Koopcontract voor personenauto afsluiten is altijd verstandig!

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
20 jan , 2017,
Editor
, , , , , , ,
No Comments

Een koopovereenkomst voor een auto sluiten is tegenwoordig niet zo vaak meer aan de orde van de dag. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om een occasion te kopen bij een particulier, via een advertentiesite of social media, en in verreweg de meeste gevallen wordt er hierbij geen koopcontract gesloten. Toch is het wel aan te raden om een koopovereenkomst voor de auto te sluiten, vooral omdat je dan altijd iets hebt om op terug te vallen. Door een koop vast te leggen weten verkoper en koper waar zij aan toe zijn en kun jij als koper zekerheid inbouwen. Je kunt namelijk bepaalde onzekerheden wegnemen door de verkoper te laten tekenen voor een eerlijke verkoop zonder verborgen gebreken.

 

Meer dan alleen de aanschaf vastleggen

De aanschaf vastleggen kan natuurlijk middels het koopcontract. Ga je een auto kopen, dan kun je met de verkopende partij een koopovereenkomst voor de auto opstellen waarin wordt vermeld dat jij de nieuwe eigenaar van de auto wordt. De aanschaf vastleggen is slechts een onderdeel, want alle afspraken kunnen worden vastgelegd in het contract. Daarnaast worden ook de vaste gegevens in het koopcontract opgenomen, zoals de prijs, de kilometerstand, afspraken met betrekking tot garantie en natuurlijk ook het kenteken. Let op, het is ook wanneer je een auto van een particulier koopt mogelijk om garantie af te spreken.

Koop overeen komen

Een schriftelijke of mondelinge overeenkomst

In principe is een mondelinge overeenkomst even geldig als een schriftelijke overeenkomst, maar uiteindelijk is het toch wel belangrijk om iets op papier te hebben. Wanneer jij een auto gaat kopen van een particulier en deze zegt jou dat je de auto mag terugbrengen wanneer je binnen een maand problemen hebt met het voertuig, dan is dit natuurlijk fijn. Maar wanneer dit dan daadwerkelijk het geval is, dan kan de koper zeggen dat hij of zij deze uitspraak nooit gedaan heeft. In een rechtszaak heb je dan in feite geen poot om op te staan, tenzij je de uitspraak hebt opgenomen. Een schriftelijke koopovereenkomst voor de auto is dan ook altijd beter.

 

Gebruik maken van een modelcontract

Ga je een auto verkopen en wil je met de koper een koopovereenkomst voor de auto opstellen of wil je juist een koopcontract opstellen als je een auto gaat kopen? Dan kun je het best gebruik maken van een modelcontract. Deze wordt aangeboden door de ANWB en hoeft enkel nog aangevuld te worden met gegevens en eventuele extra afspraken. Een handige service van de ANWB en een mooie aanvulling op de diensten van de ANWB.

Modelcontract auto kopen

Kopen van een dealer of een garage

Ga je een occasion kopen bij een dealer of een garage? Dan kun je altijd vragen om een koopcontract voor de auto. Sommige bedrijven bieden je standaard al een koopovereenkomst met gemaakte afspraken, maar er worden ook standaard modellen gebruikt. Stel dat jij met de garagehouder afspreekt dat je de auto koopt met een volle tank en deze blijkt bij aankoop toch niet vol te zijn, dan kun je de verkoper hierop aanspreken wanneer er in het koopcontract voor de auto is opgenomen dat de tank vol moet zijn bij aflevering.

 

Tips voor sluiten koop

Zorg ervoor dat alle belangrijke zaken zijn opgenomen in het koopcontract als je een auto gaat verkopen of juist een occasion gaat kopen. Standaard moet erin vermeld staan wat de kilometerstand en de prijs is, wat de kleur van de auto is, wat het kenteken is, om welk merk en model auto het gaat, wat de levertermijn is en welke accessoires je eventueel bij de auto krijgt of geeft. Vul dit nog aan met afspraken die onderling worden gemaakt.

Meer handige tips voor het kopen van een occasion ontvangen? Lees ons artikel “Auto kopen – Tips voor de beste aankoop“.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment