Een bedrijfsauto verzekeren: dit moet je erover weten

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
21 nov , 2023,
Editor
No Comments

In Nederland rijden er sinds het begin van 2023 bijna een miljoen bestelauto’s rond. Maar liefst 85 procent van het goederenvervoer vindt dan ook plaats met behulp van dergelijke bedrijfsauto’s. Daarnaast zijn er ook veel ondernemers die diensten leveren aan klanten, en materialen of gereedschap in een bestelauto meenemen. Niet zomaar iedere ondernemer heeft voldoende liquide middelen om een nieuwe bestelauto te kopen. Gelukkig is er ook een ruim tweedehands aanbod. Heb jij een gebruikte bedrijfsauto op het oog en check je hier het kenteken van op deze site? Denk dan ook gelijk na over de verzekering, mocht je het voertuig besluiten te kopen.

Bron: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/man-voertuig-jas-busje-4391486/

Op deze manieren kun je een bedrijfsauto verzekeren

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat een bedrijfsauto verzekeren – net zoals personenauto’s – wettelijk verplicht is. Ga je er de openbare weg mee op, dan moet je als eigenaar (persoon of bedrijf) minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering ervoor afsluiten. Veroorzaak je een ongeval, dan dekt een WA-verzekering materiële of letselschade bij de andere partij.

Daarnaast zijn er ook nog twee basisverzekeringen met een uitgebreidere dekking. De WA + beperkt casco dekt ook bepaalde schades aan je eigen voertuig, die buiten je eigen schuld om is ontstaan Denk aan brand of storm, of ruitschade. De volledig casco verzekering (allrisk) dekt alle schades, zowel bij anderen als aan je eigen bedrijfsauto. Ook als je zelf de schade hebt veroorzaakt.

Welke verzekering je het best kunt kiezen? Dat hangt van diverse zaken af zoals de leeftijd van de auto. Verzekeraars hanteren vaak de richtlijn dat een auto tot vijf jaar oud het best allrisk te verzekeren, een voertuig van zes tot tien jaar WA-plus en oudere voertuigen enkel met een WA-verzekering.

Leestip: Handige tips voor een zakelijke autoverzekering

Een bestelauto aanvullend verzekeren

Niet iedere ondernemer heeft dezelfde wensen als het gaat om verzekeringen. Verzekeren is maatwerk, en daarom kan het verstandig zijn een of meerdere aanvullende verzekeringen af te sluiten. Denk aan pechhulp. Of een ladingverzekering als je beschadiging of diefstal van kostbare goederen zoals gereedschap ook gedekt wil hebben. Of een inzittendenverzekering als je vaak met meerdere personen in de bestelauto naar klanten gaat.

Wat als er buiten werktijd schade ontstaat?

Mogelijk gebruik je de bedrijfsauto ook privé. Het is goed om te weten dat een autoverzekering van een bestelauto ook schade dekt die buiten werktijd is ontstaan. Ook maakt het niet uit of jijzelf of bijvoorbeeld een medewerker van je onderneming verantwoordelijk is voor de schade. Een verzekeraar maakt geen onderscheid naar de verantwoordelijke persoon, of het tijdstip waarop de schade is ontstaan. De meeste verzekeraars hanteren overigens wel een uitzondering. Is de bestelauto gestolen door een medewerker en ontstaat er schade? Dan zullen ze dit wel op de betreffende persoon verhalen.

Moet je een geleasete bedrijfswagen ook verzekeren?

Veel ondernemers leasen bedrijfswagens. Zo hoeven ze geen grote investering bij de aanschaf ervan te doen, maar kunnen ze wel flexibel beschikken over relatief nieuwe voertuigen. Denk jij erover om een bedrijfsauto te leasen? Dan is het goed om te weten dat bij operational lease de leasemaatschappij verantwoordelijk is voor het regelen van de verzekering. Zij zijn immers eigenaar van het voertuig. Bij financial lease moet je zelf een verzekering afsluiten.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment