Twee keer zoveel auto’s teruggeroepen in 2016

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
13 feb , 2017,
Editor
, , ,
No Comments

In 2016 zijn ruim twee keer zoveel auto’s teruggeroepen in 2016 als een jaar eerder. In 2015 werden ongeveer 330 duizend auto’s teruggeroepen en in 2016 waren dit er ruim 660 duizend. Oorzaak van deze verdubbeling? Het dieselschandaal waarbij gesjoemeld is met uitstootmetingen.

 

Dieselschandaal heeft groot aandeel

2016 is het jaar van het emissieschandaal waarbij aan het licht kwam dat Volkswagen en later ook andere merken gesjoemeld hadden met uitstootmetingen middels software. De helft van alle 330 duizend extra teruggeroepen auto’s, ruim 170 duizend voertuigen, kwam voor rekening van auto importeur Pon die duizenden sjoemeldiesels terugriep.

 

Terugroepacties algemeen

Wanneer we het dieselschandaal buiten beschouwing laten is Mercedes, net als in 2015 het meest teruggeroepen automerk. Mercedes was verantwoordelijk voor 40 terugroepacties, bij de C-klasse kan de hogedrukpomp loslaten en bij de A-klasse zijn problemen met de airbags bekend. Volgens het Duitse automerk zijn er geen ongevallen en/of reparaties geweest en betreft het puur een controle. Als nummer twee meest teruggeroepen automerk volgt Renault, welke 30 terugroepacties had. Renault riep de Espace terug omdat de motorkap en het open-dak kunnen loslaten. Ook Renault geeft aan preventief terug te roepen en verklaard meer terugroepacties te hebben omdat ze veel nieuwe modellen op de markt hebben gebracht afgelopen jaar. De derde plek is er voor Toyota met 19 terugroepacties, eigenlijk best een goede prestatie omdat deze Japanse autobouwer voorheen veel meer terugroepacties kende. In 2016 werd de Toyota Verso teruggeroepen omdat de motor kan vastlopen door vocht en bij de Yaris kan de remolie gaan lekken. Opel had 17 terugroepacties omdat bij de Opel Insignia en Zafira de stuurkogel los kan laten en bij de mokka problemen kunnen ontstaan met het wegvallen van de stuurbekrachtiging en de remmen door vocht. Ook Opel meldt dat er geen sprake van letsel is.  VW (16 terugroepingen) roept terug vanwege het dieselschandaal en bij de Peugeot (16 terugroepingen) volgen kan bij de 108 de stuuras afbreken en bij de 308 de achterspoiler.

 

Dieselmotor

Consumenten laten terugroepactie VW massaal liggen

Uit cijfers van het RDW blijkt dat ongeveer 40 duizend van de 170 duizend auto’s die teruggeroepen zijn vanwege het dieselschandaal zijn hersteld. Omdat het in Nederland niet verplicht is om je auto te laten herstellen zien veel autobezitters er vanaf om met hun auto naar de dealer te gaan om de software te laten aanpassen.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment