Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen

APK Keuring Check

RDW APK keuring check

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een verplichte keuring in Europa waarbij wordt geïnspecteerd of een auto voldoet aan alle eisen voor verkeersveiligheid, milieu en registratie. Na deze inspectie ontvangt u een rapport met de technische staat van het voertuig op het moment van de inspectie. Een geldig APK-certificaat is echter geen garantie dat u de rest van het jaar veilig met de auto kunt blijven rijden. Een algemene APK-keuring controleert of een personenauto aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoet. Jaarlijks worden er circa 6,7 ​​miljoen APK-inspecties uitgevoerd op voertuigen in Nederland. De APK-inspecteurs in de garages voeren deze inspecties uit op basis van de officiële voorschriften (Wegenverkeerswet 1994). De APK-inspecteurs controleren of uw auto voldoet aan de veiligheidseisen, inclusief de verlichting, het stuursysteem en het emissiesysteem van uw voertuig. Ze voeren een grondig onderzoek uit om te kijken of het voertuig geschikt is om op de Nederlandse wegen te rijden.

Een APK-keuring voorkomt gevaarlijke situaties met voertuigen die te onveilig zijn om deel te kunnen nemen aan het verkeer. Bovendien is het een initiatief om het milieu te beschermen, omdat voertuigen met hoge uitstoot worden afgekeurd om aan het verkeer te mogen deelnemen. Tijdens de APK wordt een auto beoordeeld op de volgende onderdelen:

  • Verkeersveiligheid – dit omvat een grondige beoordeling van de remmen, schokdempers, banden, stuur en verlichting
  • Uitlaatemissies – om het milieu vrij van schadelijke uitstoten te houden, wordt deze periodieke controle uitgevoerd
  • Kilometerstand en registratienummer – deze worden gecontroleerd om de kilometerstand te registreren en het kenteken van de auto te vergelijken met het VIN-nummer

Een auto kan worden afgekeurd bij een APK op basis van verschillende parameters. Het is echter aan te raden om een aantal dingen zelf te controleren:

  • De banden – hebben uw banden nog steeds de juiste spanning en hebben ze voldoende profiel? Het oppompen van de banden kan een probleem zijn bij het pompstation. Als u nieuwe banden aanschaft vóór de inspectie, kunt u beslissen waar u ze wilt kopen en voor hoeveel.
  • Verlichting – zorg ervoor dat de verlichting naar behoren werkt. Het is belangrijk om te controleren of het kentekenlampje naar behoren functioneert. Bij sommige auto’s kunt u deze lampen zelf vervangen.
  • Ruitenwissers – defecte ruitenwissers moeten worden vervangen. We adviseren u om dit van tevoren te doen, zodat u zelf een goedkope set wissers kunt aanschaffen.
  • Vloeistoffen – controleer of er voldoende koelvloeistof en ruitenwisservloeistof in de auto aanwezig is. Controleer ook het oliepeil. Als de garage dat moet doen, kost het u extra.

Wat moet u meenemen naar een APK-inspectie?

Het enige dat u nodig heeft voor een geplande APK-inspectie, is de auto. Het belangrijkste kenmerk is het chassisnummer in combinatie met het kenteken of registratienummer. Sinds 2010 is het niet meer nodig om het registratiecertificaat of het testrapport van de vorige keuring mee te brengen. Uw aanwezigheid is ook niet van belang – u kunt zelfs de buurman met de auto sturen, het maakt echt niet uit!

APK-inspectielocaties

Voor een APK-keuring kunt u contact opnemen met erkende garages en inspectieposten die door de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) gecertificeerd zijn. Deze garages zijn gemakkelijk herkenbaar aan een oranje sticker met de tekst ‘RDW-erkend; APK lichte voertuigen’ of ‘APK zware voertuigen’.
U kunt hier alle huidige RDW-goedgekeurde APK-inspectielocaties in Nederland vinden.

Wanneer en hoe vaak de APK inspecteren?

Als u een auto in Nederland bezit, is het belangrijk om te weten of en wanneer deze APK moet worden gekeurd. Als uw voertuig een APK nodig heeft, mag u niet rijden zonder een geldig APK-certificaat. Indien u toch rijdt, krijgt u een boete van de RDW of de politie. Daarnaast, als u in een ongeluk betrokken raakt met een ongekeurd voertuig, zal uw verzekeringsmaatschappij u mogelijk geen geld betalen. Het is dus belangrijk om het APK-schema van uw voertuig nauwlettend te volgen.
Als uw voertuig al eerder is gekeurd, kunt u in het APK-inspectieschema zien wanneer uw voertuig opnieuw moet worden geïnspecteerd. U kunt ook zien hoe vaak u uw voertuig moet laten inspecteren.

U kunt een gratis Kenteken check uitvoeren op onze website Kentekencheckonline.nl om de vervaldatum van de APK-inspectie te krijgen.

Zes weken voordat de APK van uw voertuig verloopt, stuurt de RDW u een brief om u te herinneren aan de APK-vervaldatum van uw voertuig. U als eigenaar van een voertuig blijft altijd verantwoordelijk voor het op tijd inspecteren van een voertuig.

APK-inspectierapport

Nadat uw voertuig de gebruikelijke inspectie voor de APK heeft ondergaan, ontvangt u een inspectierapport, zowel voor goedkeuring als afkeuring van uw auto. Zorg er altijd voor dat u het testrapport heeft. U heeft dit rapport nodig als u beroep wilt aantekenen tegen het resultaat van de inspectie. In sommige gevallen heeft u ook het rapport nodig als u met het voertuig naar het buitenland wilt rijden. Als het voertuig is goedgekeurd, is het testrapport geldig tot de vervaldatum die in het rapport staat vermeld.


APK


In het keuringsrapport geeft de APK-inspecteur de reparatie-, afkeurings- en adviespunten. Adviespunten zijn gebreken die nog niet tot afkeuring leiden, maar die u binnenkort zult moeten vervangen of repareren. Als het voertuig is afgewezen, staan de afwijzingspunten in het rapport. Als u het niet eens bent met de resultaten, kunt u altijd bezwaar maken tegen de afwijzing.

Bent u het APK-testrapport verloren? Wat te doen?

Indien u het APK-inspectierapport kwijt bent, kunt u voor € 16 een nieuw exemplaar aanvragen bij de Rijksdienst Wegverkeer, wat kan worden gedaan bij een RDW-teststation, bij een van de drie RDW-klantenservices of bij uw garage. U ontvangt de kopie zo snel mogelijk. Vergeet niet het originele kentekenbewijs mee te nemen!

Wat gebeurt er als ik de APK-keuring van mijn auto oversla?

Rijden zonder een geldige APK is strafbaar. U krijgt niet alleen een flinke boete van de politie, maar de RDW zal ook kosten in rekening brengen. Als u ook nog toevallig in een auto-ongeluk terechtkomt omdat uw banden te glad waren, de verlichting niet goed werkte en/of de remmen vastzaten, hoeft de verzekeraar u niet te betalen.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu