Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!

E-mailadres nodig om uw gratis rapport te verzenden


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen

RDW Kenteken check

De RDW Kenteken check – op kenteken een auto zoeken

Meest vertrouwd: RDW Kenteken check! Gratis Uitvoerig Kenteken rapport opvragen met voertuiggegevens, schadeverleden, Eigenarenhistorie, KM stand en meer. Deze RDW  check op basis van de kentekenregistratie platen van het voertuig geeft de mogelijkheid om elk nummerbord te zoeken op basis van de kentekenreeks. Als je wel eens een tweedehands auto hebt gekocht heb je misschien wel eens gehoord van een RDW kenteken check. Deze controle van het bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) geregistreerde kenteken geeft direct inzicht in alle voertuig en historie details via de kentekengegevens.

Door het zoeken van een kenteken kun je veel voertuig gerelateerde informatie via het kenteken natrekken.

Wat is een RDW kenteken check?

De kenteken check RDW is een methode om, op basis van kentekengegevens, inzicht te krijgen in alle geregistreerde voertuiggegevens. Je kunt gratis een kenteken opvragen om daarmee inzicht te krijgen in het autoverleden. De check op onze website geeft daarmee inzicht in de algemene voertuiggegevens inclusief gedetailleerde autowaarde en autohistorische data zoals het schadeverleden, de kilometerstand, eigenarenhistorie en onderhoudsgeschiedenis.

Waarom is het belangrijk ?

In Nederland is elk voertuig altijd gekoppeld aan een specifiek kenteken waarbij de voertuiginformatie wordt beheerd door onder andere de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). In de volksmond Er wordt dan ook vaak gesproken over de RDW check of de RDW kenteken check. Door het kenteken te checken kun je de volgende voertuiginformatie opvragen:

 • Algemene RDW voertuiggegevens
 • Het schadeverleden
 • Eigenarenhistorie
 • De waarde van het voertuig
 • De tellerstand middels NAP
 • Milieutechnische aspecten
 • Gestolen auto’s
 • APK Datum

Een kenteken opzoeken en vervolgens natrekken geeft inzicht in de gebruikshistorie van een auto en kan daarmee een indicatie geven over de betrouwbaarheid van een auto.

RDW kenteken check – de database met RDW voertuiginformatie

Dat een kenteken check RDW mogelijk is komt doordat alle voertuigen en auto’s in Nederland worden geregistreerd door de RDW. Het RDW is een semi overheid organisatie welke, in opdracht van de Nederlandse overheid, toezicht houdt op alle voertuigen die op de Nederlandse weg rijden. De organisatie heeft de volgende vier doelstellingen:

 • Toelating voertuigen: Het toelaten van voertuigen (auto’s, scooters, caravans en motors) en gerelateerde onderdelen op de Nederlandse en Europese markt.
 • Toezicht en controle: Middels een netwerk van RDW erkende bedrijven controle uitoefenen op onder andere de technische staat van deze voertuigen.
 • Registratie en informatieverstrekking: Alle informatie opslaan en beheren en het verstrekken van deze data aan relevante stakeholders.
 • Uitgifte van documenten: Als beheerder van alle data is het RDW verantwoordelijk voor de uitgifte van alle documenten die eigenaren nodig hebben om een voertuig in het bezig te hebben.

Sinds 2008 is de RDW houder van het basisregister voertuigen. In dit kentekenregister staan alle voertuiggegevens en de informatie van de eigenaar van het betreffende voertuig. Deze database van RDW kenteken gegevens is gratis op te vragen waarbij het mogelijk om elk in Nederland geregistreerd kenteken op te zoeken.

Veel organisaties en bedrijven maken gebruik van deze database middels het zoeken van een auto op kenteken. In de volgende alinea meer over het gebruik van de database door bedrijven en instanties.

RDW Kenteken Check – Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJB)

De RDW houdt bij welk voertuig op welke naam geregistreerd staat. Van deze gegevens maakt onder meer het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) gebruik, het CJIB moet namelijk een adres hebben om de boete heen te sturen. Door deze koppeling is het dus mogelijk om elke Nederlandse auto op kenteken te zoeken. Auto op kenteken zoeken? Een kenteken natrekken geeft instanties als de CJB de tool om dit snel te doen.

Voor particulieren is het met een kentekencheck niet mogelijk om persoonsgebonden informatie te achterhalen. Je kunt niet zomaar als particulier de privé gegevens van een ander persoon aan de hand van een kenteken opvragen. Wat je wel kunt zien is praktisch alle niet privacygevoelige informatie die het RDW kentekenregister te bieden heeft. De RDW kentekencheck geeft dus inzicht in alle RDW voertuiggegevens. Meer hierover lees je in de volgende alinea’s.

Heb je te hard gereden en ben je geflitst? Dan kan het CJB jou, op basis van de geregistreerde gegevens, een boete toesturen. Bij sommige boetes kun je via de site van het CJB de “flitsfoto” bekijken. Zo weet je zeker dat het jouw kentekenplaat was welke geflitst was. Ook kun je in beroep tegen een eventuele bekeuring.

CJB Kenteken check

Afbeelding: CJB.nl

Kenteken check RDW 

Dankzij de RDW kenteken database kun je uiterst betrouwbaar een auto kenteken check doen. Het nummerbord zoeken, welke automatisch alle bekende gegevens weergeeft na het doen van de kentekencheck is uiterst actueel. De kenteken checker op Kentekencheckonline.nl en kentekencheck.info maakt gebruik van de meest recente RDW kenteken check database waardoor alle voertuiginformatie zo recent mogelijk is en in real-time wordt getoond. Je kunt gratis alle kentekens natrekken die in de database geregistreerd zijn. Let wel: het gaat hier om alle, in Nederland geregistreerde voertuigen, met een kentekenbewijs deel 1A en 1B.Alle nummerborden zijn opvraagbaar, de data wordt dagelijks bijgewerkt. Je kunt onze kenteken check gebruiken door gegevens van het kenteken in te voeren in de controle bovenaan deze pagina.Let wel op, wij zijn niet verbonden aan het RDW en bieden de deze gratis kentekencheck op basis van het RDW geregistreerde kenteken gratis aan.

De kentekencheck geeft inzicht in alle voertuiggegevens en navigeert je door naar onze partners die je kunnen helpen bij het natrekken van het autoverleden en het vinden van een goede autoverzekering.

Kenteken Opzoeken

Met deze gratis online kenteken opzoeken kunt u alle belangrijke gegevens over de auto of het voertuig van uw keuze binnen enkele minuten controleren, zodat u de RDW niet hoeft te bezoeken om relevante records te krijgen. Onze eenvoudig te gebruiken en supersnelle nummerplaat-opzoektool is precies wat u nodig hebt! Het bespaart u onnodige rompslomp en hoofdpijn. We hebben het gemakkelijker dan ooit gemaakt om een ​​rapport over de voertuiggeschiedenis te krijgen. Het enige dat u hoeft te doen, is zoeken met een geldig Nederlands kenteken, de basisinformatie over het voertuig gratis krijgen. In het geval u van mening bent dat u meer informatie nodig heeft, kunt u ook een voertuiggeschiedenisrapport downloaden. Zoeken via een kentekenopzoeking is een geweldige optie als u het voertuigidentificatienummer (VIN) op de auto niet kunt vinden, omdat het moeilijk te lezen is of uw auto geen VIN heeft

Een kenteken natrekken: wat levert dat je op?

In principe is het met de RDW Check mogelijk om de nummerplaat van elke auto te controleren op basis van het kenteken. Zoals in de alinea hierboven al beschreven staat levert een kentekencheck rdw de niet privacygevoelige informatie van een voertuig op. De door ons gebruikte database geeft verschillende opties waarmee je de volgende kenteken gegevens middels de gratis check op kunt vragen:

 • Technische kenmerken auto – Op basis van de nummerplaat kun je de technische specificaties van een wagen zoeken.
 • Juridische staat van het voertuig – Achterhaal of een voertuig gestolen, gekloond of omgekat is.
 • Het schadeverleden  -om te achterhalen of het voertuig schadehistorie heeft.
 • Aantal eigenaren – De nummerbord controle geeft inzicht in het aantal en het type eigenaar.
 • Gedetailleerde autowaarde – Op basis van de nummerplaat kunnen verschillende soorten autowaardes worden bepaald.
 • Tellerstand controle middels NAP – Door de samenwerking tussen RDW en NAP kan met de RDW kenteken Check worden bepaald of er sprake is van tellerfraude.

Auto specificaties op nummerplaat

Elk Nederlands voertuig heeft een unieke nummerplaat. Dit maakt het mogelijk om de kentekencheck RDW te gebruiken om alle technische specificaties van een voertuig op te vragen op basis van de kentekenplaat. Denk aan het merk, de kleur en de aandrijving. Van de technische specificaties zijn nog veel meer voorbeelden te geven, maar het voert te ver om dat in dit artikel te bespreken. Een kenteken opzoeken levert je voldoende informatie op over de technische aspecten van een auto.

Wel zo handig als je meer wilt weten over een auto die je eventueel wilt kopen of gewoon weg over je eigen auto meer wilt weten.

Juridische staat van het voertuig – RDW Kenteken Opzoeken

Van vrijwel elke gestolen auto wordt aangifte gedaan bij de politie. Als er aangifte wordt gedaan van een gestolen auto dan wordt dit direct geregistreerd in de RDW database. Met de nummerbord check voorkom je dat je een gestolen auto koopt. Wij adviseren je om altijd een auto te checken op kenteken. Zo voorkom je dat je een gestolen auto koopt. Ook met een importauto is het raadzaam om een chassischeck te doen. Zeker met het importeren van voertuigen bestaat de kans op een gestolen wagen.

RDW Kenteken Check – omgekat voertuig

Bij het omkatten van een voertuig is het VIN nummer (voertuigidentificatienummer) van een andere auto gekopieerd. Men heeft dus het chassisnummer van een andere auto op de auto gemonteerd. Dit wordt vaak gedaan bij auto’s met niet te herstellen schade. Is er sprake van een omgekatte of gekloonde auto dan zijn ook alle kentekenpapieren of de kentekencard vervalst. De check op onze site geeft hier helaas geen uitsluitsel over. Immers, de kenteken gegevens die u controleert verwijzen naar een echt bestaand voertuig.

Bij de alinea die hierboven is geschreven moet wel een kleine kanttekening worden gemaakt. Een register is bijna nooit volledig. Dat geldt voor bijna alle registers die je raadpleegt. Door vertraging van de verwerking van informatie kunnen onvolledige registers ontstaan. Een kenteken natrekken in een openbaar register kan als resultaat opleveren dat een auto niet gestolen is. Het kan dan echter zo zijn dat de informatie met betrekking tot de diefstal nog niet in het register is verwerkt. In de meeste gevallen zal dit natuurlijk wel zo zijn en biedt een RDW kentekencheck voldoende garantie dat een auto ook echt niet gestolen is. Een kenteken natrekken is echter geen vrijgeleide. De RDW kenteken gegevens worden bij wijzigingen wel zo snel mogelijk bijgewerkt in de database. Als je een auto tegen een belachelijk lage prijs koopt, moet je meer doen dan alleen het kenteken opzoeken in een openbaar register.


DOE RDW KENTEKEN CHECK NU!

Kenteken check opvragen –Aantal eigenaren 

Een auto zoeken op kenteken geeft inzicht in het aantal eigenaren van een voertuig. Door deze kenteken check kun je achterhalen hoeveel en wat voor type eigenaren een voertuig heeft gehad. De gratis kenteken check RDW op onze site onderscheidt de volgende typen eigenaren:

 • Particuliere eigenaar
 • Erkend garagebedrijf
 • Fleetowner

Blijkt uit de auto check kenteken dat nummerbord dat je controleert (en dus het voertuig) vaak van eigenaar is gewisseld in korte tijd dan heeft de auto wellicht mankementen. Een uitgebreidere auto check is dan aan te raden.

Een kenteken zoeken – waarom handig

Een kenteken opvragen biedt hulp. Als je nog even nadenkt over het voorbeeld wat hierboven beschreven staat, dan zou de vraag bij je kunnen rijzen: wat is eigenlijk een normale prijs voor een specifiek type auto. Natuurlijk, er zijn meer dan genoeg autokenners die direct kunnen zeggen wat de prijs van een auto is, of zou moeten zijn. Er zijn echter ook meer dan voldoende mensen die geen idee hebben wat de waarde van een auto is. Een kenteken zoeken kan je het antwoord op de vraag wat is mijn auto waard geven.

Een kenteken zoeken kan je doen in het RDW voertuigregister. Zoals al eerder beschreven is in bovenstaande alinea’s geeft een RDW check de technische specificaties van een voertuig. Aan de hand van de technische specificaties is het voor een gedeelte mogelijk om de waarde van een voertuig vast te stellen. Een RDW kenteken checken kan je dus helpen om de waarde van een auto vast te stellen. Een kenteken opvragen alleen is helaas niet genoeg om de gemiddelde waarde van een auto te bepalen. Je zal iets meer moeten weten. De waarde van een auto wordt namelijk niet alleen bepaald door de technische specificaties, maar ook door het aantal kilometers dat er met een auto is gereden. U kunt een gratis voertuighistorierapport krijgen door alleen het kentekennummer in te voeren. Hoe meer kilometers, hoe lager de waarde van een auto over het algemeen is. Als je deze gegevens echter hebt, is het mogelijk om in abstracto de waarde van een auto vast te stellen. Door op de links in het kenteken rapport te klikken kun je wel de gemiddelde dagwaarde van een auto berekenen alsook een NAP controle uitvoeren.

kenteken opzoeken

 

Een kenteken zoeken geeft de abstracte waarde

De waarde die je aan de hand van deze RDW kentekencheck krijgt is een abstracte waarde. Het is gebaseerd op statische gegevens. De waarde die je aan de hand van deze informatie krijgt moet je zien als een indicatie. Is deze indicatie totaal waardeloos? Zeker niet. Je moet de indicatie alleen zien te vertalen naar het concrete geval, een voertuig kan namelijk in een gave, maar ook in een gehavende staat zijn. Een kenteken check RDW kan geen rekening houden met deze omstandigheden.

Wil jij jouw auto verkopen en vraag je je af wat de autowaarde van jouw voertuig is? Doe dan een dagwaarde check en vergelijk de uitkomst met vergelijkbare auto’s. De prijs wordt namelijk ook beïnvloed door de vraag naar specifieke auto’s, de staat van het voertuig alsook het aantal auto’s dat te koop staat op internetsites.

Een kenteken natrekken helpt je bij het vaststellen van de wegenbelasting!

Als je een voertuig op je naam hebt staan, dan zal je daar ook motorrijtuigenbelasting over moeten betalen. Die wegenbelasting kan fors oplopen. Het is daarom handig om van te voren te checken hoeveel autobelasting je moet gaan betalen. Ook hierbij kan het natrekken van een kenteken je helpen. De technische specificaties die je uit het register kunt halen vormen een prima bron om de motorrijtuigenbelasting te berekenen. Eventueel zou je deze gegevens direct in kunnen vullen op de online tool van de Belastingdienst, dan weet je direct hoeveel wegenbelasting je per kwartaal moet gaan betalen. Een kenteken zoeken kan op deze manier laten kiezen voor een heel ander soort voertuig! 

RDW kentekencheck voor autoverleden

De RDW kentekencheck geeft tevens een uitgebreid overzicht over het autoverleden. Zo kun je door het autoverleden te checken erachter komen of een auto schade heeft gehad. Heeft een wagen schade gehad dan zal er een autoschade rapport gegenereerd worden. Hierin zie je waar en hoe ernstig de autoschade was. Tevens kun je inzicht krijgen in het aantal voorgaande eigenaren. De eigenarenhistorie van een auto worden door het controleren van het kenteken beschikbaar gesteld. Zo zie je dat de RDW kenteken controle veel voertuig gegevens laat zien.

Omdat er ook veel tellerfraude plaatsvind in de auto business raad ik je aan de NAP check te gebruiken. Hiermee kun je zien of de kilometerstand correct is of niet. Er wordt namelijk veel gefraudeerd met tellerstanden. De Nationale Auto Pas houdt daarom, samen met de RDW, een tellerstanden register bij. Deze tellerstanden worden in het RDW register bijgehouden. Monteurs van RDW erkende garagebedrijven voeren bij onderhoud boven de 150 euro de tellerstand in. Deze worden verwerkt bij de NAP en doorgevoerd in het RDW kenteken register. Wanneer je wilt weten of een tellerstand klopt kun je via de NAP een kenteken invoeren en de check gebruiken om dit te controleren. Hierdoor weet je zeker of een auto tellerstand klopt of niet.

Update: Sinds 2014 is de NAP database overgenomen door de RDW. Het principe blijft hetzelfde alleen Stichting Nationale Autopas is er mee gestopt. Voorlopig blijft de Nationale Autopas nog het merk waarmee je kunt controleren / verifier of een auto een betrouwbare aankoop is. Echter, het lijkt er op dat de RDW sinds april 2016 langzaam aan haar diensten gaat uitbreiden met het RDW tellerrapport. Een tellerrapport wat door de RDW zelf wordt aangeboden in de strijd tegen tellerfraude.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

28 Comments

downarrow uparrow