Huurkoop auto: wat is het?

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
26 sep , 2018,
Editor

No Comments

Huurkoop auto

U vindt de term ‘huurkoop‘ waarschijnlijk wat vreemd klinken vanwege de twee woorden die zichzelf tegenspreken. Het gebruik van “huur” en “koop” in dezelfde term lijkt niet zo logisch zijn, aangezien de eerste verwijst naar het huren van iets terwijl de laatste het heeft over kopen. Het is inderdaad een term die vreemd klinkt, maar de praktijk van huurkoop is tegenwoordig veel voorkomend. Hoe? Nou, laten we een beetje dieper naar de betekenis van de term kijken:

In een huurkoopcontract betaalt een koper normaalgesproken een aanbetaling, afhankelijk van de autowaarde, en verrekent dan de resterende autowaarde in maandelijkse termijnen. Tijdens de duur van de overeenkomst, kunt u met de auto rijden alsof het een huurauto is. Na alle maandelijkse betalingen te hebben voldaan, wordt de huurkoopovereenkomst beëindigd en bent u de nieuwe eigenaar van de auto.

Huurkoop auto

Deze methode van het kopen/huren van een auto wordt ook closed-end leasing genoemd. Met deze optie kunt u ook een auto rijden door in termijnen te betalen (hoogte daarvan door de koper en de verkoper bepaald) met de mogelijkheid om de auto terug te geven aan de verkoper of de auto te kopen tegen een vooraf bepaald bedrag (dat het restbedrag wordt genoemd) na de beëindiging van het contract. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om aan het einde van de contractperiode een eindbedrag te betalen om ervoor te zorgen dat de vaste maandelijkse betalingen lager worden. Met deze aanpak kunt u de eigenaar van een auto zijn zonder eerst de volledige prijs van de auto te betalen en u zult ook niet in de problemen komen om een koper te zoeken om de auto door te verkopen nadat de overeenkomst is beëindigd. Als u de auto na de overeenkomst niet wenst te houden, kunt u deze aan de verkoper retourneren.

U bent niet direct eigenaar

Een belangrijk aspect om in de gaten te houden bij het kiezen van een autohuurkoopovereenkomst is het feit dat het eigendom van de auto op uw naam staat. Dit is een praktische benadering, aangezien een groot deel van het geld voor de autoaankoop afkomstig is van de bank of een andere financier (afhankelijk van de aanbetaling en de werkelijke autowaarde) en daarom kan het eigendom niet eenvoudig aan u worden overgedragen. De naam op de eigendomspapieren heeft echter geen enkele invloed op het dagelijks gebruik van de auto, omdat de verzekering en de APK-keuring onder uw naam zullen worden uitgevoerd.

Voordelen van het aangaan van een huurkoopovereenkomst

Het voordeel van het aanschaffen van een auto via huurkoop is dat de financiële risico’s beperkt zijn tot de auto zelf. In het geval van de leningsovereenkomst wordt de auto als onderpand gebruikt. Dit is een winstgevend systeem voor zowel de verkoper als de kopers. Als een persoon niet de middelen heeft om een ​​auto te kopen, zal deze benadering hem/haar helpen het voertuig te besturen zonder de volledige autowaarde onmiddellijk te hoeven betalen. Ook kunnen kopers hun auto vaker wisselen. Een ander voordeel is dat de koper de belasting die bij het bezit van de auto komen kijken niet hoeft te betalen, aangezien het voertuig wettelijk eigendom is van de verkoper. Maar naast het zoeken naar de voordelen, moet men ook bewust zijn van de risico’s. Daarom is het altijd aan te raden om een ​​voertuighistoriecheck uit te voeren of de chassisnummer check uit te voeren voordat u een model voor de huurkoopovereenkomst selecteert.

Wat is de rol van BKR?

Indien een persoon de auto na de beëindiging van de overeenkomst niet wil kopen, kan de auto door de financier worden verkocht in de hoop dat het verkoopbedrag samen met het door de koper terugbetaalde huurbedrag de autowaarde zal bereiken (aankoopprijs). De financier wil alleen dat zijn/haar inleg bij de verkoop van de auto wordt terugverdient zonder enige vorm van verlies. Om ervoor te zorgen dat er na de beëindiging van de overeenkomst geen financiële risico’s zijn, melden de meeste financiers de lening aan het BKR (Bureau Krediet Registratie) om alles over het proces bij te houden.

BKR is het orgaan dat wordt geraadpleegd door de financiers wanneer een persoon/bedrijf hen verzoekt om een ​​financieringsaanvraag. De BKR-beoordeling zal alle eerdere leningen die op naam van de aanvrager staan, openbaren en zal onmiddellijk analyseren of er nog ruimte is voor extra financiering voor deze persoon. Dit zorgt ervoor dat een persoon nooit meer kan lenen dan met zijn/haar inkomen mogelijk is. Deze procedure garandeert een grotere mogelijkheid voor de financiers over de terugbetalingen.

Is huurkoop zonder BKR-beoordeling mogelijk?

De financiering van de auto op basis van een BKR-beoordeling is niet altijd positief voor bedrijven en particulieren. Er zijn gevallen waarin een persoon of een bedrijf al leningen heeft aangegaan en BKR daarom een negatief advies afgegeven heeft. In dit geval van een BKR-test voor huurkoop, zal het resultaat aantonen dat er geen ruimte is voor een extra lening op naam van dat bedrijf/persoon en de aankoop van de auto dus niet kan plaatsvinden. Dit zal erg nadelig zijn, omdat de aankoop van de auto misschien bedoeld is voor zakelijk gebruik, maar het doel niet bereikt kan worden vanwege eerdere persoonlijke leningen die op naam van de koper staan.

Een huurkoop zonder BKR-beoordeling is mogelijk. Het risico neemt echter toe en sommige aanvullende garanties worden gevraagd in dit soort huurkoopovereenkomsten. Het salaris van een partner kan bijvoorbeeld worden opgenomen als garantie of er kan een extra onderpand worden gevraagd. Het risico zal enigszins verschoven worden, maar op deze manier is het mogelijk om een ​​auto te kopen zonder BKR-checks. Maar om met zekerheid in een auto te investeren, is het belangrijk om een kenteken check of de chassisnummer check uit te voeren voordat u zich gaat bezighouden met de huurkoopovereenkomst. Dit zorgt voor de veiligheid en houdt u vrij van eventueel toekomstig risico.

Conclusie

Huurkoop is een veel voorkomende aanpak van mensen over de hele wereld. Volgens dit speciale contract mag een persoon of een bedrijf een auto besturen door het betalen van vaste maandelijkse termijnen met een kleine aanbetaling. Na de voltooiing van het contract kan de persoon de auto kopen door de laatste aanbetaling aan de financier te betalen of de auto te retourneren, zodat de financierder hem kan verkopen om zijn geïnvesteerde geld terug te verdienen. Deze regeling heeft weinig bijbehorende limieten, maar het werkt het beste als u geen openstaande leningen of een grote som geld hebt om direct de oorspronkelijke autowaarde te voldoen, en graag een auto wilt kopen door maandelijkse termijnen te betalen. Zorg er in beide gevallen voor dat u een kenteken check uitvoert voordat u een dergelijke overeenkomst aangaat, zodat u zeker bent van de auto waarop u investeert. Voer hier de kenteken check of de chassisnummer check uit.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment