De occasion: welke voorkeuren zijn er per regio?

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
13 nov , 2017,
Editor
, , , , ,
2 comments

De voorkeuren wat betreft occasions lopen nogal uiteen per regio. Zo hebben de occasionkopers in Noord Nederland het liefst een midi-SUV als occasion, terwijl mensen in en rondom de steden vooral interesse hebben in kleine wagens en plug-in-hybride voertuigen. Deze interesse en tevens het aanbod in elektrische / plug-in hybrides lijkt te groeien, toch blijft men nog onzeker over de levensduur van de accu. Meer duidelijkheid over dit onderwerp geven wij in dit artikel.

Het VWE, de automotive branche vereniging, heeft door middel van een onderzoek uitgezocht wat de favoriete occasions per regio zijn. Daaruit blijkt dat de occasionvoorkeuren erg verschillen per regio.

 

Regio west en zuid: SUV’s

De hogere auto’s, ook wel SUV’s genoemd, zijn het meest populair in de westelijke en zuidelijke regio’s van het land. Aan de top van de lijst staat Zeeuws-Vlaanderen. Hier blijkt dat er van elke 10 verkochte tweedehandsauto’s er één SUV is. De mini-SUV’s, zoals een Renault Captur, zijn vooral het populairst in Zeeland. De Nissan Qashqai doet het daarentegen erg goed in Limburg. Als er wordt gekeken naar het midden van land, dan blijkt dat men het liefst een grote SUV, zoals een BMW X5 als occasion rijdt. De noordelijke provincies houden liever vast aan de traditionele carrosserievarianten. Daar betreft 25 procent van de occasionverkopen een grote station of sedan. De kleinere auto’s afkomstig uit het A-segment zijn voornamelijk gewild in en rondom de steden. Dankzij het compacte formaat zijn ze natuurlijk ideaal om daar te gebruiken. In Overijssel en de kop van Noord-Holland is vooral de midi-MPV populair. De grotere MPV’s doen het opmerkelijk beter in het midden van het land. Van alle regio’s worden cabrio’s eveneens het meest verkocht in het midden van het land en dan specifiek in het Gooi. Daar wordt 4,5 procent van de occasions verkocht als cabriolet. Er kan dus geconcludeerd worden dat de verkopen van tweedehandsauto’s erg uiteenlopen per regio. Voornamelijk zaken als gezinssamenstelling, parkeerruimte, gereden afstanden en wegen zijn van invloed op de aankoopbeslissing van een occasion.

SUV occasions

 

Verschillen per brandstofsoort

Niet alleen verschillen de occasions per regio wat betreft model, maar ook per brandstofsoort. Diesels komen het vaakst voor in Noord-Nederland, aangezien men daar vaak grotere afstanden moet afleggen. Heerenveen gaat aan kop wat betreft het aantal dieseloccasion’s, met een aandeel van 27 procent. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Limburg, waarbij slechts 7 procent van de tweedehandsauto aankopen een diesel is. Waarschijnlijk is dat voor een deel te danken aan het feit dat men vlakbij de Belgische grens goedkoper benzine kan tanken. Voertuigen op LPG worden het meest verkocht in het midden van Limburg, gevolgd door de noordelijke provincies. De zogenoemde plug-in-hybrides zijn het populairst in de randstand (Amsterdam en Den-Haag). Uitspraken over occasionverkopen van elektrische auto’s kunnen helaas (nog) niet gedaan worden, aangezien er te weinig exemplaren verkocht zijn om er goede conclusies uit te trekken. Echter, de reeds bestaande cijfers geven aan dat deze in Zeeland en Limburg het meest gewild zijn.

 

brandstof bepalend voor occasion

 

Invloed prijs per regio?

Uiteraard maken wij graag de vertaling naar de praktijk. De meeste consumenten proberen een auto binnen enkele kilometers vanaf hun huis te kopen. Dat brengt ons tot de conclusie dat de prijs en het aanbod per regio invloed zullen hebben op de waarde van een auto. Hoewel er dus meer SUV’s worden aangeboden in Limburg, is de vraag dus ook enorm. Dit drijft de prijs omhoog. Het kan dus lonen om iets verder te kijken naar een auto occasion. Het kan zijn dat iemand in Amsterdam amper van zijn / haar SUV af komt, je moet er dan wel twee uur voor rijden, maar je hebt dan wel een populaire wagen voor minder.

 

Bron: www.managersonline.nl

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment