Maak je tijdelijk geen gebruik van je auto? Of wil je extra tijd om je auto te herstellen voor APK keuring? Dan kun je ervoor kiezen om je auto tijdelijk te schorsen. Op deze pagina leggen wij je uit hoe je je auto kunt schorsen, hoe je de schorsing kunt verlengen en hoe je de schorsing weer kunt opheffen. Kortom, wil jij je auto schorsen? Dan moet je dit lezen. Eerst bespreken we kort waarom je een auto zou schorsen en hoe dit werkt. Vervolgens besteden we hier uitgebreid aandacht aan en leggen wij je precies uit hoe je een auto kunt schorsen en onder welke voorwaarden.
Waarom zou ik mijn auto schorsen?
Indien je jouw auto tijdelijk niet nodig hebt kun je ervoor kiezen om je auto te schorsen. Je auto hoeft dan niet meer apk gekeurd te zijn, je hoeft geen wegenbelasting te betalen en je kunt je autoverzekering stopzetten. Voorwaarden is wel dat je de auto niet op de openbare weg hebt staan en tijdens de schorsing mag je er uiteraard niet mee aan het verkeer deelnemen.
Hoe kan ik mijn auto en kenteken schorsen?
Je kunt je auto schorsen bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Je kunt je auto online schorsen, met een geldig legitimatiebewijs naar een kentekenloket gaan of bij de RDW-balie aankloppen voor het schorsen van je auto. Je auto schorsen is eenvoudig. Zorg er wel voor dat je aan alle voorwaarden voldoet, zodat je niet voor onverwachte verassingen komt te staan.
Ik gebruik mijn auto tijdelijk niet
Als je je auto tijdelijk niet gebruikt, is het zonde om bepaalde kosten te blijven betalen. Zo wil je geen wegenbelasting betalen als je geen gebruik maakt van de Nederlandse wegen, maar wil je ook geen WA verzekering betalen als je niet in de auto rijdt en dus ook geen schade kunt veroorzaken bij een ander. Als je tijdelijk niet in je auto rijdt, kan je daarom je auto laten schorsen. Een voertuig schorsen is heel eenvoudig en zorgt ervoor dat je tijdelijk wordt vrijgesteld van het betalen van motorrijtuigenbelasting, je autoverzekering en je verplichte APK, mits je niet in de auto rijdt.
Hieronder lees je alles over het schorsen van een auto. Je leest hoe een schorsing aanvragen in zijn werk gaat, hoe je een schorsing kunt verlengen of opheffen en wat het RDW te maken heeft met het schorsen van je auto. Bovendien vind je hieronder informatie over de kosten van een schorsing en waar je rekening mee moet houden als je voertuig geschorst is. Lees dus snel verder en ontdek alles over het schorsen van je auto bij het RDW! Er zijn overigens ook veel oldtimerbezitters die ervoor kiezen om hun oldtimer in de wintermaanden tijdelijk te schorsen.
Het schorsen van een auto
Een schorsing aanvragen is heel eenvoudig en kan gewoon online gedaan worden. Je auto of een kenteken schorsen geldt maximaal voor 1 jaar, waarna de schorsing afloopt. De kosten voor een schorsing, hangen af van het soort voertuig dat je wil laten schorsen. Schors je een personenauto die niet ouder is dan 15 jaar of schors je een bedrijfsauto onder de 3500 kg? Dan betaal je het normale tarief voor het schorsen van de auto. Voor andere voertuigen kun je een laag tarief betalen. Het verlengen van een schorsing valt altijd onder het lage tarief. Het opheffen van een schorsing is gratis.
Het RDW
Het RDW (de Rijksdienst voor het Wegverkeer) is de organisatie die alle gegevens over voertuigen in Nederland bijhoudt. Het RDW houdt alleen informatie bij over voertuigen met een Nederlands kenteken. Het RDW is ook de organisatie waarbij je je auto schorst of waarbij je de schorsing van je auto opzegt of verlengt.
Waar moet je rekening mee houden als je auto geschorst is?
Er zijn een aantal zaken waar je goed rekening mee moet houden als je je voertuig schorst. Als je deze regelt niet in acht neemt, loop je kans dat je een flinke boete moet betalen. Eén van de regels voor mensen met een auto in schorsing, is dat je auto niet op de openbare weg mag staan of rijden. De auto mag dus ook niet geparkeerd zijn op een openbare parkeerplaats, maar moet langere tijd “opgeslagen” worden in bijvoorbeeld een garage. Waar je rekening mee moet houden als je je auto schorst, is dat je zelf de verzekering en motorrijtuigenbelasting stop moet zetten.
Het stopzetten van de verzekering wordt niet automatisch gedaan als je je auto schorst. Let dus op dat je niet onnodig verzekeringskosten blijft betalen, maar zeg je verzekering op en stop de automatische incasso. Wat ook handig is om te weten, is dat je een geschorste auto wél naar een APK keuringsstation mag brengen voor een APK keuring. Je moet dan wel de afspraakbevestiging voor de APK keuring bij je hebben en het voertuig moet WA verzekerd zijn (je kan immers een ongeluk krijgen terwijl je onderweg bent naar het APK keuringsstation).
Schorsing verlengen
Zoals hierboven al genoemd werd, geldt de schorsing van een auto of kenteken slechts voor één jaar. Wil je de auto nog langer schorsen, omdat je nog steeds geen gebruik maakt van de auto? Dat kan. Je kunt je opnieuw een schorsing aanvragen bij een postkantoor, of je kunt de schorsing online verlengen. Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om het voertuig in kwestie te mogen schorsen. Als jij de auto schorst, moet jij ook degene zijn op wiens naam het voertuig staat.
Ook heb je bepaalde gegevens nodig om een auto te kunnen schorsen. Zo zijn het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs noodzakelijk. Heb je de kentekencard, dan moet je die meenemen. De gegevens die op het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs of op de kentekencard staan, zijn nodig om de schorsing te kunnen verlengen. Hieronder vertellen we meer over het opheffen van een schorsing en hoe dit in zijn werk gaat. Lees dus snel verder voor meer informatie over het opheffen van een schorsing.
Schorsing opheffen
Het opheffen van een schorsing is heel eenvoudig. Je kunt dit online, of bij een kentekenloket regelen. Na het opheffen van een schorsing moet je zelf in de gaten houden dat je je verzekering weer aanmeldt, want het is verboden om zonder verzekering de weg op te gaan. Aan het opheffen van een schorsing zijn geen kosten verbonden.
Conclusie
Heb jij een auto waar je nooit in rijdt, maar die je niet wil verkopen? Dan is het een slimme optie om je auto te laten schorsen. Als je je auto schorst, hoef je geen motorrijtuigenbelasting (dit wordt ook wel wegenbelasting genoemd) te betalen, en ben je bovendien vrijgesteld van de verplichte APK. Ook hoef je geen autoverzekering meer te betalen en kan je dus je lopende WA verzekering, aanvullende verzekering of je allriskverzekering opzeggen.
Dit scheelt een hoop geld! Er zijn echter ook regels waar je je aan moet houden bij het schorsen van een auto. Zo mag de auto niet op de openbare weg staan of rijden. Je moet, als je je auto schorst, zelf je autoverzekering opzeggen, want dit wordt niet automatisch voor jou gedaan. Een schorsing kan je tussentijds opheffen, maar kan je ook verlengen. De kosten van een schorsing hangen af van het soort voertuig dat je wil schorsen. Het opheffen van een schorsing is altijd gratis.