Dealer wint terrein op groeiende APK-markt

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
10 jul , 2018,
Editor
No Comments

Een APK-keuring of Algemene Periodieke Keuring is een verplichte vereiste in Europa om de verkeersveiligheid te verhogen en het milieu te beschermen. In Nederland worden sinds 1994 APK-keuringen uitgevoerd door RDW-erkende APK-bedrijven en -garages.

Volgens recente cijfers zijn in de eerste helft van dit jaar bijna 3,78 miljoen APK-keuringen uitgevoerd, een stijging van 2,35% in vergelijking met het jaar daarvoor. Deze eerste helft was bijzonder gunstig voor APK-dealers, omdat zij een aanzienlijke toename in hun algemene aanwezigheid en aandeel in de APK-markt hadden. In het eerste helft van dit jaar zagen autodealers hun aandelen in de APK-markt met 25,9% stijgen. Dit staat gelijk aan ongeveer 977,000 APK-inspecties. De reguliere autobedrijven en garages waren goed voor 2,8 miljoen inspecties. In 2017 waren autodealers al in staat om een groot aandeel van de APK-keuringen binnen te slepen en dit aandeel is alleen maar gegroeid. In een recent rapport concludeerde BOVAG overigens wel dat het groeiende APK-marktaandeel voor autodealers niet leidt tot een hogere omzet.

Bij een APK-keuring inspecteert de gecertificeerde monteur verschillende delen van de auto. Indien uw auto bepaalde gebreken vertoont, is de kans groot dat uw auto de keuring niet doorkomt. In een dergelijk geval zult u verplicht zijn om de gebreken te laten repareren of vervangen. Onlangs heeft de brancheorganisatie de APK-inspecteurs gevraagd om meer aandacht te besteden aan bandenslijtage aangezien versleten banden zeer gevaarlijk kunnen zijn voor de verkeersveiligheid.
Een rapport over de conditie van banden moet ook als advies worden overgenomen.

Wat is een Algemene Periodieke Keuring (APK)?

APK-keuringen zijn verplichte periodieke inspecties aan auto’s om de werking van verschillende auto-onderdelen te controleren. Tijdens de algemene periodieke keuring beoordeelt de inspecteur uw auto op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

➢ Een inspectie van de remmen, wielophanging, schokdempers, banden, besturing, verlichting en carrosserie om de volledige verkeersveiligheid te garanderen

➢ Uitlaatemissies van de auto worden op de juiste manier gecontroleerd om elke vorm van gevaar voor het milieu te verminderen

➢ Er wordt een gedetailleerd onderzoek van de kilometerstand uitgevoerd om de gereden kilometers van de auto bij te houden. Belangrijke factoren, zoals de voertuigregistratie, voertuigidentificatienummer, en het type brandstof dat de auto gebruikt, zijn ook in het APK-rapport inbegrepen.

Het overslaan van een APK-inspectie is niet verstandig. Een voertuig zonder geldige APK mag niet op de Nederlandse wegen rijden en kan direct bekeurd worden indien de auto wel aan het verkeer deelneemt. Bovendien hebben de meeste verzekeringsmaatschappijen strenge regels omtrent APK-keuringen en APK-rapporten. Als uw auto geen recent en overzichtelijk APK-rapport heeft, kan het voertuig zijn dekking met onmiddellijke ingang verliezen. Zorg er altijd voor dat u de APK-inspectie van uw auto op tijd regelt. Het is het beste om een snelle kentekenplaatcheck te doen om te zien wanneer uw APK vervalt.

Als u op zoek bent naar een RDW-erkende APK-garage in Nederland, dan adviseren wij u om de volgende link te gebruiken: https://www.kentekencheckonline.nl/apk-keuring/

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment