Vooruitblik ontwikkelingen occasionmarkt 2017

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
19 jan , 2017,
Editor
, , , , , ,
2 comments

Tweedehands auto’s zijn niet aan te slepen, het aanbod zal wonderbaarlijk breeder worden en de zoektocht naar een occasion even als de verkoop hiervan verplaatst zich in rap tempo naar online platformen en apps. Prijzen stijgen, private lease wint wordt nog populairder en meer mensen zullen slachtoffer worden van en miskoop / duurkoop. Lees hier alles over de ups and downs voor de automarkt in 2017.

 

Verkoopcijfers occasions blijven toenemen

2016 is een goed jaar geweest voor de occasionmarkt. Doordat de economie duidelijk aantrekt is er een grote behoefte aan auto’s ontstaan. De werkloosheid nam af, mensen hebben daardoor meer behoefte aan een vervoersmiddel en tevens meer te besteden waardoor men eerder geld uitgeeft aan een auto. Simpelweg omdat we het ons ineens weer konden veroorloven. Resultaat op de verkoopcijfers? Een stijging van ruim 4,5 procent meer occasionverkopen ten opzichte van het jaar 2015. Dat er weer meer auto’s rondrijden en mensen meer in beweging zijn voor woon- werkverkeer hebben we ook duidelijk kunnen merken in het verkeer. De fileproblematiek is in 2016 expodentieel gestegen.

Ondanks het feit dat de occasionmarkt lang niet zo zwaar getroffen was door de economische crisis als de nieuwe auto industrie, zijn de verkopen wel lager geweest. Wat gevolgen had voor de sta-tijd bij dealers en garages, zij zagen hun verkoopaantallen en de prijzen hiervan dalen. In 2016 zijn verkoopcijfers, maar wonderbaarlijk genoeg ook tweedehands auto prijzen gestegen. Er zijn particulieren die in 2013 een auto kochten voor bijvoorbeeld 3.000 euro en deze in 2016 voor hetzelfde geld weer konden verkopen. Dit betreft dan wel kleine auto’s met een betrouwbaar imago zoals de Opel Corsa 1.2 van bouwjaar 2005.

Deze trend werd ook opgevat door Autoscout. Zij zagen dat vooral kleine, wat oudere auto’s enorm populair waren in 2016. De verwachting is dat deze trend in 2017 zal voortzetten en er een stijging van 6 procent gerealiseerd zal worden. Dat er meer import auto’s op de markt komen is een trend die wij al een aantal jaar zien. Doordat er een enorme run is op occasion is er tevens een schaarste ontstaan. Met als gevolg dat er , net als in 2016 meer import auto’s op de markt komen,  en tevens een relatief hoge prijs gevraagd kan worden met behoudt van een snelle doorloopsnelheid. Wil je in 2017 een kwalitatief goede en tevens compacte occasion kopen dan hoef je dus niet de illusie te hebben dat je het onderste uit de kan kunt halen tijdens je prijsonderhandeling.

Hier ligt overigens ook de valkuil voor veel particulieren. Want door deze schaarste en de toename in koopkracht worden mensen gretig en ongeduldig. Iets waar malafide autohandelaren handig op inspelen. Daarom verwachten wij dat het aantal slachtoffers van tellerfraude, voornamelijk bij import auto’s, zal toenemen. Onnodig, want je kunt de kilometerstand controleren voordat je de auto koopt. Echter de koopdrang maakt mensen gehaaster om goed research te doen naar de auto die ze kopen. Iets wat wij in 2016 ook hebben geconstateerd, wij horen van significant meer mensen dat ze de dupe zijn van tellerfraude of een miskoop zoals een ex schadeauto / een probleemauto. Tevens hopen wij dat er in 2017 eindelijk wordt opgetreden tegen tellerfraude, want er zijn de afgelopen twee jaar nog geen veroordelingen geweest.

Wil je in 2017 een auto kopen? Wees op je hoede voor een miskoop en voorkom dat je slachtoffer wordt van de verkopersmarkt.

 occasion verkoopcijfers omhoog

Leaserijders kiezen voor rijgenot

Leaserijders zijn de afgelopen jaren helemaal losgegaan op lage bijtellingspercentages. Vooral de volledig elektrische auto’s zijn enorm in trek geweest. In 2017 wordt de bijtelling voor alle auto’s hoger en het voordeel van volledig elektrisch rijden kleiner. Dit heeft tot gevolg dat leaserijders meer gaan kijken naar rijcomfort en luxe dan naar een lage bijtelling of een gunstig energielabel. Tevens zorgt de toenemende welvaart door het herstellen van de economie ervoor dat mensen graag wat meer comfort willen en het gevoel hebben dat zij zich dat kunnen veroorloven. Hierdoor gaan we meer diversiteit zien binnen de zakelijke leasemarkt.

 comfort in auto

Private lease maakt doormars

Steeds meer mensen kiezen voor zekerheid en willen een nieuwe auto rijden. Met private lease kan dit, anders dan je misschien zou denken hoeft dit ook nog eens helemaal niet duur te zijn. In 2015 waren de leasecontracten voor particulieren al niet aan te slepen en stonden bij de grote leasemaatschappijen enorm veel auto’s op uitverkocht. Dit zal in 2017 nog erger worden. Wij verwachten dat de particulier in 2017 nog eerder voor private lease zal gaan kiezen omdat de occasionprijs steeds hoger wordt terwijl de leaseprijs lager wordt. Conclusie? Nog meer nieuwe auto’s op de weg dit jaar! Wil je er zeker van zijn dat je een goede deal sluit voor je private lease contract? Er zijn diverse websites waar je private lease vergelijken kunt, dit is belangrijk omdat er nogal wat verschil in prijs en voorwaarden zit voor exact dezelfde auto tussen de diverse auto’s. 

 private lease

Automarkt, internet en smartphones

Online is the place to be als je een auto wilt kopen. Er zijn tal van handige apps zoals die van marktplaats, autoscout24 en autotrack waar je op zoek kunt gaan naar een occasion en zelfs nieuwe auto’s. Tevens neemt de informatievoorziening online toe. Verkoopsites integreren steeds meer antifraude barrieres voor autohandelaren en consumenten doen steeds beter research. Consumenten weten steeds beter hoe zij alles over een auto en het verleden daarvan kunnen achterhalen. Het fenomeen ‘kentekencheck’ zal in 2017, zeker met oog de verwachte toename in het aantal oplichtingen, in populariteit toenemen.

auto apps

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment