snel als een nieuwe auto dat doet. Bij het bepalen van welke auto te kopen, is de waardevermindering de belangrijkste factor om in de gaten te houden. Een auto die weinig afschrijving heeft, bespaart u meer geld dan een auto die in het begin iets minder kost maar een hoge afschrijving heeft.

De dagwaarde van uw auto wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder:

  • leeftijd van uw auto
  • aantal gereden kilometers
  • uitrustingsniveau
  • accessoires van uw auto
  • de staat van onderhoud

dagwaarde auto

Waarom is het belangrijk om de dagwaarde te berekenen?

We hebben vier scenario’s bedacht waarin het berekenen van de dagwaarde van een auto absoluut noodzakelijk is om u te helpen de juiste beslissingen te nemen:

Scenario 1: als u uw auto wilt verkopen
Door de huidige waarde van uw auto te berekenen met behulp van de wat is mijn auto waard tool op Kentekencheckonline.nl, kunt u eenvoudiger de verkoopprijs bepalen. Let wel op, de dagwaarde van de auto is niet altijd gelijk aan de verkoopprijs en/of verkoopwaarde.

Scenario 2: als u een tweedehands auto wilt kopen
Bij het kopen van een gebruikte auto is het handig om de dagwaarde van de auto te weten. Op deze manier kunt u voorkomen dat u te veel betaalt. Als u uw auto van een particulier koopt, betaalt u in de meeste gevallen de dagwaarde. Maar als u uw auto bij een garage of dealer koopt, betaalt u altijd meer dan de dagwaarde, omdat de garage natuurlijk een winstmarge moet hebben.

Scenario 3: wanneer uw auto beschadigd is
De meeste autoverzekeringsmaatschappijen gebruiken de dagwaarde om te bepalen hoeveel ze moeten vergoeden in het geval van schade. Een claimdeskundige bepaalt wat de auto waard was voordat deze beschadigd werd.

Scenario 4: uw auto is ouder dan een jaar en total loss
Rijdt u een auto die total loss is en niet wordt vergoed met de aankoopprijs? In dit geval bepaalt een expert twee bedragen. De dagwaarde (de waarde van het voertuig vóór het ongeval) en de restwaarde (de waarde van de auto na het ongeval). Uw autoverzekeraar houdt rekening met beide bedragen bij het bepalen van uw vergoeding.

Waarom de dagwaarde van een auto bepalen?

waarde auto

Door op basis van de RDW kenteken de dagwaarde van een auto te bepalen, kunt u een redelijke schatting maken van de inruilwaarde van een auto. Dit kan handig zijn bij de aankoop van een nieuwe auto bij een dealer of bij het kopen of verkopen van een auto aan een andere persoon. Immers, met inzicht in de dagwaarde van de auto, wordt het gemakkelijk om te bepalen of u te veel betaalt voor een auto. Aan de andere kant zorgt een controle van de autowaarde er ook voor dat u meer inzicht heeft in het aankoopproces van een occasion.

Wat is het verschil tussen dagwaarde en cataloguswaarde?

De cataloguswaarde is wat uw auto nieuw zou kosten. Dit bedrag kan aanzienlijk afwijken van de dagwaarde van uw auto. Dit heeft te maken met verouderde technieken in uw auto of door afschrijving. De cataloguswaarde is handig wanneer u maandelijks moet betalen voor uw autoverzekering. Met kentekencheckonline kunt u gemakkelijk de huidige waarde van uw auto berekenen.

Bepaal de huidige dag & verkoop waarde zonder  kenteken

Het berekenen van de dagwaarde van een auto zonder een kentekenplaat is ook mogelijk! Maar dit proces is nogal ingewikkeld. U heeft nog steeds bepaalde voertuiginformatie nodig, zoals het merk, het model en de versie, het bouwjaar en de kilometerstand van het voertuig. Op basis van deze informatie kunt u op autoverkoopsites vergelijkbare voertuigen opzoeken. U kunt ook een autowaardering laten uitvoeren of een plaatselijke garage vragen of zij uw auto kunnen taxeren. Er moet echter worden opgemerkt dat deze methode, de dagwaarde bepalen zonder kentekenplaat, nauwkeuriger maar ook veel duurder is. Hoewel een autowaarde-check slechts enkele euro’s kost, zal een taxatie door een taxateur enkele honderden euro’s kosten.

Ons advies: bepaal de dagwaarde van de auto met behulp van een kenteken check
We raden u aan de dagwaarde te bepalen door middel van een snelle en eenvoudige gratis kenteken check. Bij het berekenen van de dagwaarde gebruiken we altijd de meest actuele informatie en ANWB-prijslijsten. We kunnen dit doen omdat de gegevens rechtstreeks door de RDW worden aangeleverd. Bovendien is het vrij eenvoudig om een ​​gratis RDW-nummerplaatcontrole op onze website uit te voeren. Bereken dus de dagwaarde van uw droomauto gratis en vanuit uw eigen huis!
Gebruik deze auto-evaluatietool en betaal nooit te veel. Wees u er wel van bewust dat de vraagprijs van een auto altijd hoger is dan de minimumverkoopprijs. Onderhandelen is onderdeel van het kopen van een auto, zonder te onderhandelen betaalt u altijd te veel. Haal het onderste uit de kan: de verkoper is niet uw vriend, dus blijf zakelijk.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu