Resultaten BOVAG: stijging omzet, daling bedrijfsresultaat

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
25 dec , 2017,
Editor
, , , ,
No Comments

De financiële resultaten over de eerste twee kwartalen van dit jaar van de BOVAG branche zijn bekend gemaakt. Uit de BOVAG Branche Barometer blijkt dat de netto omzet met 4,4 procent te zijn gestegen, terwijl het netto bedrijfsresultaat daalde met 1,08 procent. In 2016 werd er nog een winst geboekt van 1,27 procent. Er is voornamelijk te weinig grip op de afdelingsresultaten, want de operationele kosten worden wel goed beheerst.

De registratiepatronen vertonen weer een normaal verloop sinds de fiscale regelgeving is rechtgetrokken. Echter, het is erg lastig om de resultaten afkomstig uit deze patronen te voorspellen, gezien de veranderingen die zich momenteel in de branche voordoen. Zo wordt private lease steeds populairder en door de komst van nieuwe aandrijflijnen is onderhoud veel minder snel nodig. Dit maakt het maken van voorspellingen erg moeilijk.

Groei verkoop nieuwe auto’s

De groei van in de verkoop van het aantal nieuwe auto’s van de verschillende dealers heeft er voor gezorgd dat de omzet met 6,8 procent is gestegen. Ondanks deze groei is de marge op zowel nieuwe als gebruikte auto’s in het eerste half jaar afgenomen, wat resulteerde in een daling van € 1.917,- naar € 1.819,-.

 

Wanneer er wordt gekeken naar de gemiddelde prijs van een occasion per vestiging dan blijkt dat deze stabiel en zelfs iets hoger is uitgevallen ten opzichte van een jaar eerder. Met € 9.963,- is de gemiddelde prijs € 434,- hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De resultaten voortkomend uit de verkoop van occasions dempen daardoor de daling van het totaal verkochte aantal auto’s. In totaal was de afdeling verkoop goed voor een resultaat van 2,2 procent, terwijl dit eerder 0,2 procent hoger was.

Aftersales en werkplaats

De toename van het aantal nieuw verkochte auto’s zorgde voor een toename van de netto omzet in de BOVAG branche, echter wat aftersales betreft daalde de omzet. de werkplaats en het magazijn samen waren namelijk goed voor een omzetdaling van 6,1 procent. De werkplaats kreeg voornamelijk te maken met een lagere productiviteit en een verminderde efficiency. Om de loonkostenstijging van 6,7 procent in de werkplaats op te vangen, dient de huidige efficiency van 82,4 procent te worden verbeterd.

Kostenbeheersing op allerlei vlakken

Aan de kosten kant worden deze door de BOVAG dealers op allerlei verschillende vlakken goed beheerst. Kosten die samenhangen met de bedrijfsuitoefening (demo- en publiciteitskosten en algemene kosten) zijn afgenomen van 4,9 procent naar 4,5 procent. Desalniettemin dient er wel een ommekeer gemaakt te worden, aangezien de absorptieratio gedaald is van 83,9 procent naar 80,9 procent. Bert de Kroon, voorzitter van de BOVAG vereniging, is van mening dat het optimaliseren van schaalgrootte en nieuwe verdienmodellen dringend nodig zijn om de beroerde cijfers te verbeteren. Een BOVAG Branche Barometer met, naast een groeiende omzet, een positief bedrijfsresultaat is het uitgangspunt.

 

Door middel van de BOVAG Branche Barometer kan vier keer per jaar inzicht worden verkregen in de kwartaal cijfers van de verschillende autodealerorganisaties van de BOVAG. Op basis van de gemiddelden resultaten uit de branche, hebben analisten van ASE deze BOVAG Branche Barometer met grote zorg opgesteld.

 

Bron: www.amt.nl

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu