Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen

Energielabel

Energieverbruik van een auto

Wanneer je een auto gaat aanschaffen is het handig om inzichtelijk te hebben wat het energieverbruik van de auto is. Dit wordt aangegeven middels een energielabel. Op deze pagina geven wij uitleg over de betekenis van energieverbruik en hoe dit zich verhoudt tot het energielabel.

Wat is het energielabel?

Het energielabel laat je direct zien hoe zuinig een nieuwe auto is ten opzichte van andere, vergelijkbare, auto’s. Energielabel A is het zuinigste en energielabel F het minst zuinig. Een auto met energielabel A ongeveer 20% minder brandstof verbruikt dan een vergelijkbare auto met label C of D, voor energielabel B geldt dat deze ongeveer 10% meer brandstof verbruikt dan een A label.

Een (nieuwe) auto aanschaffen

Abrandstofverbruikls je een auto wil gaan aanschaffen, zijn er een hoop dingen waar je op moet letten. Zo let je natuurlijk op het soort auto dat je graag wil kopen en let je op persoonlijke voorkeur, zoals het aantal deuren dat jij graag in een auto wil hebben en de kleur van de auto. Het is, naast al deze keuzes die afhangen van jouw persoonlijke voorkeur, ook verstandig om rekening te houden met praktische zaken, zoals het zuinigheidslabel van de auto, ook wel het energielabel van de auto genoemd. Hieronder vertellen we meer over het belang van een goed energielabel en vertellen we waar je op moet letten als je gaat kijken naar het brandstofverbruik van een auto. Lees dus snel verder voor meer informatie.

Verschillende energielabels

Om te kunnen controleren hoe zuinig of onzuinig een auto rijdt, bestaan er energielabels die aangeven of een auto zuinig is of niet. Er zijn verschillende energielabels die worden aangegeven met letters. Zo heb je energielabel a, energielabel b, energielabel c, energielabel d en energielabel g, waarbij energielabel a het meest zuinig is. Een auto met energielabel a rijdt zeker twintig procent zuiniger dan een auto met bijvoorbeeld energielabel c of energielabel d. Ook een auto met energielabel b rijdt een stuk zuiniger dan energielabel c of energielabel d. Een auto met energielabel b heeft een brandstofverbruik dat zeker 10 tot 20 procent zuiniger is. De energieklasse van een auto is niet alleen gunstig omdat je zuiniger rijdt en je dus minder betaalt voor je brandstof, maar het is ook gunstig omdat je, met een lage co2 uitstoot, recht hebt op bepaalde voordelen vanuit de overheid. Hieronder lees je meer over het voordeel van een zuinigheidslabel of een goede energieklasse van een auto.

hoe zuinig is mijn auto

Voordeel van een zuinigheidslabel van een auto

Het rijden in een zuinige auto is niet alleen voordelig omdat je minder geld hoeft uit te geven aan de brandstof van je auto, maar het is ook om andere reden zeer voordelig. Zo zijn er allerlei voordelen waar je van kunt genieten als je in een energiezuinige auto rijdt met een goed energielabel, omdat de overheid een lager brandstofverbruik van een auto enorm stimuleert. Dit wordt gedaan vanwege de milieuvoordelen, want het is natuurlijk beter voor het milieu als iedereen in auto’s rijdt met een laag brandstofverbruik, weinig co2 uitstoot en een goed energielabel. Bij het voordeel dat je krijgt van de overheid, wordt er gekeken naar de exacte hoeveelheid co2 uitstoot van een auto. De co2 uitstoot staat op het energielabel van de auto en dit wordt officieel vastgesteld met een meettest. Als de co2 uitstoot laag genoeg is, kan je korting krijgen op aanschafbelasting, wegenbelasting en bijtelling. Korting op bijtelling geldt alleen bij leaseauto’s.

Wat staat er op het energielabel voor een auto?

Als je het energielabel van een auto gaat opvragen, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten en wat voor informatie je precies krijgt. Een energielabel voor auto’s bevat namelijk heel veel informatie, maar je moet wel weten wat alles betekent. Op het energielabel staat onder andere hoeveel liter benzine een auto verbruikt per honderd kilometer. Op het energielabel staat ook het brandstofverbruik van een auto in kilometers per liter. Ook staat er de klasse van zuinigheid van de auto, de zogenoemde energieklasse. Deze wordt aangeduid met de woorden energielabel a, energielabel b, energielabel c, energielabel d en energielabel g. Ook vind je op het energielabel van een auto, de CO2 uitstoot in grammen per kilometer. Dit wordt weer gebruikt om het voordeel te berekenen dat je eventueel krijgt op bijtelling, aanschafbelasting en wegenbelasting. Hieronder vertellen we je hoe je er achter komt wat de energieklasse van een auto is en welke informatie je krijgt als je de energieklasse van een auto gaat achterhalen.

energielabel auto

Hoe weet je wat de energieklasse van een auto is?

Om te weten of je voordeel krijgt van het brandstofverbruik van je auto en van de energieklasse van je auto, is het handig om na te gaan wat het energielabel van jouw auto of van de auto die je graag wil gaan kopen eigenlijk is. Het zuinigheidslabel van je auto en het verbruik van je auto, kan je op verschillende manieren achterhalen. Eén van deze manieren is het uitvoeren van een RDW kentekencheck. Het uitvoeren van een RDW kentekencheck is heel eenvoudig en kan gewoon online gedaan worden. Om zo’n kentekencheck uit te voeren, heb je alleen het kenteken van de auto nodig waarvan je het zuinigheidslabel wil natrekken. Dit kenteken voer je online in, waarna je allerlei informatie over de auto te zien krijgt, waaronder de energieklasse. Het uitvoeren van een RDW check kan handig zijn als je een leuke auto op het oog hebt, maar je niet weet hoe zuinig de auto rijdt.

Auto energieverbruik

Conclusie

Als je wil weten hoe zuinig een auto rijdt, of dit nu je eigen auto is of een auto die je op het oog hebt om mogelijk te kopen, is het belangrijk om de energieklasse of het energielabel van een auto na te trekken. Hoe zuiniger een auto rijdt, hoe meer voordeel je hebt. Dit voordeel krijg je niet alleen doordat je een auto hebt met een zuinig brandstofverbruik en dus minder benzinekosten, maar het heeft ook te maken met voordeel dat je krijgt van de overheid. Je hoeft namelijk minder te betalen als je een auto hebt die minder belastend is voor het milieu. Als je een energiezuinige auto hebt met een laag brandstofverbruik en een lage co2 uitstoot, krijg je korting op onder andere aanschafbelasting, wegenbelasting en bijtelling, in het geval van leaseauto’s. Het is dus altijd belangrijk om, als je een Auto wil kopen, te letten op het brandstofverbruik van die auto. Hoe minder co2 uitstoot de auto heeft en hoe beter het energielabel is, hoe minder je hoeft te betalen.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu