Een WOK melding checken – Hoe werkt dat?

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
10 dec , 2020,
Editor
, , , , , ,
No Comments

Een WOK melding checken – Hoe werkt dat?

Als een voertuig een WOK melding heeft, dan wacht dit voertuig op een keuring. Bijvoorbeeld omdat het voertuig pas is ingevoerd of omdat het voertuig betrokken is geweest bij een aanrijding met schade.

Wie geeft de WOK-status af?

Politie, verzekeringsmaatschappijen en de RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer)kunnen een WOK-melding verstrekken. Een WOK melding check is daarom erg belangrijk als je een auto of andere voertuigen wilt kopen. Op deze pagina kan je makkelijk de wok status checken.

Controleer altijd of de auto wacht op een keuring

Een WOK melding checken is heel belangrijk voordat je de nieuwe eigenaar van een voertuig wordt. Stel: je wilt een tweedehands auto kopen van een particulier en meldt de eigenaar niet dat de auto een WOK status heeft. Als je dan instapt om een proefrit te maken, dan ben je strafbaar en kun je zelfs je rijbewijs verliezen. Controleer dus niet alleen de technische staat van de auto maar kijk ook naar de WOK status.

Problemen voorkomen

In veel gevallen zal het rijden met een negatieve WOK melding uitdraaien op een behoorlijke boete. Dit kun je voorkomen door even te checken op een WOK melding. Je kunt de WOK-status van voertuigen bekijken door een kentekencheck uit te voeren bij het kentekenregister.

Hiermee kom je alles over je auto of andere voertuigen te weten. Dat is belangrijk als je een auto wilt gaan kopen. Alle gegevens die door de RDW verzameld zijn, kan je vinden met deze WOK status check. Denk bijvoorbeeld aan de controle van de kilometerstand of het schadeverleden.

Hoe werkt een WOK status?

De WOK melding geeft aan dat een auto wacht op een keuring. Dit betekent dat de auto nog niet apk goedgekeurd is door de RDW. Je mag dus de weg niet op. Daarom is het belangrijk om de WOK status van je auto te controleren bij RDW particulier.

Hoe kom je van een WOK-status af?

De RDW moet de auto goedkeuren voordat deze weer de weg op mag. De RDW kan in het kentekenregister de WOK status toekennen voordat de schadekeuring is uitgevoerd en ook weer intrekken als blijkt dat een voertuig voldoet aan de wettelijke eisen.

Geen geldige apk

Je mag geen auto besturen zonder geldige apk. De RDW geeft aan wanneer een auto weer gekeurd moet worden. Als je de auto dan niet naar een garage brengt voordat de huidige apk verloopt, dan krijgt het voertuig van de RDW de WOK status tot de keuring. Pas wanneer de RDW melding krijgt dat de auto opnieuw is gekeurd, wordt de WOK status verwijderd.

Hoe kan ik de WOK melding checken?

Je kunt er heel eenvoudig achter komen of een auto een WOK melding heeft of niet. Dit doe je door een kenteken check te doen op deze pagina. Daarmee kun je gegevens opvragen bij de RDW. Dat is helemaal gratis.

Je hoeft alleen maar je kenteken in te vullen en de gegevens van de auto bekijken. Kunt je hier zien of de auto wacht op keuren of dat deze gewoon nog een geldige apk autokeuring heeft. Je kunt ook de vervaldatum van de apk bekijken.

Apk datum controleren via de RDW particulier website

Als je erachter bent gekomen of jouw toekomstige auto wel of geen WOK melding heeft, dan is het ook fijn om te weten tot wanneer de apk loopt. Je kunt dit snel zien op de website RDW Particulier. Wanneer er nog een apk geldig is, dan kun je ook zien wanneer deze afloopt.

Hoe lang duurt het voordat de auto gekeurd wordt?

Als de apk nog geldig is, dan mag je in het voertuig rijden met je rijbewijs, ook als de apk nog maar een dag geldig is. Met je kenteken kun je de vervaldatum voor de apk checken op de website van RDW particulier. De RDW registreert deze informatie voor elk voertuig in het kentekenregister.

Een auto die wacht op de algemene periodieke keuring

Je mag niet rijden in een auto met een WOK status. Je loopt het risico om je rijbewijs kwijt te raken. Bij een garage mag je vaak wel een proefrit maken in een auto met een WOK melding (vergeet de kopie van je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs niet). De auto krijgt dan groene kenteken platen om aan te geven dat het een auto van de garage is en dat je een proefrit maakt. De garage is dan aansprakelijk als je onderweg wordt aangehouden.

Hoe werkt een WOK melding bij een schadeauto?

Een schadeauto  wordt per definitie voorzien van een WOK status. Een schadeauto kan gewoon nog apk goedgekeurd zijn. Bedenk wel dat niet alle schadeauto’s een WOK-status krijgen. De RDW wordt niet altijd op de hoogte gesteld van iedere schade.

Als je schade aan je auto hebt en je laat dit niet herstellen bij een schadeherstelbedrijf, dan krijgt de RDW geen melding. Dat geldt ook als de verzekeraar er niet aan te pas komt. Dan wordt de schade ook niet bij de RDW geregistreerd.

Schade gerepareerd, maar tenaamstellingscode kwijt?

Na reparatie van schade wordt de auto opnieuw door de RDW gekeurd. Bij goedkeuring is het bestaande kentekenbewijs weer geldig. Is er een aanpassing aan de auto gedaan waardoor de auto niet meer overeenkomt met wat op het kentekenbewijs staat? Dan ontvang je van de RDW binnen 5 werkdagen per post een nieuw kentekenbewijs met je persoonlijke gegevens en de tenaamstellingscode.

De WOK-melding wordt pas na 5 dagen verwijderd uit de database van de RDW. Raak je in die periode je tenaamstellingscode kwijt? Vraag dan direct met je DigiD en gebruikersnaam een nieuwe code aan op de website voor RDW particulier.

Controleer nu of je auto een WOK melding heeft

Doe nu je WOK melding check! Daarnaast kom je nog veel meer over je auto te weten. Alle gegevens zijn gratis beschikbaar op deze pagina. Vul je kenteken in en kom alles over je auto te weten. En is je WOK status check negatief: ga niet rijden in deze auto.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment