Wat is een meldcode?
Als jij een leuke occasion op het oog hebt en als je besloten hebt dat je deze auto graag wil kopen, heb je een aantal dingen nodig. Naast het geld om de auto te kunnen aanschaffen, is het belangrijk dat de huidige eigenaar van de auto de autogegevens goed heeft bewaard. De autogegevens van de auto, zoals het kentekenbewijs, zijn namelijk nodig om de auto te kunnen laten overschrijven op jouw naam. Als het kentekenbewijs niet aanwezig is, kan je niet naar een kentekenloket toe gaan om de auto op jouw naam te laten overschrijven. Eén van de zaken die op een kentekenbewijs staan, is een meldcode. Deze meldcode is essentieel om de auto officieel van jou te laten zijn. Hieronder leggen we uit wat een meldcode precies is.
De meldcode is de code waarmee je jouw auto kunt aanmelden bij bijvoorbeeld je autoverzekering. De meldcode bestaat uit 4 cijfers, dit zijn de laatste 4 cijfers van het chassisnummer.
De meldcode van een auto bestaat uit de laatste vier cijfers van een chassisnummer. Een chassisnummer wordt ook wel een vin nummer of een framenummer genoemd. Dit nummer is gegraveerd of ingeslagen in een vast onderdeel van de auto. Een chassisnummer verandert, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een kenteken nooit. Een kenteken verandert als de auto geïmporteerd wordt in een ander land (kentekens zijn gebonden aan het land waarin de auto geregistreerd staat), maar een chassisnummer blijft altijd hetzelfde. De laatste vier cijfers van een chassisnummer zijn dus essentieel, omdat dit de meldcode van de auto is. Het chassisnummer vind je op het vroegere kentekenbewijs deel 1 of op de kentekencard van je auto. Hieronder vertellen we je waarom een meldcode noodzakelijk is en waar je dit nummer eigenlijk allemaal voor gebruikt. Lees dus snel verder!
Waarom is een meldcode noodzakelijk?
Samen met het kenteken van een auto, vormt de meldcode een unieke combinatie. Deze combinatie staat voor de auto die jij hebt of wil gaan aanschaffen. Deze unieke combinatie is nodig om een auto over te schrijven op de naam van een andere persoon. De RDW (de Rijksdienst voor het Wegverkeer) accepteert alleen aan- en afmeldingen van eigenaren van auto’s, als er een kenteken en een meldcode zijn en als deze combinatie correct is.
De meldcode en een autoverzekering
Als je in het bezit bent van een voertuig, is het in Nederland verplicht om je te laten verzekeren. Je moet minstens WA verzekerd zijn. Dit houdt in dat je verzekerd bent tegen schade die je bij een ander veroorzaakt, bijvoorbeeld in het geval van een ongeluk waarbij je de auto van een ander ernstig beschadigt. Je kunt er ook voor kiezen om aanvullend verzekerd te zijn of een allriskverzekering te nemen, waarbij je tegen alles verzekerd bent (variërend van stormschade tot diefstal in je auto). Veel mensen vragen zich af of ze de meldcode van een auto paraat moeten hebben als ze een auto willen verzekeren. Het antwoord hierop is: Ja. Om een autoverzekering te kunnen afsluiten (het maakt niet uit wat voor autoverzekering), moet je de meldcode van de auto doorgeven. De meldcode staat op het tenaamstellingsbewijs van de auto of op de kentekencard en bestaat uit de vier laatste cijfers van het chassisnummer. Zonder de meldcode van de auto in kwestie, kan de verzekeringsmaatschappij geen autoverzekering afsluiten en mag jij dus niet in de auto rijden. Het is dus heel belangrijk dat je de meldcode van de auto hebt.
Verandering van het kentekenbewijs
Wat handig is om te weten, als je de meldcode van de auto gaat opzoeken, is dat kentekenbewijzen in de afgelopen jaren zijn veranderd. Vroeger waren er verschillende autopapieren, waaronder het tenaamstellingsbewijs, het voertuigbewijs en het overschrijvingsbewijs. Met deze papieren kon je een auto op je naam laten zetten, kon je een auto laten schorsen en kon je een auto verzekeren. Echter, de papieren kentekenbewijzen vervaagden, scheurden en raakten soms zó erg beschadigd dat ze niet meer goed te lezen waren. Daarom is er gekozen voor een nieuwe manier om autogegevens bij elkaar te houden: de kentekencard. De kentekencard is een kleine plastic kaart ter grootte van een pinpas, die fungeert als kentekenbewijs. Dit bewijs moet je altijd bij je hebben als je in je auto rijdt, maar dit bewijs moet je ook bij je hebben als je een auto op jouw naam wil laten overschrijven. Op de kentekencard staat de meldcode van de auto, die je vervolgens weer nodig hebt om de auto te laten verzekeren.
Conclusie
Als je een auto op jouw naam wil laten overschrijven of als je je eigen auto wil verkopen aan een ander, heb je altijd de meldcode van de auto nodig. Het RDW vraagt om de meldcode als de eigenaar van een voertuig verandert, maar ook de verzekering wil de meldcode van een voertuig weten als er een autoverzekering wordt afgesloten. De meldcode van een auto is te vinden op het kentekenbewijs. Dit kan een papieren kentekenbewijs zijn, maar het kan ook de nieuwe kentekencard zijn, die op termijn alle papieren kentekenbewijzen gaat vervangen. De meldcode bestaat uit de vier laatste cijfers van het chassisnummer van een auto. Het chassisnummer (wordt ook wel vin nummer of framenummer genoemd), is een uniek nummer per voertuig dat ingeslagen of gegraveerd staat in een vast onderdeel van de auto. Dit nummer verandert nooit, waardoor de meldcode van een auto of een ander voertuig ook nooit verandert.