Hoe bereken je de lease van een auto?

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
3 mei , 2023,
Editor
No Comments

Een auto leasen kan een goede optie zijn voor wie in een nieuwe of dure auto wil rijden zonder vooraf de volledige aankoopprijs te hoeven betalen. Bij het leasen van een auto is het echter belangrijk om de kosten te begrijpen en de totale kosten van de lease te berekenen. Heb je je lease berekenen nog niet eerder gedaan? In dit artikel geven we een paar tips die helpen bij dit proces! 

Begrijp de verschillende leasesoorten 

Er zijn in principe twee soorten autolease: closed-end lease en open-end lease. Bij een closed-end lease levert de lessee de auto aan het einde van de leaseperiode in bij de lessor en is hij niet verantwoordelijk voor eventuele extra kosten boven de afgesproken kilometerlimiet en slijtage. Bij de andere leaseovereenkomst is de lessee verantwoordelijk voor het eventuele verschil tussen de restwaarde en de marktwaarde van de auto aan het einde van de leaseperiode.

Bereken de maandelijkse leasebetaling

De maandelijkse leasebetaling is natuurlijk het bedrag dat je maandelijks betaalt voor het gebruik van de auto. Het wordt berekend op basis van de onderhandelde leaseprijs, de restwaarde van de auto, de leasetermijn en het rentepercentage. Je kunt een online leasecalculator gebruiken of samenwerken met een leasemaatschappij om de maandelijkse leasebetaling te bepalen. Zo is de lease van je lesauto berekenen ook mogelijk, wat natuurlijk ideaal is voor rijschoolhouders. 

Vergeet de aanbetaling niet

Een aanbetaling is het bedrag dat je soms vooraf betaalt om de maandelijkse leasebetalingen te verminderen. Hoe hoger de aanbetaling, hoe lager de maandlasten. Het is echter belangrijk om te overwegen of het zinvol is om een ​​grote som geld op een leasecontract te zetten, aangezien dit op de lange termijn misschien niet financieel voordelig is. Je hoeft dan ook niet per se een aanbetaling te betalen als je een (les)auto wilt leasen

Houd rekening met belastingen en heffingen

Naast de maandelijkse leasebetaling moet je mogelijk ook belastingen en heffingen betalen, zoals registratie-, documentatie- en aanschafkosten. Deze kosten verschillen per land en leasemaatschappij, dus het is belangrijk om ze te onderzoeken voordat je een leaseovereenkomst ondertekent. Ze kunnen immers invloed hebben op hoeveel geld je uiteindelijk in totaal betaalt aan de leasemaatschappij. 

Bereken de totale leaseprijs

Om de totale kosten van de lease te berekenen, moet je alle betrokken kosten bij elkaar optellen, inclusief de maandelijkse leasebetaling, aanbetaling, belastingen en toeslagen. Houd ook rekening met eventuele extra kosten, zoals extra kilometervergoedingen, slijtagekosten en kosten voor vroegtijdige beëindiging. Zo weet je precies hoeveel je tijdens het volledige leasecontract betaalt voor de leaseauto.

Vergelijk leasen versus kopen

Voordat je een auto gaat leasen, is het belangrijk om te bedenken of het financieel zinvoller is om in plaats daarvan een auto te kopen. Hoewel leasing lagere maandelijkse betalingen kan bieden, kan het op de lange termijn duurder zijn vanwege vergoedingen, beperkingen en beperkingen. Door de totale kosten van leasing versus kopen te vergelijken, kun je een weloverwogen beslissing nemen. Leasen hoeft immers niet altijd goedkoper of beter te zijn dan kopen! 

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment