Nooit eerder zijn er zoveel occasions geïmporteerd

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
12 apr , 2017,
Editor
, , , , ,
3 comments

In de economische nieuwssectie van BNR meldt men dat er nooit eerder zoveel gebruikte auto’s zijn geïmporteerd. Elk jaar worden er meer auto’s vanuit het buitenland naar Nederland gehaald, waardoor er elk jaar record importcijfers worden gezet. Dit zorgt voor topdrukte en oplopende wachttijden bij de RDW keuringsstations. De BOVAG reageert hierop en meldt dat zij verwachten dat de import van auto’s de komende jaren nog zal toenemen. BNR onderzocht hoe dit komt en begint bij de BOVAG. Zij weten te vertellen dat er alleen al in de maand maart 18.000 auto’s zijn geïmporteerd, dit is een gigantisch record, nooit eerder zijn er in een maand tijd zoveel auto’s geïmporteerd.

 

De oorzaak? Meer vraag dan aanbod

In het eerste kwartaal van 2017 zijn er bijna 52.000 auto’s geïmporteerd. Massaal importeren bedrijven voertuigen vanuit het buitenland en gaan particulieren akkoord met het kopen van een import auto. Bizar, want het imago van de import auto was tot een jaar geleden nog altijd schimmig en onbetrouwbaar. Maar nu er schaarste heerst op de automarkt lijkt iedereen dit te zijn vergeten. Het is bijna onmogelijk om voor normaal geld een kleine benzineauto te kopen in Nederland. Consumenten en autobedrijven worden gedwongen om buiten de Nederlandse grenzen op zoek te gaan naar dit type auto.

 

auto import neemt toe

Wat is de oorzaak van de onbalans in de automarkt?

De oorzaak van de schaarste aan kleine benzineauto’s wordt grotendeels veroorzaakt door de leasemarkt. Zakelijk kiezen bedrijven massaal voor dieselvoertuigen. Nadat de leasetermijn is verlopen worden deze diesels als occasion aangeboden. De leasetermijn is gemiddeld 4 jaar, over de toestroom van relatief jonge occasions hoeft men in Nederland niet te klagen. Echter, je moet wel veel kilometers per jaar rijden wil het interessant zijn om diesel te gaan rijden. Om die reden kiezen juist de particulieren ervoor om een kleine benzineauto te rijden. De kleine benzineauto is laag in de vaste lasten omdat de wegenbelasting op basis van gewicht en brandstoftype wordt berekend. Een dieselauto is daardoor veel duurder in de vaste lasten dan een benzineauto van hetzelfde gewicht. De brandstofprijs en het verbruik van een diesel liggen lager, toch moet je veel kilometers rijden voordat je deze kosten er uit hebt, en zoveel kilometer rijdt de gemiddelde Nederlandse consument niet. De dieselauto’s blijven daardoor massaal in de showroom staan terwijl er een gigantische schaarste is aan kleine benzinewagens.

Diesel TDI

RDW keuringsstations hebben het drukRDW keuringsstation drukte

Om toch aan de vraag te kunnen voldoen wijken autobedrijven voor hun inkoop uit naar het buitenland. Tevens zijn er veel consumenten die zelf de stap nemen om een auto te importeren, dit doet men veelal zelf of via een gespecialiseerd importbedrijf. Hoewel auto’s duidelijk via andere wegen bij de nieuwe eigenaar terecht komen is er een punt welke deze auto’s allemaal passeren. Namelijk het RDW keuringsstation. Je kunt wel nagaan dat het daar momenteel enorm druk is, het is flink omschakelen voor de RDW want hoeveelheden zoals in de afgelopen maand maart (18.000) hebben zij nooit eerder hoeven verwerken. Het gevolg is topdrukte bij de keuringsstations en wachttijden. Je kunt overigens niks anders doen dan hier genoegen mee nemen, want wil je de auto op RDW kenteken hebben (wat verplicht is in NL) dan moet deze via een RDW keuring op Nederlands kenteken worden gezet.

Tijdens de keuring wordt er gekeken naar de papieren, schades en het autoverleden. In Nederland zijn op dit moment 16 locaties waar je je auto kunt laten keuren ten behoeve van het verkrijgen van een Nederlands kentekenbewijs. Deze keuringsstations moeten alle zeilen bijzetten, want reken maar uit; 55.000 auto’s / 3 maanden = 18.300 auto’s die gekeurd moeten worden, verdeeld over 16 RDW keuringsstations = 1144 auto’s per maand per keuringsstation. Een ‘werkmaand’ heeft gemiddeld 22 werkdagen, delen we dit door het aantal auto’s dan betekent het dat er ongeveer 52 wagens per dag gekeurd dienen te worden om opstapeling en achterstand te voorkomen. Dat is veel!

Brancheorganisatie BOVAG denkt dat deze drukte zal aanhouden en zelfs zal toenemen. De brancheorganisatie verwacht dat er aan het einde van dit jaar ruim 200.000 auto’s vanuit het buitenland zijn ingevoerd. De RDW moet aan de bak, willen zij de drukte kunnen blijven handelen, dan zal het keuringsproces versimpeld moeten worden, iets waar men overigens wel mee bezig is.  

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

3 Comments

downarrow

Leave A Comment