Kilometerstandfraude Veroorzaakt €160 Miljoen aan Schade

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
17 nov , 2016,
Editor
, , , ,
one comments

Vroeger ging men te werk met een boormachine om een kilometerstand terug te draaien. Tegenwoordig gaan fraudeurs digitaal te werk, aldus de RDW. Tweedehands autokopers worden per jaar voor €160 miljoen opgelicht. Dit komt omdat een auto met een lage tellerstand veel meer waard is.

Bij ongeveer twee procent van de tweedehands auto is de tellerstand digitaal teruggedraaid. Op internet zijn er vele filmpjes te vinden over hoe je de tellerstand moet terugdraaien. Binnen enkele minuten is de klus geklaard. Door dit geintje kunnen consumenten voor duizenden euro’s opgelicht worden.

Kilometerstand fraude is strafbaar

KilometerstandfraudeIn de jaren 80 kwam kilometerstandfraude veel vaker voor. Zo’n 35 procent van alle tweedehands auto’s had een teruggedraaide tellerstand, meldt Hans van Geenhuizen van de RDW. Op dat moment was het sjoemelen met de km stand niet strafbaar. Hier is een aantal jaar geleden verandering in gekomen. Wie nu met de km stand van een auto rommelt, is strafbaar bezig. Volgens de RDW rijden er momenteel 163 duizend auto’s rond met een onlogische km stand.

Bedrijven uit de Nederlandse autobranche houden de kilometerstand van elke auto die zij binnenkrijgen bij. Als er een auto in de garage langs komt wordt de tellerstand opgeschreven en doorgegeven aan de RDW. Consumenten worden niet alleen voor duizenden euro’s opgelicht, hun verkeersveiligheid komt ook in het gevaar. De auto is namelijk ouder dan de bestuurder denkt.

Kilometerstandfraude in het buitenland

De gegevens van import auto’s zijn vaak niet bekend. Maar voor Belgische auto’s kan er ook een check uitgevoerd worden. De Nederlandse en Belgische autoriteiten zijn onlangs een samenwerking aangegaan. Hierdoor worden gegevens van zowel Nederlandse auto’s als Belgische auto’s met de twee landen gewisseld. Duitsland heeft helaas geen km stand check. Vanwege de privacy van de eigenaren wordt dit niet gedaan.

Wie een occasion op het oog heeft kan de kilometerstand check doen om te controleren of de tellerstand logisch is.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment