Tellerfraude bij een op tien Duitse importauto’s

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
23 jul , 2018,
Editor
, ,
No Comments

Volgens een recent onderzoek van de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) in samenwerking met de Verenging Aanpak Tellerfraude (VAT), heeft een op de tien Duitse importauto’s een teruggedraaide kilometerteller. Ook heeft 1 op de 10 auto’s uit Duitsland een tellerstand waarvan de correctheid betwijfeld wordt.
De economische schade van Duitse auto’s met kilometertellerfraude wordt geschat op maar liefst 42 miljoen euro per jaar. Een auto waarvan de kilometerteller is teruggedraaid, zal in veel gevallen minder veilig en duurder zijn om te kopen en te onderhouden. Al vele jaren worden er meer en meer auto’s uit buurlanden geïmporteerd. Vorig jaar steeg het aantal personenauto’s dat uit Duitsland, België en Frankrijk geïmporteerd werd met 17,5% tot meer dan 220.000. 58,7% van alle geïmporteerde auto’s was afkomstig uit Duitsland, België en Frankrijk volgden met respectievelijk 18,3 en 4,1 procent.

Volgens de RDW is het de eerste keer dat de kilometertellerstanden van Duitse importauto’s correct zijn onderzocht. RAI Vereniging, de belangenorganisatie voor geïmporteerde auto’s, maakt zich grote zorgen over de resultaten van dit onderzoek. In een reactie stelt Steven van Eijck dat de almaar toenemende parallelimport van occasions naar Nederland heeft geleid tot een grote verstoring van de binnenlandse markt. Dit kan het consumentenvertrouwen ernstig schaden. Meer dan 100.000 auto’s werden vorig jaar uit Duitsland geïmporteerd, hiervan hadden ongeveer 20.000 auto’s een onbetrouwbare kilometerstand, mogelijk zelfs meer. Bij de meeste auto’s werd de teller met gemiddeld 10.000 tot 50.000 kilometer teruggedraaid. Vanwege de beperkingen bij het onderzoeken van de kilometerstanden, kunnen niet alle manipulaties worden gedetecteerd, aldus de RDW. Verder wordt er bij de minister van Infrastructuur en Waterbeheer, minister Van Nieuwenhuizen, op aangedrongen dat zij de kwestie zo snel mogelijk aan haar Duitse collega en aan Brussel aankaart.

Volgens de Nederlandse wetgeving is elke zogeheten RDW-geregistreerde voertuigeigenaar verplicht om bij elke reparatie en bandenverwisseling van meer dan 150 euro de meterstand te laten registeren. Dit is een belangrijke factor die heeft geleid tot een aanzienlijke vermindering van fraude die in recente jaren daalde van 48% in 1991 tot 2,75% dit jaar. Volgens de RDW-deskundigen hebben, met uitzondering van auto’s uit België, de Auto’s uit andere omliggende landen wel correcte kilometertellerstanden. De RDW voert momenteel een proef uit met het digitaal uitlezen van kilometerstanden via digitale gegevens die in het besturingssysteem van het voertuig zijn vastgelegd. De RDW wil deze gegevens bij elk geïmporteerd voertuig uitlezen.

Wilt u weten hoe u uzelf kunt beschermen tegen het kopen van een slechte importauto? Lees dan dit artikel.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment