Auto dagwaarde bepalen voor de verzekering met het kenteken

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
10 jan , 2016,
Editor
, , ,
No Comments

autoverzekeringIedere auto met een Nederlands kenteken moet verplicht verzekerd zijn. Het gaat dan om een minimale verzekering, namelijk de WA verzekering. WA verzekering staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid verzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat je schade die je bij andere mensen veroorzaakt vergoed wordt. Het dekt in beginsel niet de schade aan je eigen auto. Als je echter net een nieuwe auto hebt, dan kan het verstandig zijn om een verzekering met een grotere dekking te kiezen. Op deze manier wordt ook schade aan je eigen auto vergoed. De keuze voor een bepaalde verzekering hangt nauw samen met de dagwaarde van een auto.

De WA verzekering

WADe WA verzekering is een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid. Op het moment dat je ongevalschade bij een ander veroorzaakt, dan wordt deze schade door deze verzekering gedekt. Het is verplicht om deze verzekering te hebben.

Op het moment dat je deelneemt aan het verkeer neem je relatief grote risico’s. In Nederland vinden we het belangrijk dat op het moment dat je schade veroorzaakt, deze ook vergoed wordt. Omdat je in het verkeer kleine risico’s neemt die grote gevolgen kunnen hebben eisen we dat een auto een Wettelijke Aansprakelijkheid verzekering heeft. Als je dan schade maakt in het verkeer, dan kan deze schade in ieder geval vergoed worden door de verzekering en hoeft de partij die schade lijdt, niet zelf achter zijn geld aan te zitten.

Let er overigens goed op dat de bestuurder van een motorvoertuig verplicht is om een WA verzekering te hebben. Het gaat dus niet om de eigenaar, maar om de bestuurder. Op het moment dat jij in een onverzekerde auto van de buurman rondrijdt en je veroorzaakt schade ben jij zelf verantwoordelijk voor de schade en niet de buurman. Gelukkig kan je met een RDW kentekencheck achterhalen of een auto een WA verzekering heeft.

WA + autoverzekering

diefstalverzekering WA+Een WA verzekering dekt eigenlijk alleen maar de schade die in het verkeer die met anderen (motor)voertuigen is ontstaan. De WA plus autoverzekering is een verzekering die net iets meer schade dekt. Het dekt zo bijvoorbeeld ook schade die is ontstaan door diefstal, brand, of explosies. Ook schade die is ontstaan door een aanrijding met een dier valt hieronder.

All risk autoverzekering

Wie echt zoveel mogelijk risico’s afgedekt wil hebben, kiest voor een all risk autoverzekering. Een dergelijke verzekering dekt de meeste schade die aan een auto kan ontstaan. Zo lang je uiteraard de schade maar niet moedwillig veroorzaakt. Een all risk verzekering is echter ook een stuk duurder dan een WA verzekering. Daarom kiezen de meeste mensen ervoor om een All Risk autoverzekering alleen voor nieuwe auto’s af te sluiten.

Dagwaarde auto en het soort verzekering dat je nodig hebt

Als je voor een bepaalde verzekering moet gaan kiezen, dan is het belangrijk om te weten wat de dagwaarde van je auto is. De premie die je voor een autoverzekering moet betalen is namelijk gebaseerd op de nieuwwaarde, maar op het moment dat je auto total loss is, krijg je enkel de dagwaarde uitgekeerd. Als het verschil tussen de nieuwwaarde en de dagwaarde daarom niet zo groot is, is het logischer om voor een All risk verzekering te kiezen, als dit verschil echter groter begint te worden, dan kan je beter voor een WA +, of WA autoverzekering gaan kiezen.

Wat is de waarde van mijn auto?

De keuze voor een bepaalde verzekering hangt dus voor een groot gedeelte af van de dagwaarde van een auto. Maar wat is de dagwaarde van jouw auto? De waardebepaling van een auto wordt in de meeste gevallen aan de hand van zogenaamde koerslijsten gedaan. Voor ieder type auto, zijn de waardes na verloop van tijd opgenomen.

Aan de hand van het kenteken kan je direct zien wat de dagwaarde van jouw auto is. Aan de hand van het kenteken zijn immers de RDW voertuiggegevens in te zien. Met deze RDW voertuiggegevens, ofwel de cijfers en getallen op het nummerbord, kan direct in de koerslijsten jouw type auto worden opgezocht en zo kan je zien wat de dagwaarde van jouw auto is. Vervolgens kan je bepalen welk type verzekering voor jou het beste is.

Zorg dat je je verzekeringsgeld ook echt krijgt!

Natuurlijk is het niet alleen genoeg om een autoverzekering te hebben. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je ook daadwerkelijk het geld van de verzekering krijgt op het moment dat je schade hebt.

Om daadwerkelijk het geld van de verzekering te krijgen is het op de juiste manier indienen van een schadeclaim belangrijk. Op het moment dat je schade hebt, moet je het schadeformulier uiterst correct invullen en probeer als het mogelijk is ook om foto’s van het ongeval te maken. Als je zelf toevallig geen telefoon bij de hand hebt, vraag dan of een derde partij foto’s kan maken en deze naar jou doorstuurt.

In het geval van ongevalschade is het ook belangrijk om vast te stellen wie verantwoordelijk is voor het ongeval. Als het niet duidelijk is wie verantwoordelijkheid heeft voor het ongeval, of de wederpartij neemt zijn verantwoordelijkheid niet, dan doe je er goed aan om direct getuigen te zoeken, of de politie te bellen. Meer hulp nodig? Klik dan hier en maak gebruik van ons stappenplan voor schadeclaim indienen.

Ga je een auto kopen, vergeet dan niet ook te onderzoeken of deze sporen van oude ongevalschade vertoont doormiddel van de autoverleden schadecheck.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment