Autoverzekering

Autoverzekering – Hoe dit gemakkelijk te krijgen?

RDW check autoverzekering

Als je veel onderweg bent met jouw auto, kan er altijd iets gebeuren op de weg. Zo is het mogelijk dat je betrokken raakt in een ongeluk door een fout van jezelf, maar kan het ook voorkomen dat je een ongeluk krijgt door een fout van iemand anders. Wil je voorkomen dat je met hoge kosten komt te zitten door een ongeluk met jouw auto? Sluit dan een autoverzekering af, want een autoverzekering dekt de kosten door een auto-ongeluk.

Op deze pagina lees je meer over de autoverzekering en het afsluiten van een autoverzekering. Zo lees je onder andere wat een verzekering voor de auto precies is, welke schade er allemaal onder de dekking van een autoverzekering valt en welke soorten autoverzekeringen er zijn. Ook lees je meer over het afsluiten van een verzekering voor de auto, zodat je voldoende informatie hebt om de beste verzekering voor jouw voertuig af te sluiten. We gaan hierbij dieper in op het vergelijken van verzekeringen, beschrijven de verschillen tussen de WA autoverzekering en de WA + Casco autoverzekering en ga zo maar door. Het doel is om jou te helpen een goede en goedkope verzekering te vinden.

Ben ik verplicht een autoverzekering af te sluiten?

Ja, het is in Nederland wettelijk verplicht om je auto te verzekeren. Je moet minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) afsluiten voor deelname aan het verkeer en/of het op de openbare weg hebben staan van je auto. Met de WA autoverzekering ben je tenminste verzekerd voor schade door jouw (niet opzettelijk) toedoen aan anderen.

De autoverzekering: een korte introductie

Een autoverzekering is een verzekering die mogelijke kosten door een auto-ongeluk deels of volledig dekt. Of je nu een ongeluk krijgt door een fout die je zelf maakt of omdat je iemand niet goed ziet of omdat iemand anders een fout maakt en jou hierdoor bij een ongeluk betrekt: de autoverzekering wordt afgesloten om de kosten of een deel van de kosten te vergoeden. Welke kosten je precies vergoed krijgt en wanneer je kunt rekenen op een vergoeding van de kosten, is afhankelijk van welke verzekering je afsluit. Heb je een verzekering met een grote dekking, dan is de kans groot dat alle kosten vergoed worden in alle mogelijke situaties met schade. Heb je een goedkopere verzekering met een minder grote dekking, dan krijg je niet altijd alle kosten vergoed en krijg je ook niet in alle situaties een vergoeding van de kosten door een auto-ongeluk. Het verzekeren van een auto is geen vrije keuze: het is verplicht voor iedere autobezitter. Overigens is eenieder wel vrij om te kiezen welke verzekeringsmaatschappij hij of zij kiest. Omdat de premies van een verzekering nogal uiteenlopen is het altijd aan te raden om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

De dekking van een autoverzekering

Welke dekking je ontvangt bij het afsluiten van een verzekering voor de auto, is afhankelijk van de autoverzekering die je afsluit. Er zijn drie soorten autoverzekeringen waar je uit kunt kiezen bij het afsluiten van een verzekering voor verzekeren auto en deze verzekeringen en hun dekking worden in onderstaande alinea’s beschreven.

Autoverzekering voor schade

De WA autoverzekering

De WA autoverzekering is de goedkoopste autoverzekering met de kleinste dekking. De afkorting WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en dit betekent dat de verzekering de schade dekt waarvoor de autobezitter wettelijk aansprakelijk is. Heb je schade aan jouw eigen auto na een auto-ongeluk, dan wordt deze schade niet vergoed door de WA autoverzekering. Is er door jouw schuld schade aan het voertuig van een ander, dan wordt deze schade wel vergoed door de WA verzekering. De Wettelijke Aansprakelijkheid autoverzekering is een goedkope autoverzekering die voor iedere autobezitter verplicht is. Wil je meer dekking ontvangen, dan kun je ook een duurdere verzekering met een grotere dekking afsluiten. Het voordeel van deze verzekering is dat het de goedkoopste autoverzekering is. Een nadeel is dat deze variant de kleinste dekking heeft.

De WA + beperkt casco autoverzekering

De WA + beperkt casco verzekering is een verzekering die naast de verplichte WA-dekking ook dekking tegen schade aan de eigen auto biedt. Of je wel of geen dekking ontvangt bij een beschadigde auto, is afhankelijk van de voorwaarden van de verzekering. Zo krijg je onder andere schade vergoed door diefstal, brand, hagel/storm en ruitbreuk, maar niet voor alle andere vormen van schade waar je mee te maken kan krijgen. De WA + beperkt casco verzekering is niet verplicht, maar kan afgesloten worden om de WA verzekering wat uit te breiden. Overigens betaal je bij de WA + beperkt casco wel altijd een eigen risico, wat betekent dat je zelf geld bij moet leggen als je te maken hebt met schade aan jouw voertuig. Hoe hoog het eigen risico van de WA + beperkt casco verzekering is, is afhankelijk van de specifieke verzekering die je afsluit. Vaak is het bedrag van het eigen risico eenvoudig in de polisvoorwaarden te vinden. Door verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken kun je bekijken wat de dekkingen bij de verschillende verzekeraars zijn. Het kan lonen om te vergelijken omdat je dan de verzekering met de beste dekking kunt vinden.

De WA + volledig casco autoverzekering

Tot slot is er nog de WA + volledig casco autoverzekering. Deze verzekering voor de auto wordt ook wel de all risk verzekering genoemd en betreft een autoverzekering met een zeer uitgebreide dekking. Heb je schade aan jouw eigen voertuig, dan dekt de verzekering deze schade bijna altijd. Je krijgt dus niet alleen dekking bij schade aan het voertuig van een ander, maar ook bij schade aan jouw eigen voertuig. De meeste mensen die een gloednieuwe auto hebben, kiezen voor een WA + volledig casco verzekering. Heb je een oudere auto, dan is het afsluiten van een auto all risk verzekering vaak niet zo interessant.

De kosten van een autoverzekering

De kosten die je moet betalen voor jouw verzekering voor de auto, zijn afhankelijk van diverse factoren. De factoren die bepalen hoe hoog de premie van jouw autoverzekering is, zijn de volgende:

  1. Het soort autoverzekering die je afsluit. Kies je voor een all risk autoverzekering, dan moet je meer premie betalen dan wanneer je voor een goedkopere WA autoverzekering kiest. De reden dat je meer moet betalen voor deze verzekering, heeft simpelweg te maken met het feit dat je meer dekking ontvangt.
  2. De leeftijd van de regelmatige bestuurder van de auto. Jonge bestuurders veroorzaken meer schade, zo blijkt uit onderzoek. Omdat zij meer schade veroorzaken, betalen zij over het algemeen meer premie dan oudere bestuurders. Dit geldt overigens niet bij alle verzekeraars, maar de meeste verzekeringsmaatschappijen hanteren wel een hogere premie voor jongere bestuurders.
  3. Het gewicht van de auto. Hoe zwaarder de auto, hoe hoger de premie van de verzekering. Dit lijkt misschien onredelijk, maar zwaardere auto’s veroorzaken meer schade bij een ongeluk.
  4. De regio waar je woont. In sommige regio’s is meer verkeer, meer vandalisme en meer diefstal. Hierdoor is de kans op schade aan de auto groter, waardoor de premie hoger wordt.
  5. Het aantal schadevrije jaren: volgens de zogeheten bonus-malus regeling in Nederland is ook het aantal auto schadevrije jaren van toepassing op de premie die betaald moet worden. Hoe meer schadevrije jaren auto je hebt, hoe lager de premie wordt door de zogeheten no claimkorting die je krijgt. Heb je al regelmatig een ongeluk gehad, dan kan dit van invloed zijn op de premie die je moet betalen omdat je minder tot geen no claim korting autoverzekering krijgt.
 
 Opvallend met de no claim korting op een autoverzekering is dat de schadevrije jaren gewoon meetellen bij een tweede auto. Het maakt in die zin ook niet uit of je net bent overgestapt naar een nieuwe verzekeraar, je schadevrije jaren blijven meetellen. Zoals je ziet zijn de kosten die je moet betalen voor auto verzekeren afhankelijk van diverse factoren. Omdat de kosten zo kunnen verschillen per auto, per persoon en per situatie, kan het lastig zijn om te achterhalen welke premie je moet betalen voor jouw verzekering. Wil je jouw auto direct verzekeren, maar wil je eerst weten op welke premie je moet rekenen voor de autoverzekering en hoe je de premie berekent voor de autoverzekering? Dan kun je kiezen voor verzekering auto berekenen, ofwel de verzekeringskosten auto berekenen. Het berekenen van de autopolis door middel van autoverzekering berekenen doe je eenvoudig door middel van een online tool bij een verzekeringsmaatschappij. Bij deze online tool vul je in welke verzekering je wil, hoe oud je bent, welke auto je rijdt, waar je woont en hoeveel schadevrije jaren je hebt gehad en de tool rekent uit hoeveel premie je (ongeveer) moet betalen.

Autoverzekering afsluiten: stappenplan voor de beste verzekering

Autoverzekering afsluiten

Het afsluiten van een autoverzekering lijkt wat lastig, maar in feite is dit zo gebeurd. Heb jij een nieuwe auto verzekering nodig omdat je een nieuw voertuig hebt gekocht? Lees dan in onderstaand stappenplan welke stappen je moet volgen voor het kopen van een auto en het verzekeren ervan. Heb je geen nieuwe auto, maar wil je overstappen van autoverzekering? Lees dan in het tweede stappenplan in onderstaande tekst hoe je van autoverzekering kunt overstappen.

Stappenplan: het afsluiten van een nieuwe verzekering

Het afsluiten van een nieuwe autoverzekering is vrij eenvoudig. Omdat je online een autoverzekering af kan sluiten, hoef je helemaal niet de deur uit om een goede verzekering te vinden en deze direct af te sluiten voor jouw nieuwe voertuig. De stappen die je moet volgen om een verzekering af te sluiten, zijn de volgende:

  1. Bepaal welke verzekering jij af wil sluiten. Wil je een WA autoverzekering omdat je jouw autoverzekering goedkoop af wil sluiten, dan kies je voor deze goedkopere autoverzekering. Wil je een goede dekking voor jouw auto, dan kies je voor de WA + beperkt casco of WA + volledig casco verzekering.
  2. Zoek aanbieders die jouw verzekering aanbieden. Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen die autoverzekeringen aanbieden. Weet je welke verzekering je wil, dan zoek je actief naar de aanbieders die deze verzekering in het aanbod hebben.
  3. Bereken de premies van de verschillende verzekeringsmaatschappijen die je hebt gevonden met jouw gewenste verzekering. Door de premie te berekenen krijg je inzicht in de kosten van jouw autoverzekering en kun je door middel van autoverzekering vergelijken eenvoudig de beste autoverzekering voor de goedkoopste auto per maand vinden.
  4. Heb je na autoverzekeraars vergelijken een verzekering gevonden met een goede dekking en een aantrekkelijke premie, dan sluit je deze verzekering direct online af.

Vooral het vergelijken van autoverzekeringen is erg belangrijk. Door even wat tijd te steken in autoverzekeringen vergelijken, vind je namelijk eenvoudig de beste verzekering en de meest goedkope verzekering. Omdat het vergelijken van verzekeringen je wel tientallen euro’s per maand kan schelen, is dit zeker een aanrader als je veel geld wil betalen.

Stappenplan: het overstappen naar een andere verzekering

Als je reeds een autoverzekering hebt en op enige wijze ontevreden bent over deze verzekering, heb je de optie om over te stappen naar een andere verzekering. De stappen die je moet volgen, zijn als volgt: bepaal welke verzekering je wilt afsluiten. Hierbij is het cruciaal om niet alleen naar het type verzekering te kijken, maar ook actief op zoek te gaan naar een verbeterde verzekering in vergelijking met je huidige polis. Als je de dekking van je huidige verzekering ontoereikend vindt en daarom wilt overstappen, is het van belang om te bepalen aan welke eisen de dekking van je nieuwe verzekering moet voldoen voor een betere situatie.

Ga actief op zoek naar verzekeringsmaatschappijen met jouw gewenste verzekering voor autoverzekeren. Kies vervolgens voor vergelijk verzekering auto, zodat je na het autoverzekering vergelijken eenvoudig de beste verzekering kan vinden voor jouw voertuig. Net zoals bij het afsluiten van een nieuwe verzekering, kun je de autoverzekeringen bij het overstappen naar een nieuwe verzekering het beste vergelijken door de premie te berekenen. Vul in wat voor auto je hebt, hoe oud je bent, welke schadevrije jaren tweede auto je hebt en waar je woont en je kunt eenvoudig jouw premie berekenen.

Geef aan bij de nieuwe verzekeringsmaatschappij waar je een autoverzekering af wil sluiten, dat je over wil stappen naar deze aanbieder. Meestal regelt de nieuwe verzekeringsmaatschappij het opzeggen van de autoverzekering bij de oude verzekeringsmaatschappij. Wel moet je de verzekeringsmaatschappij hiervoor machtigen.

Als de verzekering is opgezegd en de nieuwe verzekering in is gegaan, krijg je hiervan een bevestiging van zowel de nieuwe verzekeringsmaatschappij als de oude verzekeringsmaatschappij. In sommige gevallen moet je nu nog iets bevestigen of doen, maar vaak is het overstappen van autoverzekering na de bevestiging van beide verzekeringsmaatschappijen gelukt.

Autoverzekering afsluiten: vijf belangrijke tips

Wil je de beste autoverzekering vinden voor jouw voertuig? Lees dan nog onderstaande vijf tips voor het afsluiten van de beste autoverzekering en je weet zeker dat je de beste autoverzekering kiest voor jouw voertuig.

Tip 1: heb je twee auto’s? Dan kun je gebruik maken van de tweede gezinsautoregeling. Deze regeling houdt in dat je twee auto’s verzekert bij dezelfde verzekeringsmaatschappij, waardoor je een aantrekkelijke korting op de premie van de verzekeringen krijgt.

Tip 2: kies altijd eerst voor het vergelijken van verzekeringen en dan verzekering afsluiten. Het vergelijken van verzekeringen lijkt misschien veel werk, maar als je gebruik maakt van een handige vergelijkingstool van onafhankelijke partijen hoeft dit helemaal niet lastig te zijn.

Tip 3: wil je meerdere verzekeringen afsluiten naast de autoverzekering? Dan kun je een pakketverzekering afsluiten. Wil je de beste pakketverzekering vinden, dan wordt pakketverzekering vergelijken altijd aangeraden.

Tip 4: is de verzekering geweigerd? Dan kan dit te maken hebben met verschillende factoren. Vraag altijd aan de verzekeringsmaatschappij waarom de verzekering geweigerd is als dit niet aangegeven is en vraag tevens wat je kunt doen om een tweede weigering te voorkomen. Soms kan er niets aan de weigering gedaan worden: in dit geval moet je op zoek naar een andere verzekeringsmaatschappij voor jouw autoverzekering.

Tip 5: als je een autoverzekering hebt en de inzittenden van jouw voertuig wil beschermen tegen mogelijke hoge medische kosten door lichamelijke problemen na een auto-ongeluk, heb je een extra verzekering nodig. De inzittenden verzekering die je nodig hebt in dit geval, wordt ook wel de ongevallen inzittendenverzekering genoemd.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu