Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen

Wat zijn de taken van het RDW?

Wat is de RDW?

De term RDW zal je wel eens voorbij horen komen, maar weinig mensen zullen precies weten wat de RDW doet. De RDW is de organisatie die zich bezig houdt moet voertuigen en voertuigonderdelen. Dat klinkt allemaal vrij abstract, maar heel veel zaken die betrekking hebben op voertuigen worden door de RDW geregeld. In dit artikel lees je meer over de taken van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, maar ook over wat je er aan zou kunnen hebben. Later in dit artikel zal je er meer over lezen, maar de RDW is ook de houder van de registers die betrekking hebben op voertuigen. Dat klinkt vrij abstract, maar het gaat er om dat je aan de hand van een kenteken en de RDW voertuiggegevens vrij veel belangrijke informatie over een voertuig kan achterhalen.

Een kenteken natrekken kan met de RDW check voor algemene voertuiggegevens. Onze RDW onafhankelijke kentekencheck is gratis en maakt gebruik van het RDW kenteken van auto.

Waar staat RDW voor?

RDW staat voor Rijksdienst voor het Wegverkeer. De RDW is een semi overheid gebonden organisatie, aangewezen om het kentekenregister en de rijbevoegdheden in Nederland te registreren en deze data voor overheidsdoeleinden zoals justitie beschikbaar te stellen.

De Rijkdienst Wegverkeer: wat doen die?

Rijksdienst Wegverkeer Laten we maar beginnen wat de RDW precies doet. Het RDW heeft eigenlijk vier primaire taken. De RDW heeft zichzelf niet deze taken toegedicht, maar heeft deze van de Nederlandse overheid gekregen. In de eerste plaats houdt de RDW toezicht op de toelating van voertuigen. Als men een voertuig in Nederland wil verhandelen, dan zal dit pas kunnen als de Rijksdienst wegverkeer hier haar fiat aan heeft gegeven. Ook voor het verhandelen van veel auto-onderdelen is toelating door de RDW nodig.

De RDW houdt daarnaast ook toezicht op bedrijven die RDW zijn erkend. De RDW kan bepaalde bedrijven dit keurmerk geven, maar wil dan wel dat deze bedrijven aan de kwaliteitsmaatstaven van de RDW voldoen en oefent hier ook controle op uit. Een keurmerk moet natuurlijk wel iets voorstellen en mag geen lege huls worden. Deze RDW erkenning heeft betrekking tot de bevoegdheid om auto’s APK te mogen keuren en het recht om voertuigen over te kunnen schrijven en te vrijwaren. De Rijksdienst Wegverkeer houdt zich niet bezig met het handelen en de kwaliteit van de handel / service van het bedrijf. De RDW erkenning van een bedrijf zegt dus niks over de betrouwbaarheid van de bedrijfsvoorraad en de service. Het is daarom raadzaam om voordat je een auto koopt, bij welk bedrijf dan ook, onderzoek te doen naar het autoverleden. Zo voorkom je dat je een miskoop doet. Daarnaast controleert de RDW ook voertuigen als er door justitie of een verzekeraar wordt getwijfeld aan de technische staat van een voertuig. Bijvoorbeeld als en voertuig een WOK melding heeft. Tot op het moment dat een voertuig niet door de RDW is gekeurd, mag het voertuig zich niet op de openbare weg begeven.

De RDW voertuiggegevens

Naast deze vrij abstracte zaken, je zal er als burger niet dagelijks mee te maken hebben, doet de RDW meer. Zo is de RDW ook houder van een grote informatiedatabank waarin gegevens met betrekking tot ieder geregistreerd voertuig worden opgeslagen. Door een RDW kentekencheck te doen is het voor burgers vrij makkelijk te achterhalen wat de technische specificaties van een voertuig zijn, maar ook of een voertuig bijvoorbeeld gestolen is, of niet meer de weg op mag. Voor burgers is dit één van de meest zichtbare taken van de RDW. Later op deze pagina komen we daar nog op terug. Later, want de RDW heeft nog een belangrijke taak.

De Rijksdienst Wegverkeer houdt zich namelijk ook bezig met de afgifte van belangrijke documenten rondom voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan de afgifte van documenten als een kentekenbewijs, een rijbewijs en een APK keurings-formulier. Dit is uiteraard een zeer belangrijke taak, die ook direct voor burgers zichtbaar is.

De RDW kentekencheck

Voor veel mensen is het raadplegen van de registers die de RDW bijhoudt erg belangrijk bij aanschaf van een auto. Toegang tot dit register gaat via de RDW kentekencheck. Zowel de RDW als alle andere kenteken check sites maken gebruik van het RDW kenteken om voertuigen te identificeren. Dit zegt echter niets over de herkomst van de data, niet alle kenteken check’s maken gebruik van RDW data, het kan ook zijn dat zij hun gegevens krijgen van andere voertuigdata organisaties. Als je over wilt gaan op de aanschaf van een (tweedehands) auto, dan is het fijn dat je altijd over de RDW voertuiggegevens kan raadplegen. De RDW voertuiggegevens zijn in basis namelijk afkomstig uit het officiële register, de RDW registreert bij het op kenteken zetten van de auto alle algemene voertuiggegevens. Door dit register te raadplegen weet je zeker dat je je aankoop op de juiste informatie baseert. De gegevens die in het RDW register zijn opgenomen zijn namelijk afkomstig uit de officiële registers en dus rechtsgeldig. Hier moet echter wel een klein voorbehoud bij gemaakt worden, maar dat komt over een paar alinea’s pas. Realiseer je ook, wij bieden een gratis kentekencheck die je alleen kunt doen met het RDW kenteken maar wij zijn niet verbonden aan het RDW.

kenteken check

Het kenteken RDW en de informatie die je er uit kan halen!

Het is natuurlijk allemaal leuk en aardig dat het RDW de registers bijhoudt, maar wat kan je eigenlijk met die informatie? Veel, want de RDW voertuiggegevens zijn uitgebreid. In de eerste plaats kan je uit de RDW voertuiggegevens de algemene eigenschappen van een voertuig halen. Als voorbeelden kan je bijvoorbeeld het merk, het type en de kleur van een voertuig noemen. Verder geeft het RDW kentekenregister informatie over de milieuprestaties van een voertuig. Deze gegevens zijn in de eerste plaats handig omdat brandstof voor de meeste mensen nu eenmaal niet gratis is en in de tweede plaats omdat de milieuprestaties invloed hebben op de hoogte van de motorrijtuigenbelasting.

Is dat alles wat je met een RDW kentekencheck te weten kan komen?

Nee, dat is zeker niet alles wat je met een RDW kentekencheck te weten kan komen. De RDW voertuigengegevens vertellen je namelijk meer. In de eerste plaats kan je uit de kenteken RDW gegevens afleiden of je met een voertuig op de openbare weg mag rijden. Het kan namelijk zo zijn dat justitie twijfelt aan de technische staat van een auto en het voertuig niet meer op de openbare weg mag rijden, tot op het moment dat het voertuig de keuring van de RDW heeft doorstaan. Deze informatie wordt verwerkt in de RDW voertuiggegevens. Doordat de Rijksdienst samenwerkt met de Nationale Auto Pas (NAP) kunnen ook tellerstanden van auto’s worden gecontroleerd. Tellerstanden controleren kan doormiddel met de NAP check voor tellerstanden. Hierin houdt de NAP alle tellerstanden bij en deze worden in de RDW database gekoppeld aan het RDW kenteken. Omdat de RDW ook een belangrijke rol speelt in de bepaling voor hoeveel motorrijtuigenbelasting er betaald moet worden is dit ook op te vragen met de RDW kentekencheck. De RDW registreerd gewicht, CO-2 uitstoot en brandstoftype per motorrijtuig. De enige variatie in belasting is afhankelijk van woonplaats. Op basis van de RDW check kunt u motorrijtuigenbelasting berekenen.

De Rijksdienst wegverkeer vertelt je meer!

Daarnaast wordt er in de RDW registers bijgehouden of een voertuig gestolen is. Ook deze informatie is vrij inzichtelijk. Als je dus een tweedehands auto wilt gaan kopen, dan is het dus verstandig om even in dit register te kijken. Zeker als je al twijfels hebt of een voertuig gestolen is, dan is het zeker raadzaam om even een kenteken check te doen. Een kenteken check draagt ook bij aan je onderzoeksplicht zoals bedoeld in artikel 3:35 van het Burgerlijk Wetboek. Let wel: draagt hier aan bij. Ook dit register is nooit volledig. Het kan natuurlijk zo zijn dat een auto is gestolen, maar dat er nog geen aangifte van de diefstal is gedaan. Op het moment dat er nog geen aangifte van diefstal is gedaan, zal de informatie ook nooit in de database van de Rijksdienst Wegverkeer komen. Ook kan het zo zijn dat de informatie nog niet in de registers is verwerkt. Het draagt dus bij aan je onderzoeksplicht, maar het ontslaat je er niet helemaal van.

RDW kenteken informatie aanvullen met RDW kentekencheck

De RDW houdt zich alleen bezig met voertuiggegevens, tennaamstelling en registratie van voertuigen, tellerstanden en rijbewijzen. Tevens keuren ze voertuigen voordat ze op kenteken komen te staan. Door de samenwerking met de NAP is het register gekoppeld aan tellerstanden van auto’s op basis van kenteken. Ook andere motorrijtuigen staan geregistreerd.

Je kunt de kenteken check via ons aanvullen met de autoverleden check. Hierdoor kun je op basis van het kenteken natrekken of een auto schade heeft gehad. Wanneer een auto een schadeauto blijkt te zijn is het slim om ook de tellerstand te controleren met de autoverleden tellerstand check. Je kan ook direct alle informatie controleren. Een schadeauto is wel veel minder waard dan een auto zonder autoverleden. Onderhandel dus over de prijs wanneer je een schadeauto gaat kopen en laat de wagen nakijken door een schadeherstelbedrijf voordat je deze koopt.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

8 Comments

downarrow

Leave A Comment