Wegenbelasting is een soort belasting die u alleen hoeft te betalen als u een voertuig op uw naam hebt staan; bijvoorbeeld een personenauto, een motor of een vrachtwagen. Voor dit voertuig betaalt u wegenbelasting, ook wel autobelasting of motorrijtuigenbelasting genoemd. Deze belasting is bedoeld voor het onderhoud aan de wegen in Nederland. Zo draagt iedereen die regelmatig gebruik maakt van de wegen in Nederland zijn/haar steentje bij aan het onderhouden, repareren en aanleggen van de Nederlandse wegen.
Werkt wegenbelasting in elk land hetzelfde?
Nee, veel landen hebben hun eigen systeem voor wegenbelasting. Voor buitenlandse toeristen die met de auto in Nederland komen, is het zeer gunstig om in Nederland te rijden. In Nederland betalen namelijk alleen de Nederlandse voertuigbezitters wegenbelasting. Echter, als u als Nederlander naar Frankrijk rijdt, betaalt u daar ook mee aan de ‘wegenbelasting’, door tol te betalen. Tolwegen vindt u wel in meer landen. Dit systeem werkt anders dan het Nederlandse systeem, want bij tolwegen betaalt u alleen geld voor de wegen die u gebruikt. Hebt u wel een voertuig op uw naam staan, maar rijdt u eigenlijk nooit? Dan betaalt u ook niets.
Is wegenbelasting duur?
Het tarief van wegenbelasting hangt helemaal af van het soort voertuig dat u hebt. Er zijn een heleboel factoren die meespelen in het bepalen van het tarief van wegenbelasting. Zo speelt het bouwjaar van het voertuig mee, maar wordt er ook gekeken naar het soort voertuig waar het om gaat (een personenauto, een motor of een vrachtwagen; de tarieven voor deze voertuigen zijn allemaal anders). Bovendien heeft het gewicht van uw voertuig ook een grote invloed op de hoeveelheid wegenbelasting die u moet betalen. Een zwaarder voertuig heeft immers meer impact op de wegen en daarom betaalt u voor een zwaarder voertuig meer wegenbelasting dan voor een lichter voertuig.
Leave A Comment
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.