Waarom je het autoverleden van een occasion moet controleren

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
25 jan , 2015,
Editor
, , ,
No Comments

autoverleden checkenVeel mensen vergeten het autoverleden te controleren als ze een auto gaan kopen. Dat is niet echt heel erg verstandig. Het autoverleden controleren kan heel makkelijk online gedaan worden en kan je veel ellende en extra kosten besparen. Het autoverleden controleren wordt gedaan bij de koop van een tweedehands auto. Als je het autoverleden gaat bekijken, ga je op zoek naar de schade die een auto bij de vorige eigenaar(s) heeft gehad.

Hoezo het autoverleden checken? Ik zie toch zeker wel of er schade is?

Met de autoverleden check kan je natuurlijk zien of een auto schade heeft gehad. Maar het kan ook zo zijn dat de schade aan een auto heel netjes is hersteld. In dat geval is er geen probleem zou je zeggen. Dat is niet helemaal waar. Het kan wel zo zijn dat de schade vakkundig is hersteld en dat je hier niets meer van ziet, maar dat wil niet zeggen dat je daar later geen problemen meer krijgt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de carrosserie tijdens een botsing beschadigd is geraakt. Dit kan wel weer teruggebogen worden, maar dat neemt niet weg dat de carrosserie wel minder sterk is geworden en meer vatbaar is voor gebreken.

De schadehistorie auto: door wie wordt die opgesteld?

De autohistorie wordt opgebouwd door de garagebedrijven en verzekeraars. Als een auto bij een garage komt, wordt daar niet alleen de schade hersteld, maar ook een aantekening bij het kenteken gemaakt. Zo archiveren verzekeraars en schadeherstelbedrijven hun werkzaamheden aan bepaalde voertuigen, dit gebeurt altijd op basis van het RDW kenteken en het chassisnummer. Als je het RDW kenteken hebt, ben je in staat om aan de hand van dit kenteken de schadehistorie van de auto op te vragen. De schadehistorie van een auto is vrij gedetailleerd: zo wordt er niet alleen aangegeven dat er schade is geweest, maar ook om wat voor soort schade het gaat en waar deze schade is geweest. Door het kenteken op te zoeken voorkom je dat je zonder het weet een schade auto koopt waar je later (veel) extra onderhoud aan zal hebben!

Een kenteken check voor schade en de NAP

Een kenteken check voor schade doe je om er achter te komen of je met een ex schade auto te maken hebt. Naast een kenteken check voor schade is het ook verstandig om een NAP tellerrapport op te vragen. Een NAP tellerrapport werkt op soortgelijke wijze. Als een auto bij een RDW erkende garage komt wordt daar de kilometerstand opgenomen. Met een NAP check controleer je of de tellerstand niet afloopt, dat wil namelijk zeggen dat de kilometerstand is teruggedraaid. De NAP check geeft je dus zekerheid over de betrouwbaarheid van de historie van de auto. De NAP heeft geen koppeling met de schadedatabase.

RDW autoverleden

 

Update NAP tellerrapport

Hoewel het lang onduidelijk was is de NAP database overgenomen door de RDW. De eerste paar jaar is dit in stilte gedaan en is het merk Nationale Autopas in stand gebleven. Langzamerhand, sinds 2016, is de RDW bezig met de transitie van het begrip NAP naar RDW kilometerstand check / RDW tellerrapport. Sta dus niet raar te kijken als je een RDW tellerstand certificaat krijgt in plaats van een NAP certificaat. Hopelijk komt er snel duidelijkheid over de definitieve communicatieterm van dit belangrijke product voor de bescherming van consumenten tegen een miskoop.

This entry was posted in Kentekencheck, Nationale Auto Pas (NAP), Schadeauto’s on

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment