Wegenbelasting auto betalen

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
22 feb , 2016,
Editor
, , ,
No Comments

In veel landen is het verplicht om wegenbelasting te betalen. Het is tenslotte zo dat de overheid betaalt voor het aanleggen van onze wegen. Deze wegen kunnen alleen maar van een goede kwaliteit zijn als wij hier als inwoners en autorijders aan meewerken. Het is immers zo dat degenen die vaak in de auto zitten ervoor zorgen dat een weg na een tijdje aan vervanging toe is of dat een weg opgeknapt moet worden, omdat er zoveel op gereden is. Elk land heeft een eigen systeem om motorrijtuigenbelasting te betalen. In Nederland betalen we geen belasting op basis van het aantal kilometers dat we op de snelweg rijden. Dit wordt bijvoorbeeld in Frankrijk wel gedaan, door middel van tolwegen: zodra u een snelweg oprijdt, wordt er geregistreerd waar u de weg op komt. U betaalt vervolgens voor het stuk snelweg dat u gebruikt hebt. In Nederland is dit systeem iets anders. Iedereen die een voertuig op zijn/haar naam heeft staan, betaalt wegenbelasting, maar het is wel zo dat zwaardere voertuigen meer betalen dan lichtere voertuigen (een zwaarder voertuig heeft tenslotte meer invloed op de kwaliteit van een weg dan een licht voertuig). Voor motoren is er zelfs een apart soort motorrijtuigenbelasting, omdat dit ander soort voertuigen zijn dan auto’s. Zo ziet u maar: de autobelasting is voor ieder voertuig weer anders. De RDW wegenbelasting of autobelasting is in Nederland goed geregeld, maar het is wel handig om te weten hoe het werkt en hoe u de kosten ervan kunt berekenen. Het is tenslotte prettig om te weten waar u op financieel gebied aan toe bent, want niemand vindt het prettig om voor onverwachte financiële verrassingen te staan. Hieronder vertellen we daar meer over. Lees dus snel verder!

 

Wegenbelasting berekenenNaheffing Wegenbelasting

Veel mensen denken dat het berekenen van de wegenbelasting een enorm ingewikkelde klus is. Tarieven veranderen immers en de kosten zijn bovendien voor ieder soort voertuig anders.  Gelukkig kunt u een eventuele berekening van de kosten gewoon online. De autobelasting berekenen kan inmiddels alleen maar als duidelijk is om wat voor soort voertuig het gaat. Hieronder vertellen we u meer op de factoren die invloed hebben op de prijs van de RDW wegenbelasting. Op de vraag “Hoeveel wegenbelasting moet ik betalen” zijn namelijk verschillende antwoorden. Lees snel verder voor meer informatie!

 

Welke factoren hebben invloed op de vraag “Hoeveel wegenbelasting betaal ik?

goedkope autoverzekeringEr zijn ontzettend veel factoren die meespelen bij het wegenbelasting berekenen. Omdat niet iedereen weet welke factoren dit zijn en hoe het exacte tarief te berekenen, zetten wij alles hier duidelijk voor u op een rijtje, zodat u zelf niet verder hoeft te zoeken. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de vraag “Hoeveel wegenbelasting betaal ik?” deels beantwoord wordt door het soort voertuig dat u rijdt. Voor een motor met motorrijtuigenbelasting gelden andere tarieven dan voor een auto. Een andere factor die bijvoorbeeld meespeelt is het gewicht van een voertuig. Dit is de massa van het voertuig zonder inzittenden. Dit gewicht is te vinden op het kentekenbewijs Deel 1 van het voertuig onder het onderdeel ‘Massa ledig voertuig’. Het gewicht van een voertuig is van invloed op de RDW wegenbelasting, omdat een zwaarder voertuig meer impact heeft op een weg dan een lichter voertuig.

Bereken wegenbelasting

Hoeveel u kwijt bent aan de wegenbelasting is afhankelijk van een aantal factoren:
het soort voertuig waar het om gaat (bijvoorbeeld een auto, een motor of een vrachtwagen)

  • de eigen massa van het voertuig (het gewicht van het voertuig zonder inzittenden)
  • de provincie waarin u woont
  • de toegestane maximum massa
  • het soort brandstof dat het voertuig gebruikt
  • het aangegeven tijdvak
  • het aanwezig zijn van een koppelinrichting

Wilt u berekenen hoeveel u moet betalen, dan kunt u gebruikmaken van de rekenhulp voor motorrijtuigenbelasting. Rijdt u een vrachtwagen en wilt u weten hoeveel autobelasting u hiervoor moet betalen of hoe hoog de tarieven voor een vrachtwagen zijn? Hoe hoog de uiteindelijke belasting is voor uw vrachtauto, kunt u opzoeken via onze online tool.

 

Conclusie

In Nederland is het verplicht om wegenbelasting te betalen voor een voertuig dat geregistreerd staat. Het is prettig om te weten wat de tarieven zijn, zodat u hier rekening mee kunt houden in uw financiële overzicht, maar de kosten van uw autobelasting hangen van een heleboel factoren af. Wilt u weten hoeveel uw wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting gaat kosten? Bereken dit dan online en houd rekening met de vele factoren die hierboven genoemd zijn.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment