Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen

Chassisnummer

Chassisnummer Auto Controleren

Met deze Chassisnummer / VIN-nummer check controleert u o.a. de kilometerstand, onderhoudshistorie én schade historie van buitenlandse auto’s die geen NL kenteken hebben, of in het buitenland geregistreerd zijn geweest (import auto’s). U ontvangt een uitgebreid rapport met álle info over de geschiedenis van het voertuig zodat u precies weet waar u aan toe bent, en met een gerust hart een beslissing kunt nemen mbt de aankoop van die nieuwe auto, motor, scooter of bedrijfswagen.

Onze chassisnummer check is de meest uitvoerige én de meest complete van Europa.
Deze chassisnummer / VIN-nummer check is het meest geschikt voor het controleren van de geschiedenis van in het buitenland geregistreerde voertuigen. Wanneer u een gebruikte auto uit het buitenland importeert, of u koopt een gebruikte auto met een buitenlands kenteken, is het niet voldoende om via de kenteken check een ​​kentekenplaat te laten controleren omdat de licentienummers van geïmporteerde auto’s niet beschikbaar zijn in de RDW kenteken check en de voertuigen dus geen Nederlandse auto meldcode hebben. Het chassisnummer dat universeel is, is dus de enige manier om de geschiedenis van auto’s zonder NL toelating te controleren.

Wat is een chassisnummer?

Het chassisnummer is het voertuig identificatie nummer (VIN) van een voertuig dat in het chassis staat gegraveerd. Elke auto (tevens fietsen scooters en motoren) hebben een eigen uniek chassisnummer waarmee het voertuig wereldwijd is te identificeren. Een chassisnummer bestaat uit diverse onderdelen. Het chassisnummer of vin nummer bestaat uit 17 tekens en eindigt altijd met 6 cijfers. De opbouw van het nummer wordt uitgelegd met behulp van de onderstaande afbeelding.

chassisnummer

Waar bestaat een chassis nummer uit? – Chassisnummer Decoderen

Het eerste deel van het vin nummer is de WMI code. De WMI code is de World Manufacturer Identification en bestaat uit 3 tekens. Deze code is gekoppeld aan de naam van de fabrikant van de auto. Ook is deze code internationaal opgelegd. Er is nog steeds een zeer strenge controle op het correct plaatsen van de WMI code in het chassisnummer of vin nummer. Na de WMI code volgt de VDS: de Vehicle Description Section, bestaande uit 6 tekens.

De VDS bestaat uit twee onderdelen: de eigenschappen van de auto en een controlecijfer. Als laatste komt de VIS: de Vehicle Indicator Section, bestaande uit 8 tekens. De VIS bevat onder andere het modeljaar van de auto, de fabriekscode van de auto en het volgnummer. In een chassisnummer worden alle hoofdletters gebruikt, behalve de I, de O en de Q, omdat deze tekens verwarring kunnen opleveren met het cijfer 0. De laatste 4 cijfers van het chassisnummer vormen de meldcode van een auto. Wil je weten wat je precies met een chassisnummer kunt? Lees dan snel verder!

Doe een VIN Check

Het chassisnummer van een auto opzoeken om het autoverleden van een import auto na te trekken. Wat is het voordeel van een chassisnummer check? En waarom is het belangrijk om het chassisnummer te controleren? Op deze pagina uitgebreid aandacht voor het controleren van het verleden van een import auto. Lees waarom juist een buitenlandse auto kopen zo risicovol is en wat je er aan kunt doen om te voorkomen dat je een miskoop doet.

Een tweedehands auto kopen

Als je een tweedehands auto gaat kopen, is dit ontzettend leuk. Je bent ongetwijfeld al aan het rondkijken of je ergens een leuke auto ziet die je zou willen kopen en je denkt na over het soort auto dat je graag zou willen hebben, bijvoorbeeld het merk, de kleur of de grootte. Toch zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten als je een tweedehands auto wil kopen, want een tweedehands auto blijft een gebruikte auto, hoe goed de staat van de auto ook is.

Het nadeel van een tweedehands auto is dat je nooit precies weet hoe er met de auto om is gegaan in het verleden en hoeveel schade de auto gereden heeft. Verkopers van tweedehands auto’s vertellen niet altijd eerlijk in wat voor staat de auto verkeert en zorgen ervoor dat jij, als je een proefritje in de auto gaat maken, bepaalde mankementen in zo’n kort ritje niet kunt opmerken. Ook wordt er veel gelogen over de tellerstand van tweedehands auto’s, waardoor het lijkt alsof auto’s veel minder gereden hebben dan ze in werkelijkheid gereden hebben. Het gevolg? Dat jij een auto koopt die uiteindelijk in een veel minder goede staat blijkt te zijn dan je dacht, waardoor je ontzettend veel extra kosten aan de auto hebt. En dat is natuurlijk zonde van je portemonnee! Er zijn gelukkig manieren om te zorgen dat je informatie kunt achterhalen over het verleden van een tweedehands auto, zodat je kan bepalen of je de auto nog steeds wil kopen als je deze informatie hebt. Dit kan door middel van een kentekencheck of door het opvragen en controleren van het chassisnummer van de auto. Lees snel verder voor meer informatie hierover.

 chassisnummer occasion

Een RDW kentekencheck uitvoeren

De makkelijkste manier om informatie te achterhalen over een tweedehands auto, is het uitvoeren van een kentekencheck. Een RDW kentekencheck is een online check waarvoor je alleen het kenteken of de nummerplaat van een auto nodig hebt. Bij het uitvoeren van een kentekencheck, krijg je gedetailleerde informatie te zien over de auto en zijn historie. Zo kun je achterhalen of de auto schade heeft gehad in het verleden en of de kilometerstand klopt. Dit kan een miskoop voorkomen en het vertelt veel over de mogelijke staat van onderhoud, en toekomstige kosten die de auto gaat krijgen, door alle schade die de auto in het verleden gereden heeft. Ook kan je, met een kentekencheck, achterhalen hoeveel eigenaren de auto heeft gehad.

Dit is voor een koper interessante informatie, want als een auto extreem veel eigenaren heeft gehad die de auto allemaal binnen korte tijd hebben verkocht, weet je dat er iets mis geweest moet zijn met de auto, waardoor de eigenaren de auto graag snel weer wilden verkopen. Een kentekencheck is ook de perfecte manier om te controleren of de kilometerstand van de auto wel klopt. Een kentekencheck geeft je dus hele nuttige informatie over een auto, zeker als je twijfelt of je deze wil aanschaffen. Toch heeft een kentekencheck ook beperkingen. Daarover lees je hieronder meer.

 Kenteken of chassisnummer checken

De beperkingen van een kentekencheck

De informatie die je bij een kentekencheck over een auto ontvangt, is informatie die bij het RDW vandaan komt. Het RDW is de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Deze organisatie houdt alles bij over voertuigen met een Nederlands kenteken. Echter, hoe zit het dan als je een auto op het oog hebt met een Belgisch kenteken of een Duits kenteken? Hierover heeft het RDW geen informatie, omdat het RDW geen informatie verzamelt over auto’s die niet in Nederland geregistreerd staan.

Zonder een kentekenbewijs of kenteken nummer heeft het doen van een kentekencheck dus weinig zin. Gelukkig is er een manier om informatie te achterhalen over bijvoorbeeld auto’s met bijvoorbeeld een Belgisch kenteken of Duits kenteken. Deze manier is het achterhalen van het chassisnummer. Dit nummer wordt ook wel het vin nummer of frame nummer genoemd. Met dit nummer kan jij allerlei informatie achterhalen die je nodig hebt om te besluiten of je de auto wel of niet wil kopen. Deze informatie bevat ook informatie over de tijd waarin de auto in het buitenland geregistreerd gestaan heeft. Wat het chassisnummer precies is en wat het voor nut heeft om dit nummer op te zoeken, vertellen we hieronder.

Een chassisnummer: wat is dat?

Iedere auto heeft, naast een kenteken, een chassisnummer. Een chassisnummer wordt ook wel een vin-nummer of een framenummer genoemd. Dit nummer is ingeslagen of gegraveerd in een vast deel van het voertuig. Bij het importeren van een auto, verandert het kenteken van de auto direct. Als een Nederlandse auto geïmporteerd wordt naar Duitsland, krijgt de auto een Duits kenteken, omdat de auto vanaf dat moment in Duitsland geregistreerd staat. Op dat moment houdt het RDW in Nederland de informatie over de auto op basis van het kenteken ook niet meer bij. Echter, alle informatie die in Nederland geregistreerd is over dit voertuig, is niet alleen geregistreerd op het kenteken, maar ook op het chassisnummer.

En dit nummer verandert, in tegenstelling tot een kenteken, nooit, ook niet als de auto geïmporteerd wordt naar een ander land. Dit betekent dat alle landen, waar de auto ook geregistreerd heeft gestaan, alle informatie over het autoverleden niet alleen registreren op het kenteken, maar ook op het chassisnummer dat nooit verandert. Dit onveranderlijke karakter maakt dat een chassisnummer een interessant middel is om het verleden van een voertuig uit het buitenland op te vragen. Je kunt het autoverleden van een voertuig met bijvoorbeeld een Belgisch kenteken immers niet opvragen via een kentekencheck, omdat een kentekencheck alleen werkt voor Nederlandse kentekens.

Wat kan ik met een chassisnummer of vin-nummer?

Chassisnummer

Het onveranderlijke karakter van een chassisnummer of vin-nummer, zorgt ervoor dat een chassisnummer je aan meer informatie kan helpen over het autoverleden als je bijvoorbeeld een auto met een Duits kenteken of een Belgisch kenteken op het oog hebt. Niet alleen op basis van het kenteken, maar ook op basis van het chassisnummer wordt informatie over de auto opgeslagen.

Als je dus een tweedehands auto op het oog hebt die in het buitenland geregistreerd staat, is het zeker de moeite om het chassisnummer of het vin nummer van de auto in kwestie op te vragen en te checken. Het opvragen van het chassisnummer kan je gewoon doen bij de verkopende partij; het controleren van het chassisnummer kan je doen via een chassischeck. Een chassischeck werkt eigenlijk precies hetzelfde als een kentekencheck, met als verschil dat je bij een kentekencheck het kenteken van een auto invoert, en dat je bij een chassischeck het chassisnummer invoert.

Conclusie

Heb jij een leuke tweedehands auto op het oog, maar staat deze auto geregistreerd in het buitenland? Heeft de auto een Belgisch kenteken, een Duits kenteken of een kenteken uit een ander land en kan je geen kentekencheck uitvoeren om het autoverleden van de auto te achterhalen? Dan is het de moeite waard om het chassisnummer van de auto op te vragen. Een chassisnummer wordt ook wel een vin nummer of een framenummer genoemd. Dit nummer bestaat uit verschillende onderdelen (de WMI code, de VDS code en de VIS code) en het chassisnummer bevat 17 tekens.

Dit nummer staat ingeslagen of gegraveerd in een vast onderdeel van de auto. Hierdoor verandert dit nummer nooit, ook niet als de auto geïmporteerd wordt vanuit het buitenland of als de auto geëxporteerd is. Op basis van het chassisnummer wordt informatie over de auto opgeslagen, zoals het schadeverleden van de auto, het aantal eigenaren dat de auto heeft gehad en de correcte kilometerstand. Al deze informatie kan jou helpen om te besluiten of je de auto wil kopen, of dat je beter op zoek kunt gaan naar een andere, betere auto.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu