Waar op te letten bij het maken van een proefrit?

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
29 jun , 2017,
Editor
,
one comments

Een auto aanschaffen doe je niet elke dag aangezien het nogal een investering vergt. Bij het kopen van een tweedehandsauto is dat in principe niet anders en zeker ook niet zonder risico. Het is daarom belangrijk dat je zeker bent of de auto echt in goede staat is. Soms wordt er namelijk een rooskleuriger beeld gegeven in advertenties dan dat het daadwerkelijk aan de orde is. Iets waar je heel gemakkelijk van gebruik kunt maken bij het maken van een proefrit om te weten of het goed zit zijn onze zintuigen. Van de vijf zintuigen die we bezitten, kunnen er vier worden ingezet voor het beoordelen of er iets mankeert aan een auto. Dit zijn horen, voelen, zien en ruiken. In dit artikel leggen wij je uit hoe jij deze zintuigen kunt inzetten.

1. Horen

Meteen nadat je je auto hebt gestart en wegrijdt merk je dat er iets niet goed klinkt. Negeer dit niet, maar zet de radio juist uit. Veel geluiden voorkomend uit de auto associeer je met muziek op de radio. Echter, hoor je nadat je de muziek hebt uitgezet nog steeds geluiden? Dan kan er iets mis zijn:

Luisteren naar de auto

Bonkend:

Als zich eerst een doffe knal en daarna een bonkend geluid voordoet tijdens het rijden, dan is er waarschijnlijk sprake van een lekke band. Dit kun je oplossen door hem zelf te vervangen. Echter worden steeds minder auto’s uitgerust met een reserveband. Kijk daarom eerst of je daarover beschikt. Indien dat niet het geval is, bel dan met de ANWB. Zij kunnen ervoor zorgen dat de band gerepareerd of vervangen wordt. Het bonkende geluid kan ook een probleem met de aandrijfas betekenen.

Ronkend:

Hoor je tijdens het rijden of starten een hard ronkend geluid, dan kan er wel eens sprake zijn van een lekke uitlaat. Inspecteer indien mogelijk de uitlaat op eventuele gaten en barsten. Je riskeert namelijk ook een boete als je met een dergelijk probleem rondrijdt.

Rammelend:

Iedereen heeft wel eens van de term ‘rammelbak’ gehoord. Vaak wordt dit niet per definitie als een ernst gezien, maar is er inderdaad een rammelend geluid te horen, dan kan dit wijzen op een serieus probleem. Zo kan de draagarm of stabilisatorstang kapot zijn als het geluid een tikkend verloop heeft. Een meer scheurend geluid kan daarentegen weer duiden op een kapotte vering.

Tikkend:

Een tikkend geluid in de auto kan wijzen op een hoedeplank die niet goed vast zit of bijvoorbeeld een zonnebril die in het dashboardkastje ligt. Ga eerst zelf na waar het geluid vandaan komt. Is het geluid vervolgens alsnog aanwezig? Breng dan een bezoek aan de garage.

Fluitend:

Als het raam niet goed gesloten is of je hebt het dak op een kier, dan kan zich een fluitend geluid voordoen. Dit is afkomstig van de rijwind. Het is dus eerst belangrijk dat je controleert of alle ramen gesloten zijn. Dit fluitende geluid doet zich vaak voor op hogere snelheden.

2. Voelen

Door middel van je handen kun je voelen of er bepaalde zaken aan een auto niet kloppen. Als er sprake is van een trillend gevoel in het stuur, dan zal het probleem in de meeste gevallen liggen bij de voorwielen, aangezien deze in verbinding staan met het stuur. Vaak worden deze problemen geconstateerd na het verwisselen van de banden. Ze kunnen namelijk verkeerd gemonteerd zijn, waardoor de balans niet klopt. Tevens is het mogelijk dat er ooit te hard een stoepje is geraakt. Daardoor kan de velg verbogen zijn.

Voelen zintuig

3. Zien

De ogen zijn ook een handig hulpmiddel voor het bepalen in welke staat een auto zich bevindt. Op de snelweg zie je zo nu en dan wel eens een rokende auto. Rook is echter altijd een slecht teken. Er zijn in principe twee plaatsen waar rook vandaan kan komen: de uitlaat en de motorkap. Bij rook uit de uitlaat gaat het in de meeste gevallen om een lekke koppakking. De koppakking is een afsluiting van olie, koelvloeistof en compressiemiddel tussen het motorblok en de cilinderkop. Als deze niet naar behoren functioneert ontstaat witte rook. Heb je een auto op diesel met roetfilter en heb je last van donkere rook? Laat dan eens de roetfilter nakijken. Is er sprake van rookontwikkeling onder de motorkap? Dan is het zaak dat je snel uit de auto stapt, want de motor is oververhit en er is zelfs kans op brand. De oorzaak zal dan waarschijnlijk liggen bij een defect koelwatersysteem.

Ogen gebruiken

4. Ruiken

Ruik je een verbrande lucht in de auto? Dan is dat in de meeste gevallen het gevolg van rookontwikkeling. Stap daarom, ook al ben je er niet helemaal zeker van, direct uit de auto. Hele vieze luchtjes afkomstig uit de auto zijn ook mogelijk. Vaak is er dan sprake van een verstopte filter van de airco. Daardoor wordt er geen frisse lucht meer in de auto geblazen. Tenslotte is het mogelijk dat wilde dieren, zoals marters, zich onder de motorkap schuilhouden. Het gevolg is dat ze er niet meer uit komen en sterven. Vervolgens verspreid de rotte geur zich in de auto, wat erg vervelend is.

 

Ruiken

 

Tot slot – Zoals je merkt is het verstandig om al je zintuigen in de strijd te gooien. Neem je tijdens het proefrijden een van deze zaken waar? Zorg dan dat je dit aankaart en eventueel overlegt hoe dit opgelost kan worden.

Voor meer informatie over een specifiek voertuig doe je bij ons een kentekencheck.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment