Wat te doen bij Kilometerstandfraude

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
21 nov , 2016,
Editor
, , , ,
2 comments

Je hebt onlangs een tweedehands auto gekocht en je komt erachter dat de tellerstand van de auto terug is gedraaid. Je hebt nu dus te maken met kilometerstandfraude. Veel mensen weten niet wat ze moeten doen als ze te maken hebben met deze vorm van fraude. Sinds 1 januari 2014 is het terugdraaien van de tellerstand strafbaar. Maar wat moet je doen als je erachter komt dat er is gerommeld met de tellerstand van je auto? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Wanneer de je verkoper van de auto wilt aanspreken, moet je ervoor zorgen dat je genoeg bewijs hebt. Dit betekend dat je moet weten met hoeveel kilometer de tellerstand is teruggedraaid. De km stand kan je met en nap check controleren. Als je een geïmporteerde tweedehands auto hebt gekocht, kan je de informatie opvragen bij de importeur. In de koopovereenkomst staat ook wat de km stand op dat moment was. Staat er op het document dat de stand onlogisch is, dan kan je helaas de verkoper er niet op aanspreken. Je hebt namelijk de auto geaccepteerd, wetende dat er wellicht iets fout was met de kilometerstand.

Kilometerstandfraude bij koop professionele verkoperKilometerstandfraude

Een professionele verkoper is ook aansprakelijk als diegene wist dat de tellerstand onlogisch was. Als je een tweedehands auto hebt gekocht met een teruggedraaide tellerstand dan kan je het volgende eisen:

  • Ontbinden van de koopovereenkomst
  • Teruggave van een deel van de koopsom
  • Vernietiging van de koopovereenkomst op grond van dwaling.

Kilometerstandfraude bij koop particulier

Als je de occasion van een particulier hebt gekocht kan je hetzelfde eisen als van een professionele verkoper. Het is wel moeilijker om te bewijzen dat de verkoper fout zat. Je moet kunnen bewijzen dat deze persoon op de hoogte was van de onlogische kilometerstand en dit willens en wetens heeft verzwegen. Ook is het mogelijk dat de verkoper ook niet wist dat er met de kilometerstand is gerommeld. Wanneer dat het geval is zijn jullie beide vanuit de verkeerde veronderstelling tot een overeenkomst gekomen.

 

Aangifte doen bij de politie

Sinds 2014 is het strafbaar om de tellerstand te veranderen. In artikel 70m van de wegenverkeersdienst staat het volgende: “Het is eenieder verboden om de tellerstand van bij algemene maatregel van bestuur vastgestelde categorieën motorrijtuigen die dienen te zijn ingeschreven en tenaamgesteld zodanig te wijzigen of te doen wijzigen of de werking van de kilometerteller zodanig te beïnvloeden of te doen beïnvloeden dat de op de teller aangegeven afstand niet overeenkomt met de door dat motorrijtuig werkelijk afgelegde afstand.”

Hierdoor kan je aangifte bij de politie doen. Let wel op dat je genoeg bewijs hebt.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

2 Comments

downarrow

Leave A Comment