Sjoemelen met de kilometerstand? Dan word je zwaar bestraft!

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
23 nov , 2017,
Editor
, ,
No Comments

Het duurde lang voordat de overheid over ging tot het daadwerkelijk veroordelen van fraudeurs. Lange tijd werd er niemand veroordeeld voor tellerfraude. Maar dat lijkt nu eindelijk verleden tijd. Wie voortaan sjoemelt met de kilometerstand van een voertuig, wordt zwaar bestraft. Zo ondervond ook een 40-jarige autohandelaar in Zwartemeer (gemeente Emmen). Bij de in april 2016 verkochte auto bleek de kilometerstand te zijn teruggedraaid. De man kon daarom op een fikse straf rekeningen.

veroordeling eindelijk

Online aangeboden occasions

Het is tegenwoordig een erg populair middel om je auto te kopen: online marktplaatsen zoals marktplaats, autoscout en autotrader en autotrack. De auto die in Zwartemeer te koop stond, werd op een zelfde manier te koop aangeboden. Volgens de advertentie, alsmede de verkoopinformatie bij de garage zelf, had de wagen een kilometerstand van 267.000 kilometer. Echter, wat bleek is dat het voertuig eigenlijk 367.000 kilometer had gereden. De teller bleek dus met honderd duizend kilometer te zijn teruggedraaid, zonder dat de verkoper dat had verteld. De rechter oordeelde dat door deze feiten geconcludeerd kan worden dat het om oplichting gaat.

tellerstand aflezen

Brief van de RDW

De nieuwe eigenaar dacht leuk in een nieuwe aanwinst rond te rijden, maar toen er een brief van de RDW binnen kwam veranderde deze gedachte. De Rijkdienst voor het Wegverkeer meldde dat de kilometerteller van het desbetreffende voertuig was teruggedraaid. Sinds de aangepaste regels in de Verkeerswet dienen auto’s op bepaalde momenten geregistreerd te worden. Deze gegevens worden geplaatst in een register, waarbij er afwijkende tellerstanden kunnen worden waargenomen. Dit is dus de reden dat de RDW er achter is gekomen. De eigenaar van het voertuig stapte naar de politie, waarna later bleek dat de handelaar de teller niet zelf had teruggedraaid. De persoon in kwestie had maar liefst drie keer de auto teruggekocht. De laatste keer bleek het voertuig te zijn voorzien van een nieuwe kilometerteller, waardoor de stand niet meer klopte.

Zware straf voor fraudeur

De autohandelaar uit Zwarteveen kreeg van de rechter een voorwaardelijke taakstraf van de duur van 40 uur opgelegd. De man heeft namelijk een hoger bedrag ontvangen dan dat de auto daadwerkelijk waard was. Aangezien de man niet eerder is veroordeeld, is er een voorwaardelijke taakstraf opgelegd. Wel moet de verkoper een schadevergoeding van € 300 betalen aan de gedupeerde.

Justitiele veroordeling tellerfraude

Weten wat je moet doen bij tellerfraude en voorkomen dat je wordt opgelicht?

Miskoop gedaan en blijkt de km stand te zijn teruggedraaid? Lees dan ons artikel: Wat te doen bij tellerfraude? zodat je weet wat de vervolgstappen zijn. Wil je voorkomen dat je in deze situatie terecht komt? Doe dan altijd een nap check, dan weet je zeker dat je er achter komt dat er met de kilometerstand gerommeld is voordat je de auto koopt.

Bron: www.dvhn.nl

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment