Stappenplan zakelijk auto importeren

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
20 feb , 2017,
Editor
, , , , , ,
No Comments

Zelfstandig ondernemer en tijd om een mooie auto? Je kunt ervoor kiezen om een nieuwe auto te kopen. Toch moet je je realiseren dat je dan wel veel afschrijving hebt, want de eerste paar jaar schrijft een auto het meeste in waarde af. Vooral het eerste jaar verliest een auto veel waarde. Het is zelfs zo erg dat als je er de showroom mee uitrijdt de auto direct een paar duizend euro minder waard is. Deze enorme afschrijving kan je doen besluiten om te kiezen voor een occasion in plaats van een nieuwe auto. Wil je echt een mooie tweedehands auto kopen en heb je nogal wat eisen? Kijk dan gerust verder dan het aanbod in Nederland, want het aanbod in het buitenland is velen malen groter. Zeker in Duitsland is een groot aanbod aan rijk uitgeruste jonge occasions te vinden. Waarom zou je je dan beperken tot Nederland? Juist, daar is geen reden toe. Alleen je moet wel weten waar je moet beginnen, welke kosten erbij komen kijken en hoe het importeren van een auto precies werkt. Volg dit stappenplan en voorkom dat je voor verrassingen komt te staan.

 

Stappenplan auto importeren als ondernemer

1.      Bepaal het budget

Het budget is grotendeels bepalend voor je voertuigkeuze. Immers, je kan wel dromen van een Audi a8 van een jaar oud, maar met een budget van 30.000 euro is dat niet realistisch. Wanneer je een auto in het buitenland koopt moet je deze invoeren naar Nederland, dit kost geld. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden in je budget. Verdeel je budget als volgt besteed 60-70% van je budget aan de auto en reserveer 40-30% van je budget voor importkosten.

2.      Zoek een auto

Een gebruikte auto zoeken doe je online, het internet is de plek om je internationale zoektocht naar een occasion te beginnen. Beheers je de taal, dan kun je zoeken op websites in het buitenland. Is de taal je vreemd of heb je überhaupt moeite met talen anders dan de Nederlandse taal? Er zijn ook tal van Nederlandstalige websites die het aanbod in het buitenland tonen. Het is wel verstandig om er zeker van te zijn dat, als je een bepaalde auto hebt gezien, dit model ook überhaupt naar wens is. Dit kun je het beste in eigen land uitzoeken door bijvoorbeeld een proefrit te maken bij een dealer in de buurt. Want een flink stuk rijden voor niks is absoluut zonde. Kijk ook goed of er geen optie dichterbij is. Want afstand kost tijd en extra brandstofkosten.

 

BMW importeren

 

3.      Onderzoek het autoverleden

Doe onderzoek naar het autoverleden van de auto. Onderzoek of de kilometerstand correct is en of de auto in het verleden ernstige schade heeft gehad. Je kunt dit doen middels een chassischeck, een uitdraai van de onderhoudshistorie/autohistorie bij de dealer of een fysieke voertuiginspectie.

Import auto

4.      Ken de bruto- en nettoprijzen

BTW betaal je in het land waar de auto koopt. Zoek daarom uit wat de nettoprijs is en onderhandel op voorhand. Een van de voorwaarden voor aanschaf is dat de auto zonder BTW geleverd moet worden omdat jij de auto zakelijk koopt en uit het betreffende land exporteert. Je moet namelijk in Nederland ook BTW betalen, deze is wel terug te krijgen bij je aangifte inkomstenbelasting.

5.      Auto daadwerkelijk kopen

Op moment dat je precies weet waar je aan toe bent en je duidelijke afspraken hebt gemaakt met de verkoper is het tijd om de auto te gaan proefrijden en waarschijnlijk kopen. Wil je zekerweten niet voor niks rijden dan kun je er ook voor kiezen om een aankoopkeuring te laten uitvoeren. De auto moet technisch immers ook goed zijn. Maak of laat iemand een proefrit maken en kies of je de auto wilt kopen. De meeste bedrijven in het buitenland zullen de betaling contant willen ontvangen. Houdt hier rekening mee of maak andere afspraken.

6.      Auto naar Nederland vervoeren

In de meeste gevallen mag je niet met de auto naar Nederland rijden. Je kunt dit oplossen door gebruik te maken van import kentekenplaten, de auto op een trailer te vervoeren of door een transportbedrijf te laten vervoeren. Dit heeft alles te maken met de het verzekeren van de auto en het op naam zetten van de auto. Je moet namelijk inwoner van het land zijn om een auto op kenteken te kunnen zetten, je kunt de auto dus pas overschrijven op jouw naar en verzekering nadat de auto een RDW kenteken heeft.

7.      Organisatie van de import

8.      Terugvorderen van de BTW

Vergeet niet om de BTW terug te vorderen. Dit kan elk kwartaal bij je belastingaangifte.

 BTW terugvorderen

Let wel op, hoewel het proces in niet al te ingewikkeld lijkt is het toch meer werk en ingewikkelder dan het lijkt. Wij adviseren je dan ook om een importbedrijf in de arm te nemen. De kosten hiervan wegen zeker op tegen de baten. Want voor hen is het dagelijkse kost en zij weten alles precies goed te regelen en kunnen tevens in het land van interesse eenvoudig uitzoeken of de auto echt goed is middels een professionele aankoopkeuring.

Meer weten? Lees onze gerelateerde artikelen:

 

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment