Afschrijving berekenen van een auto doe je online met je kenteken

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
1 okt , 2017,
Editor
, ,
one comments

Om de afschrijving van een auto te berekenen heb je de restwaarde van de auto nodig, maar ook de nieuwwaarde en moet je een inschatting kunnen maken van hoe lang de auto meegaat. Je kunt hiervoor wel gebruik maken van de gegevens van de RDW of bij ons een kenteken check doen Je krijgt dan de catalogusprijs te zien wanneer deze bekend is en je krijgt een zogenaamde auto waarde indicatie, ook wel de dagwaarde of de restwaarde.

 

Waaruit is afschrijving opgebouwd?

Afschrijving is opgebouwd uit drie factoren. Op de eerste plaats uit de nieuwprijs dan wel de catalogusprijs van de auto. Op de tweede plaats is voor de berekening van afschrijving de restwaarde nodig. Deze kun je altijd opvragen middels een RDW kenteken check. De derde factor is de levensduur. Nu is het natuurlijk heel lastig om de levensduur van de auto te bepalen. Er kan immers altijd iets gebeuren waardoor de levensduur aanzienlijk wordt beperkt. Er moet dan ook worden uitgegaan van een gemiddelde levensduur die wordt gerekend in jaren.

 

De standaard berekening van afschrijving

Er is een standaard berekening voor het bepalen van de afschrijving. Hiervoor kan een formule worden aangehouden. Deze gaat als volgt: (catalogusprijs minus restwaarde) gedeeld door de te verwachten levensduur in jaren. Het resultaat van deze som geeft de afschrijving per jaar weer. Stel dat je een auto hebt met een catalogusprijs van € 30.000,-. De restwaarde bedraagt op dit moment nog € 5.000,-. Dit is het eerste deel van de som, waarbij je uitkomt op € 25.000,-. Stel dat de levensduur naar verwachting tien jaar is, dan dient dat bedrag dus gedeeld te worden door deze jaren. Je komt dan uit op een afschrijvingsbedrag van € 2.500,-.

 

Hoeveel schrijft mijn auto af?

Helaas is het zo dat er voor ieder merk auto en voor ieder specifiek model auto een andere berekening geldt. De standaard berekening geeft je een richting, maar uiteindelijk blijft de afschrijving specifiek aan jouw auto. Daarnaast zijn er meer factoren die meespelen. Zo schrijft een dieselauto anders af dan een benzine uitvoering van dezelfde auto. Veel particulieren willen graag weten wat de auto afschrijft in verband met de autoverzekering. In dit geval moeten wij je ook teleurstellen, want verreweg de meeste autoverzekeraars hanteren eigen regeltjes met betrekking tot de afschrijving.

waarde afschrijving auto

De afschrijving volgens de autoverzekering

Natuurlijk zijn er autoverzekeringen die zich houden aan de afschrijving die standaard is voor het specifieke voertuig waar jij in rijdt. Helaas is het ook zo dat veel autoverzekeraars hier eigen lijsten voor hebben. Het gebeurt nooit dat een auto later volledig is afgeschreven dan volgens de standaard voor een autoverzekering, maar het gebeurt wel heel vaak dat de auto voor de verzekering veel eerder volledig is afgeschreven dan volgens de standaard. Zo kan het zijn dat jij met een online berekening het resultaat te zien krijgt dat jouw specifieke auto na vijftien jaar volledig afgeschreven zal zijn en dat de autoverzekering je vertelt dat je auto al na tien jaar is afgeschreven. Het is de moeite waard om dit eens na te vragen bij je verzekeraar, want het verschil werkt natuurlijk sterk in je nadeel wanneer je aanspraak zou moeten maken op je autoverzekering in precies de periode tussen de volledige afschrijving volgens de verzekering en die volgens de standaarden.

 

autowaarde afschrijven

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment