Een WOK melding checken – Hoe werkt dat?

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
8 mrt , 2017,
Editor
, , , , , ,
No Comments

Een WOK melding checken is heel belangrijk voordat u in een auto stapt die deze melding mogelijk heeft. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld een auto wilt kopen van een particulier en dat deze u niet heeft medegedeeld dat de auto een zogenaamde WOK status heeft. Wanneer u instapt om een proefrit te maken, dan bent u in principe strafbaar. In veel gevallen zal het uitdraaien op een behoorlijke boete, maar dit had u kunnen voorkomen door even te checken op een WOK melding. U kunt de WOK-status controleren door een kentekencheck uit te voeren.

 

WOK statusWat is een WOK status?

WOK staat voor Wacht op Keuren. Een auto met een WOK status wacht dus op keuren. Dit betekent in feite dat de auto op dat moment niet Apk goedgekeurd is en dat betekent dat weer dat u er niet in mag rijden. U mag geen auto besturen die geen geldige Apk autokeuring heeft. De RDW geeft aan wanneer een auto weer gekeurd moet worden. Wanneer de eigenaar de auto vervolgens niet naar een garage brengt voor een autokeuring voordat de huidige Apk verstrijkt, dan krijgt het voertuig van de RDW de WOK status tot de keuring. Pas wanneer de RDW melding krijgt dat de auto opnieuw is gekeurd wordt de WOK status verwijderd.

 

Hoe kan ik de WOK melding checken?

Je kunt er heel eenvoudig achter komen of een auto een WOK melding heeft of niet. Dit doe je door een kenteken check te doen bij de RDW. Deze is volledig gratis, dus het kost je enkel wat tijd voor het invullen van het kenteken en het doornemen van de gegevens van de auto. Je kunt hier zien of de auto wacht op keuren of dat deze gewoon nog een geldige Apk autokeuring heeft. Wanneer er nog een Apk geldig is, dan kun je ook zien wanneer deze afloopt. Als de Apk nog geldig is, dan mag je er gewoon mee rijden, ook als deze nog maar een dag geldig is.

WOK melding

Een auto die Wacht Op Keuren

Je mag niet rijden in een auto die Wacht Op Keuren. Als je ziet bij de kenteken check dat de auto een WOK status heeft, dan is het beter om niet in te stappen. Het kan wel zijn dat je van een garage een auto voor een proefrit meekrijgt die een WOK melding heeft. In dat geval moet de auto worden voorzien van groene kentekenplaten om aan te geven dat het een auto van de garage is en dat je een proefrit aan het maken bent. De autogarage is aansprakelijk.

 

Heeft een schadeauto standaard een WOK melding?

Nee, het is niet het geval dat een schadeauto per definitie wordt voorzien van een WOK status. Een schadeauto kan gewoon nog Apk goedgekeurd zijn. Daarnaast is het zo dat de RDW ook lang niet altijd op de hoogte wordt gesteld van iedere schade. Als jij schade oploopt met de auto en dit niet laat herstellen bij een schadeherstelbedrijf en er komt geen autoverzekering aan te pas, dan wordt de schade op dat moment ook niet bij de RDW geregistreerd. Lang niet alle soorten schade hebben invloed op de geldigheid van de Apk. Als een auto nog gewoon veilig en verantwoord de weg op kan, dan is er geen enkel probleem.

 

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment