Massaal online op zoek naar occasions in 2016

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
24 jan , 2017,
Editor
, , , , ,
2 comments

De vraag naar occasions is afgelopen jaar enorm gestegen. Vooral kleine compacte occasions zijn razend populair. Hoe zoekt men een auto? Online op websites en via apps.

Occasionmarkt 2016

Afgelopen jaar was een bewogen jaar voor de occasionmarkt. Verkoopcijfers stegen met 4,5 procent voor de particulieren en met 6,5 procent voor de bedrijfswagenmarkt. In 2016 nam de vraag naar occasions met 50 procent toe, terwijl het aanbod maar 10 procent steeg. Hierdoor zijn de occasionprijzen met wel 9 procent gestegen, immers ‘vraag en aanbod bepalen de prijs’. Dit is een best bizarre ontwikkeling wat dus betekend dat je wanneer je in 2015 een auto hebt gekocht je deze in 2016 mogelijk voor hetzelfde of meer had kunnen verkopen. Zoals we weten deed Volkswagen, ondanks het emissieschandaal, wederom goede zaken in 2016. De verkoopcijfers en statistieken kun je bekijken via de bovenstaande linkjes. Een minder vaak besproken vraagstuk is het zoekgedrag van consumenten op autosites en apps. Dankzij de Marktmonitor van AutoScout24 kregen wij hier inzicht in.

Welke auto werd het meest gezocht?

VWTop 10 occasion zoekpogingen op autoverkoopplatvormen:

  1. Volkswagen Golf
  2. BMW 3-serie
  3. Audi A4
  4. Audi A3
  5. Opel Astra
  6. Volkswagen Polo
  7. Opel Corsa
  8. Ford Focus
  9. Audi A6
  10. BMW 5-serie

De meest favoriete groep waarbinnen occasions werden verkocht zijn de kleine auto’s, ofwel de boodschappenwagens. Steeds meer mensen kiezen voor kleine zuinige auto’s die laag in de maandlasten zijn. Immers een kleine auto verbruikt minder brandstof, is goedkoper in de wegenbelasting en voordeliger in de verzekering. Het blijkt dat bijna de helft van de zoekpogingen een zoekpoging naar een kleine auto betrof.

Auto’s van 4 tot 5 jaar aangeboden populair

Gelukkig voor mensen die een kleine auto zochten was dit ook de meest aangeboden categorie. Het aanbod aan auto’s van vier a vijf jaar was het grootst. Toch heeft de consument meer interesse is auto’s van zes tot acht jaar oud. Wederom een factor die de prijs van de occasions in dit segment opvoert.

Vraag en aanbod lopen uiteen

Omdat de vraag harder steeg dan het aanbod zijn de prijzen omhoog gegaan. Voor de mensen die een kleine occasion willen is er toch een mooie kans. Het aanbod van kleine jonge occasions is namelijk harder gegroeid dan de vraag. Wil je een kleine auto van een jaar of 4 a 5 oud kopen dan heb je ruime keuze en minder concurrentie. Want de meeste mensen willen een oudere auto en daar is juist weer tekort. Als dat aanhoudt kun je dus rekenen op een relatief lage afschrijving wanneer je een auto van 5 jaar oud koopt.

Sportwagens niet aan te slepen

In 2016 werd er flink gezocht op sportwagens. Het aanbod nam echt maar met 4 procent toe, terwijl er wel 28 procent meer op werd gezocht. Hierdoor is de prijs van sportwagens flink gestegen, gemiddeld gezien wel 15 procent. De gemiddelde prijs van sportwagens lag in 2016 rond de 46.000 euro, dit was 40.000 euro in 2015.

Porsche waarde Waarde tweedehands Porsche Porsche

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment