Fraude & Oplichting bij auto kopen Voorkomen

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
3 feb , 2017,
Editor
, , , , , ,
2 comments

Een tweedehands auto kopen of je eigen oude auto verkopen is niet geheel zonder risico. Fraudeurs en oplichters liggen op de loer om hun slag te slaan. Het is daarom van groot belang om alert te zijn wanneer je jouw oude auto gaat verkopen of zelf een occasion gaat kopen. Tegenwoordig gaat iedereen massaal op zoek naar een occasion via het internet of een app en dat is niet zonder risico. Jezelf voordoen als iemand anders is online veel eenvoudiger dan wanneer je face to face zaken doet. Een kans voor fraudeurs en oplichters en een risico waartegen particulieren zich moeten beschermen.

In dit artikel besteden wij aandacht aan de meest voorkomende vormen van fraude en oplichting zodat jij goed beslagen ten ijs komt. Wij geven tips hoe jij kunt voorkomen dat je wordt opgelicht. Hieronder een overzicht van de onderwerpen van dit artikel.

·         Auto’s aangeboden door valse adverteerders Oplichters en fraudeurs

·         Het inzetten van valse betalingsmiddelen om jouw je auto afhandig te maken

·         Misbruik van logo’s en betrouwbaarheidsbeelden

·         Fishing e-mails voor wachtwoorden en logingegevens

·         Verdachte advertentie gespot

·         Misbruik van betaalde telefoonnummers

·         Wat te doen wanneer je bent opgelicht?

·         Tips om te voorkomen dat je wordt opgelicht

 

Auto’s aangeboden door valse adverteerders

Er worden nog altijd met grote regelmaat auto’s aangeboden door valse adverteerders. Het doel van deze adverteerders is om jouw geld afhandig te maken zonder dat ze over gaan tot levering. Sterker nog, ze hebben het voertuig wat ze aanbieden vrijwel nooit in eigen bezit. Wat ze proberen te doen is een goede auto aanbieden voor een bijzonder scherpe prijs. Daar komt uiteraard veel interesse uit voort en vervolgens gaan ze bij iedereen die interesse heeft proberen een aanbetaling los te krijgen. Ze zullen het proberen onder het mom van ‘er is zoveel interesse dus als je wilt dat ik de auto voor je bezet houdt moet je een aanbetaling doen’. De aanbetalingen worden weggezet als betrouwbaar via Western Union of MoneyGram. De adverteerder zal aangeven dat ze het geld pas kunnen opnemen nadat jij toestemming hebt gegeven en dat het hun gaat om het feit dat ze kunnen zien dat het geld klaar staat. Ze zullen je ook vertellen dat als je de auto niet wil dat je het geld dan terugneemt en dat zij daar niks aan kunnen doen. Toch is hier niks van waar, want zodra het geld gestort is haalt de fraudeur het van jet account af en kun jij fluiten naar je centen en als je niet oppast proberen ze je nogmaals geld afhandig te maken.

Oplichters zijn ook te herkennen aan hun communicatie. De oplichter zal proberen om alles via email te organiseren en verder contact vermijden om zo maximaal onzichtbaar te blijven voor justitie en zelf anoniem te blijven.

Fraudeurs werken bijna altijd vanuit het buitenland en zullen tijdens verdere correspondentie vaak gebrekkig Nederlands schrijven of overschakelen naar Engels. Ze e-mailen meestal vanuit gratis email providers en weten mensen te overtuigen met mooie termen die het vertrouwen van het slachtoffer moet winnen. Ze zullen willen aantonen/aangetoond hebben dat zij en/of jij kredietwaardig bent, een aanbetaling of overboeking willen realiseren, aangeven dat ze een zekerheidsstelling kunnen krijgen en graag met een cheque werken. 

 

Een voorbeeld situatie:

Deze auto wordt aangeboden wegens emigratie naar Engeland. De auto staat op dit moment al in Engeland en zal worden teruggebracht door een internationaal betrouwbaar en erkend transportbedrijf. De auto wordt verzonden nadat de aanbetaling is ontvangen. Indien de auto niet naar wens is kun je de auto terug meegeven aan het transportbedrijf en wordt je aanbetaling teruggestort. Meestal koppelen de oplichters de reden van de emigratie aan een baan in het buitenland, bij voorkeur voor een goed doel, omdat dat nog meer vertrouwen geeft.

 

Het inzetten van valse betalingsmiddelen om jouw je auto afhandig te maken

Verkoop jij je oude auto zelf? Dan moet je ook zeker waakzaam zijn voor fraudeurs en oplichters. Er zijn mensen die er hun ‘beroep’ van maken om auto verkopers een auto afhandig te maken zonder er daadwerkelijk voor te betalen. De verkoper is in de veronderstelling dat het geld als is overgeschreven en de oplichter gaat er vandoor met een auto op zijn of haar naam zonder daar ook maar een euro voor te hebben betaald. Groot risico voor de verkoper is dat de koper kan zeggen cash te hebben betaald. Heeft de koper verder geen delicten op zijn of haar naam dan is het zijn woord tegen het jouwe.

Daarnaast wordt er nog altijd veel gefraudeerd met cheques. Niet van deze tijd zou je denken, maar toch nog altijd een eenvoudige manier om iemand op te lichten. De oplichter stuurt je een cheque omdat deze de auto wil kopen, daarna bedenkt deze zich en vraag jou het geld terug te storten want jij hebt immers de te incasseren cheque. Jij stort het geld en de fraudeur gaat er met het geld vandoor omdat de cheque vals bleek te zijn. Vaak ‘betalen’ de oplichters goed geld voor je auto, tenminste zo lijkt het, want ondanks het mooie bedrag is het een niet te incasseren bedrag. Een truc die ze vaak uithalen is een hoger bedrag op de cheque zetten onder het mom dat het voor een ander auto was. Jij levert de cheque in en de bank neemt de tijd om de cheque te controleren. De koper wil het verschil terug en jij maakt dat netjes over. Gevolg? Jij krijgt de melding dat de cheque nep is en de oplichter is er vandoor met een paar duizend euro en met een beetje pech ook nog je auto.

 Geld online overmaken aan oplichters

Misbruik van logo’s en betrouwbaarheidsbeelden

Oplichters hebben meestal niks te verliezen en zullen er alles aan doen om hun betrouwbaarheid te vergroten. Ze maken gebruik van logo’s en namen van bedrijven en instanties die vertrouwen wekken bij het slachtoffer in spe. Er zijn bijvoorbeeld oplichters die de kilometerstand van een auto terugdraaien en vervolgens zelf met Photoshop een NAP certificaat namaken. Deze is meestal niet van echt te onderscheiden en is de koper in de veronderstelling dat de auto een betrouwbaar voertuig is. Het doen van een NAP check kost een paar euro, Nederlanders als wij zijn denken we dan snel ‘laat maar zitten, de NAP check zit er bij’. De koper controleert de kilometerstand niet en wordt eenvoudig om de tuin geleid.

 

Fishing e-mails voor wachtwoorden en logingegevens

Het verkopen van occasions verplaatst zich in rap tempo naar het internet. Op moment dat je als particulier een auto te koop aanbiedt op een van de vele online platvormen loop je het risico om te worden benaderd door personen die zich voordoen als een medewerker van de advertentiesite. Ze melden dat er iets mis is met je account en verzoeken je om inlog en wachtwoord terug te sturen. Hoe echt de mail en de correspondentie ook overkomt, een aanbieder zal je nooit vragen om je wachtwoord en gebruikersnaam. Het kan ook zijn dat ze een betaallink sturen om bijvoorbeeld de advertentie te verlengen, maar in feite nemen ze je alleen geld af. 

Ontvang je een dergelijk verzoek dan moet je hier direct melding van maken bij de adverteerder zodat deze kan optreden ter bescherming van andere adverteerders.

 Wachtwoord en gebruikersnaam

Verdachte advertentie gespot

Op moment dat je een auto te koop ziet en je twijfelt over de echtheid van de advertentie dan is het verstandig om de advertentie site aan te informeren van de verdenking. Zij kunnen dan controleren of het inderdaad een oplichter betreft of niet. Je kunt uiteraard ook eerst contact opnemen en kijken hoe betrouwbaar de correspondentie over komt. Een interessant feit ‘oplichters richten zich met hun advertenties voornamelijk op populaire auto’s‘.

 NEP Opel Corsa te koop

Misbruik van betaalde telefoonnummers

Er zijn adverteerders die gebruik maken van betaalde telefoonnummers en geld verdienen aan de telefoontjes die op een advertentie af komen. Ze beiden dan een occasion aan voor een geweldige prijs met verzoek om alleen te bellen. Duizenden mensen bellen het betaalde nummer voor een bijvoorbeeld een euro per gesprek. Zo verdienen oplichters duizenden euro’s zonder ook maar een auto te verkopen.

Telefoonnummer betaald oplichtingWat te doen wanneer je bent opgelicht?

Oplichting moet je altijd melden. Stel de oplichter in de gelegenheid alles terug te draaien en de koop te ontbinden. Werkt deze niet mee, doe dan direct aangifte bij de politie en span eventueel een gerechtelijke procedure aan tegen de verkoper. Is de oplichter nog steeds actief? Meldt dit dan ook bij de advertentie site zodat zij de oplichter kunnen blokkeren en/of tot de orde roepen.

Politie bellen en aangifte doen

Tips om te voorkomen dat je wordt opgelicht

Oplichting kan meestal worden voorkomen. Je moet alleen wel weten waar je op moet letten. Zowel voor kopers als verkopers is het van belang om oplichters snel te herkennen. Lees de onderstaande tips aandachtig door en herken de oplichter voor het te laat is.

Malafide koper of verkoper herkennen

·         De oplichter zal persoonlijk contact vermijden

·         De oplichter koopt de auto zonder deze te hebben gezien

·         De oplichter biedt aan geld over te schrijven, vaak meer dan de vraagprijs, voordat deze de auto heeft gezien

·         De oplichter zal proberen met een cheque of buitenlandse geld transfer organisatie te werken

Betrouwbare betalingsmogelijkheden

·         Contant geld is betrouwbaar, controleer wel altijd of het echt geld is en ga het eventueel met de koper storten

·         Bankoverschrijving direct vanaf dezelfde bank, dan staat het geld direct op je bankrekening

·         Laat de verkoper zich legitimeren en maak een kopie

·         Zorg dat je niet alleen bent

Veilig een occasion kopen van een particulier

·         Betaal nooit een voorschot

·         Sluit nooit een koop voordat u de auto heeft gezien en u een uitgebreide proefrit heeft gemaakt

·         Neem bij het bezichtigen, proefrijden en onderhandelen altijd iemand met ervaring mee

·         Zorg dat je weet van wie je de auto koopt / aan wie je een auto verkoopt

·         Controleer de autopapieren, het kenteken en het chassisnummer en ga na of alles juist is

·         Doe een kentekencheck om het verleden van de auto te achterhalen

·         Laat de auto eventueel keuren voor aankoop

Kenmerken van een advertentie van een oplichter

·         Geweldige verkoopprijs, to good to be true

·         Buitenlandse verkoper

·         Verkoper vermijd elk ander contact anders dan email

·         Verkoper vraagt om een aanbetaling

Zoek alles goed uit

·         Vergelijk het aanbod van vergelijkbare auto’s online

·         Controleer de auto volledig

·         Bedenk vooraf of je de auto direct wilt kopen, wat je wilt uitgeven en hoe je wil gaan betalen

·         Controleer de voertuiggegevens en verifieer dit alles overeenkomt

·         Check of de APK keuring nog geldig is en hoe de auto is onderhouden

·         Inspecteer de auto op sporen van oude schade

·         Sluit een koopovereenkomst

 

Voorkomen is beter dan genezen! Wees op je hoede!

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment