Verbetering opsporen van fraude omtrent rijbewijzen en auto’s

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
25 sep , 2017,
Editor
, , , ,
No Comments

Melanie Schultz van Haegen, Minister van Verkeer en Waterstaat, heeft onlangs in Luxemburg het zogenoemde Eucaris-Verdrag ondertekend. Door dit verdrag wordt het voortaan makkelijker om fraude omtrent rijbewijzen en auto’s op te sporen.

De bedoeling is dat verschillende Europese landen meer gegevens uitwisselen over voertuigen en rijbewijzen. Dit komt niet alleen de Europese verkeersveiligheid ten goede, ook wordt het namelijk makkelijker om fraude met auto’s op te sporen. Door de gegevens tussen de verschillende EU-lidstaten uit te wisselen ontstaat er een geringere kans dat men fraudeert met rijbewijzen en voertuigen. In het geval van diefstal waarbij een auto naar een ander land wordt gereden en daar opnieuw geregistreerd wordt, is opsporing veel gemakkelijker. Dit zelfde geldt voor het opsporen van personen met hoge boetes en criminaliteit omtrent de kilometerstand van voertuigen.

Europese Unie

Het EUCARIS-verdrag: wat is het?

Het Eucaris-verdrag staat voor European car and driving license information system en heeft als doel om de fraude met auto’s en rijbewijzen makkelijker op te sporen. Dit wordt bereikt door goede samenwerking, in de vorm van de uitwisseling van autogegevens, tussen EU-landen. Daarnaast komt deze werkwijze de handhaving ten goede. Er zijn naast Nederland al vele andere landen bij het verdrag aangesloten, dit zijn Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg, Letland, Roemenië, Groot-Brittannië en Slowakije. Deze landen hebben tevens het Protocol tot wijziging ondertekend. Een aantal andere landen, zoals Estland, Cyprus, Malta en Zweden, zijn bereidt zich bij het verdrag aan te sluiten wanneer het Protocol tot wijzing ingaat.

 

EU tegen voertuigfraude

Wat houdt wijziging in?

Er zijn in principe twee belangrijke wijzingen met betrekking tot het protocol van kracht. De eerste heeft te maken met de rechtsbasis  van het verdrag. Deze stelt namelijk dat er ten alle tijden wordt voldaan aan de regels van het verdrag wanneer het systeem gebruikt wordt. De tweede belangrijke wijziging is dat het systeem een veel groter aantal gegevens, zoals technische voertuiggegevens (type, kilometerstanden etc.), kan uitwisselen.

Bron: automobielmanagement.nl

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment