Wie een tweedehands auto gaat kopen zal natuurlijk letten op het aantal kilometers dat een auto heeft gereden, hij zal kijken naar het bouwjaar van een auto en nog veel meer zaken. Zeker wanneer iemand al een wat oudere auto gaat kopen dan zal hij ook kijken naar de APK vervaldatum. De APK vervaldatum is de datum waarvoor een auto opnieuw APK gekeurd moet worden. Als dit niet gedaan wordt dan krijg je automatisch een vrij forse boete. Dat is natuurlijk zonde van je geld en daarom is het belangrijk om te controleren of de APK vervaldatum die de verkoper opgeeft wel juist is, of als je al een auto hebt om te controleren wanneer de APK verlopen is.
Wat is de APK keuring?
APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Tijdens de APK keuring wordt er gekeken of het nog veilig is om met een auto te rijden en of het rijden met een auto niet te belastend is voor het milieu. Wanneer een auto APK gekeurd moet worden is voor iedere auto verschillend. De APK vervaldatum wordt bepaald aan de hand van de leeftijd van een auto en het type brandstof waarop een auto rijdt.
Op het moment dat de APK vervaldatum is vervallen krijg je automatisch een boete. Het is dus niet zo dat je in een auto rond moet rijden en geflitst moet worden of iets dergelijks. Er wordt gewoon in de centrale database gekeken wanneer de APK verlopen is en als deze is verstreken wordt er een forse boete opgelegd.
De APK vervaldatum controleren
Om te voorkomen dat je een boete krijgt is het belangrijk om te weten wanneer een auto opnieuw APK gekeurd moet worden. Dit is heel eenvoudig te zien op het vorige APK keuringsrapport. Sommige mensen zijn dit rapport echter kwijt, of anderen hebben dit rapport nog niet, omdat ze de auto nog niet hebben gekocht. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een tweedehands auto gaat kopen en je wilt controleren of de datum waarop de APK keuring opnieuw gedaan moet worden wel klopt.
Gelukkig is er nog een eenvoudige manier om erachter te komen wanneer een auto opnieuw APK gekeurd moet worden. Dit kan gedaan worden door een kenteken check te doen. Aan de hand van het kentekencheck voor APK vervaldatum is namelijk erg eenvoudig te achterhalen wanneer een auto opnieuw APK gekeurd moet worden.
Door aan de hand van het kenteken te controleren tot wanneer een auto een geldige APK heeft voorkom je dat je de APK keuring vergeet of dat je een auto koopt waarbij de verkoper bewust of onbewust de verkeerde APK vervaldatum heeft opgegeven.
Het kan natuurlijk zo zijn dat een verkoper ter kwader trouw is en bewust een verkeerde APK vervaldatum heeft opgeven om zo makkelijker zijn auto te verkopen, of om een hogere prijs voor een auto te krijgen. Het kan echter ook zo zijn dat de verkoper gewoon een fout heeft gemaakt en de verkeerde APK datum heeft ingevuld. Het is vrij lastig om aan te tonen dat de verkoper bewust een fout heeft gemaakt. Zeker als je daarbij bedenkt dat je op een heel eenvoudige manier de APK vervaldatum kan controleren is het een goed idee om daar gewoon gebruik van te maken. Het is immers niet prettig om een auto met een nieuwe APK te kopen, waarvan achteraf blijkt dat de auto helemaal geen nieuwe APK had, maar dat het om een (bewuste) tikfout van de verkoper ging!
De kosten van een APK keuring
Een manier om de kosten van de APK keuring iets te drukken is door de APK keuring en onderhoud aan de auto te combineren. Doordat er tussen deze verschillende diensten wel wat overlappende werkzaamheden te vinden zijn kan je besparen door een combinatie van deze diensten af te nemen.
De kosten van een APK keuring zijn niet zo hoog. Voor een paar tientjes kan je al een APK keuring uit laten voeren. De kosten van een APK keuring lopen alleen wel op als blijkt dat een auto niet meer aan de APK keuringseisen voldoet. Er moeten dan reparaties aan de auto worden uitgevoerd zodat de auto wel aan de APK keuringseisen voldoet. De kosten van dergelijke reparaties kunnen vrij fors oplopen.
Op het moment dat je niet in staat bent om de auto aan de APK keuringseisen te laten voldoen, dan moet je hem of laten slopen of laten schorsen. Op het moment dat een auto geschorst is hoeft deze geen APK meer te hebben en ook hoeft er geen wegenbelasting meer over betaald te worden. Het nadeel is alleen wel dat je er ook niet meer mee de weg op mag!
Meer over een voertuig te weten komen? Doe de RDW check en kom alles over het autoverleden te weten!
Leave A Comment
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.