Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!

E-mailadres om mijn kentekenrapport per e-mail naar mij te sturen


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen

RDW Check

Wat is een RDW Check – Rijksdienst voor het wegverkeer

De RDW is een zelfstandig bestuursorgaan van de Nederlandse overheid waar alle voertuigen en rijbewijzen zijn geregistreerd. RDW is de enige bron voor het vinden van de voertuighistorie.

Met een RDW check wordt het heel eenvoudig om een kenteken op te zoeken en auto gegevens te achterhalen. De RDW check maakt het mogelijk om een kenteken online na te trekken. Deze kenteken controle, ook wel bekend onder de naam “kentekencheck” maakt het mogelijk om een auto te controleren. Een kenteken natrekken maakt het mogelijk om binnen een paar minuten alles te weten te komen over een bij het RDW geregistreerd voertuig. We spreken dan ook wel over een RDW auto check. Zoals je wellicht weet staat het RDW voor Rijksdienst voor het wegverkeer. Alle auto’s met een Nederlands kenteken staan geregistreerd in de RDW database. Dat betekent dat alle informatie van deze auto’s is op te vragen middels de RDW Check. Waarom zou je een RDW Kenteken check doen? Een online kenteken check doe je bijvoorbeeld als je een tweedehands auto gaat kopen. Wil je een auto kopen, doe dan de RDW kentekencheck en kom te weten of een auto potentieel interessant is. Op deze pagina zal ik alles uitleggen over de RDW check. Heb je aan en/of toevoegingen dan hoor ik het graag. Succes met het vinden van een goede occasion.

RDW check Kenteken check

Een RDW check is een kenteken controle waarmee je op basis van het RDW kenteken inzicht krijgt in de algemene RDW voertuiggegevens en indien gewenst ook het hele autoverleden kunt natrekken. Deze check wordt voornamelijk gedaan door mensen die een occasion willen kopen en er zeker van willen zijn dat zij geen miskoop doen. Er wordt immers veel gefraudeerd in de autohandel.

Dit is een RDW check

Nederland is een land vol met regels. De ene keer kan dat lastig zijn, want iedereen wordt geacht zich aan deze regels te houden. De andere keer biedt het voordelen. Regels zorgen er namelijk ook voor dat zaken ordelijk verlopen. Dit artikel heeft niet de strekking een waardeoordeel te geven over de regels in Nederland, maar wil juist één voordeel van deze structuur geven. In Nederland worden alle voertuigen voordat ze verkocht mogen worden, netjes geregistreerd in een register: het RDW kenteken register of de RDW database. Natuurlijk is Nederland hier niet uniek in, de registratie van een voertuig is in heel veel landen vereist. Het register voor voertuigen wordt in Nederland bijgehouden door het RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Het RDW register is voor een groot gedeelte vrij te raadplegen. Iedereen kan een online kenteken natrekken via de RDW check. Door het RDW kentekenregister te raadplegen kan je veel informatie over een voertuig achterhalen. Dit is makkelijk als je bijvoorbeeld de wegenbelasting van een voertuig wilt berekenen, of als je een auto wilt gaan kopen en de gegevens van de verkoper even wilt verifiëren.

In aanvulling op de standaard kenteken informatie die het RDW bijhoudt is het ook mogelijk om het autoverleden, het schadeverleden of de waarde auto te berekenen. Sinds het RDW ook Stichting Nationale Autopas heeft overgenomen kun je middels de kenteken opvraag ook een NAP Check uitvoeren. Met de kenteken opvraag weet je dat je niet wordt bedonderd en kun je bij bezichtiging volledig focussen op de fysieke staat van de auto. In de volgende alinea ga ik dieper in op de kentekencheckonline in het algemeen.

Wat kom je te weten door een RDW kentekencheck?

kenteken auto zoekenDe RDW kentekencheck is online uit te voeren daar alle informatie in de RDW database wordt opgeslagen. We spreken dan ook wel van de “rdw online kenteken check”. Een kenteken natrekken via de online kentekendatabase is vrij eenvoudig en veel voertuiginformatie heb je niet nodig om een nummerbord na te trekken. De enige vereiste is dat je beschikt over het RDW kenteken.

Het RDW kenteken wordt ook wel het nummerbord of de nummerplaat genoemd. Een kentekencheckonline is dus hetzelfde als een nummerbord natrekken, een rdw auto check of een kenteken natrekken. Met alles doe je in wezen hetzelfde: een auto controleren.

Aan de hand van een specifiek kenteken kan je veel informatie over een voertuig krijgen. Dit is een wezenlijk verschil met de meeste andere landen. Waar in Nederland een kenteken aan een auto is gekoppeld is dat in het buitenland niet het geval. In België bijvoorbeeld is alle kenteken informatie gekoppeld aan een specifiek persoon. Een kenteken natrekken is dus niet mogelijk om een auto te controleren. In het buitenland controleren mensen dan ook geen kenteken maar een chassisnummer. Het natrekken van buitenlandse kentekens is buiten de scope van dit artikel dus we gaan snel verder met de Nederlandse situatie.

Via de kentekencheckonline kun je een auto in beperkte mate controleren. Met beperkt bedoelen we niet zozeer dat je weinig data kunt natrekken maar dat je alleen informatie die niet privacygevoelig is en alleen betrekking heeft op het voertuig zelf kunt natrekken. Via RDW online kun je dus wél informatie over het voertuig achterhalen, maar geen informatie over de eigenaar van een voertuig. We willen in Nederland de privacy namelijk ook waarborgen. (Als je overigens bij justitie zou werken, zou een RDW check je wél de eigenaar van een voertuig opleveren, het CJIB moet immers weten waar de boetes heen gestuurd moeten worden). Overigens is het wel mogelijk om de eigenarenhistorie van een voertuig op te vragen. Dit geeft inzicht in de hoeveelheid eigenaren en het type eigenaar dat een voertuig in het verleden heeft gehad.

Laten we er echter maar van uit gaan dat de lezer van dit artikel een gewone burger is en op zoek is naar informatie over het voertuig zelf. Een RDW check levert je dan onder meer de volgende informatie op. In de eerste plaats krijg je de basisgegevens van het voertuig. Te denken valt onder meer aan de kleur van het voertuig, het merk, het type en de uitvoering.

Daar is niet alles mee gezegd, want het RDW online register heeft nog veel meer informatie voor je waarmee je een auto kunt controleren. Zo kan je via de RDW kentekencheck makkelijk achterhalen of het voertuig als gestolen geregistreerd staat. Dit is geen verkeerde informatie als je een auto wilt gaan kopen. Ook kan het zo zijn dat een voertuig een voertuig niet meer de weg op mag, tot op het moment dat deze door het RDW is gekeurd. Dit kan het geval zijn als een auto bij een ongeval betrokken is geweest en justitie of de verzekeraar dit heeft gevraagd. Informatie over autoschade krijg je te zien met de autoverleden check, hiermee kun je direct inzicht krijgen in de autohistorie. Het autoverleden van de auto laat zien of een wagen schade heeft gehad, waar deze schade zich bevond en hoe ernstig de schade was. Zo zie je dat een kenteken controleren veel nuttige informatie op kan leveren.

Een RDW kenteken zoeken kan je meer informatie opleveren RDW check info

Een RDW check kan echter nog veel meer kenteken informatie opleveren. Informatie die wel eens heel relevant zou kunnen zijn als je een auto wilt gaan kopen. Het is namelijk de informatie die je nodig hebt om de wegenbelasting voor een auto te berekenen. Want zo is Nederland ook, overal moet belasting over betaald worden. Als je een auto wilt gaan kopen, dan is het verstandig om vooraf even de wegenbelasting te gaan berekenen. Via RDW online kan dit snel en makkelijk en het kan je vervelende blauwe brieven besparen. De wegenbelasting wordt in Nederland geheven naar het soort auto en dan vooral naar hoe vervuilend dat de auto is. De gegevens die voor deze berekening gebruikt worden kunnen grotendeels achterhaald worden door het kenteken op te zoeken. Er zijn namelijk nog een aantal andere factoren die de hoogte van de wegenbelasting bepalen, maar die zijn persoonlijk en kunnen daarom nooit door een RDW check achterhaald worden. Te denken valt bijvoorbeeld aan de aard van het gebruik, is dit zakelijk of privé. De gegevens die echter nodig zijn om de eigenschappen van het voertuig vast te kunnen stellen kunnen wel aan de hand van het RDW kenteken worden vastgesteld. Via RDW online heb je binnen een mum van tijd de officiële en rechtsgeldige informatie te pakken.Een eenvoudige manier om je leeftijd te berekenen is Agecalculator.uk

De RDW kentekencheck en de Nationale Auto Pas

Een RDW online check kan je echter nog meer informatie opleveren. Als je een auto koopt is het natuurlijk belangrijk om te weten dat er niet mee gerommeld is. Zeker als het gaat om het aantal kilometers dat een auto gereden heeft is het belangrijk dat deze gegevens correct zijn. Deze gegevens zijn moeilijk te verifiëren en er wordt daarom ook veel fraude mee gepleegd. Het RDW beheert inmiddels ook de database van de stichting Nationale Auto Pas. Via deze database is het mogelijk om te kilometerstand van een auto te controleren.

Als een auto in onderhoud is gegeven bij een RDW dealer, dan wordt de kilometerstand in de database van de stichting Nationale Auto Pas opgenomen. Dit register is online te raadplegen. Om dit register te raadplegen heb je het kenteken van een voertuig nodig en je hebt de (opgegeven) kilometerstand nodig. Vervolgens wordt het kenteken opgezocht in de database van het RDW en de Nationale Auto Pas. Is het opgegeven aantal kilometers lager dan door een dealer ooit is opgegeven, dan is er mogelijk fraude in het spel.

Dit systeem is niet altijd waterdicht. Een kenteken opzoeken levert een extra waarborg, maar het is geen garantie. Zo kan het zijn dat een auto niet bij een RDW erkende dealer is gebracht en dat daardoor de kilometerstand niet in de Nationale Auto Pas database is verwerkt. Ook kan het zo zijn dat de teller een keer is vervangen. Er hoeft dus niet altijd sprake van fraude te zijn en ook is het systeem niet helemaal waterdicht, maar het is wel een extra check die je uit kunt voeren als je fraude tegen wilt gaan, of je risico wilt beperken. Een kenteken opzoeken en de Nationale Auto Pas database checken kost niet zoveel, dus voor de prijs hoef je het niet te laten. Deze check is beter bekend als de NAP check, meer informatie over deze check vindt u op onze pagina over de NAP check.

RDW check en motorrijtuigenbelasting

De RDW check berekent je motorrijtuigenbelasting zo weet je precies wat een auto je in de maand kost. Een exacte berekening kan alleen de belastingdienst doen, op basis van kenteken natrekken kun je wel een aardig preciese schatting krijgen. Wegenbelasting wordt namelijk voornamelijk bepaald op basis van RDW geregistreerde gegevens over het voertuig. De berekening is gebaseerd op gewicht, brandstof en milieuvriendelijkheid. De enige variabel die niet automatisch wordt inbegrepen is je woonplaats. Autobelasting is namelijk per gemeente verschillend.

RDW check voor waarde auto

Waarde autoEen RDWcheck kan ook worden gebruikt voor het berekenen van de autowaarde, inruilwaarde en handelswaarde van een voertuig. Via onze kenteken checker kun je het nummerbord controleren van elk in Nederland geregistreerde auto. Indien je ook de waarde van een auto wilt berekenen kun je op een van de links in de rdw kentekencheck klikken. Het berekenen van de autowaarde geeft een indicatie van de autowaarde. Het bedrag dat uit de online berekening komt kun je gebruiken om de verkooprijs van jouw auto te bepalen. Uiteraard is een dagwaarde berekening ook te gebruiken om te beoordelen of een verkoper een goede prijs voor zijn of haar auto vraagt.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

14 Comments

downarrow uparrow

Leave A Comment