Auto banden – Typen en tips voor banden onderhoud

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
2 aug , 2018,
Editor
,
No Comments

Auto Banden zijn uitermate belangrijk voor de goede werking van elk voertuig, omdat het de enige vier stukken rubber zijn die de auto met de weg verbinden. Via deze contactvlakken wordt veel kracht op de banden overgebracht, die aanzienlijk kunnen variëren afhankelijk van de dagelijkse omstandigheden. Omdat banden het enige contactoppervlak tussen de auto en de weg zijn, is het verstandig om ze onder uw auto goed te onderhouden. Begin met het verkrijgen van de juiste banden voor uw auto en voer ze regelmatig een bandentest uit om te zien of ze goed werken. Het onderhoud van banden is veel meer dan alleen het controleren van de bandenspanning. Om daarom langdurig, duurzaam en veilig te functioneren, moet een band bepaalde belangrijke eigenschappen hebben.

Winterbanden en zomerbanden

AutoBanden

De eigenschappen van banden variëren sterk met de klimatologische omstandigheden, bijvoorbeeld bij lage temperaturen, rubber wordt hard en onelastisch. Dit is een zeer grote reden waarom bandenfabrikanten twee verschillende soorten banden maken – winterband voor lage temperaturen en zomerband voor hoge temperaturen. In de afgelopen jaren hebben beide soorten banden een grote technische ontwikkeling doorgemaakt – terwijl winterbanden echte specialisten zijn geworden voor winterse omstandigheden, worden zomerbanden steeds geschikt voor hoge snelheden onder zomerse omstandigheden. De winterkenmerken van zomerbanden worden echter steeds minder, volgens de recente tests. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom het extreem riskant kan zijn om uw auto met zomerbanden achter te laten op dagen dat er sneeuw op de weg ligt. U moet kiezen voor winterbanden of all-season-banden.
In een recent nieuws op de nu.nl schatten naar schatting bijna 500.000 chauffeurs in Nederland nog steeds met winterbanden rond volgens BOVAG. Dit was gebaseerd op de inspecties uitgevoerd in Utrecht, Roermond en Zwolle. De winterbanden hebben zacht rubber wat zorgt voor minder grip en een langere remweg in vergelijking met zomerbanden. Dit resulteert in het snel slijten van de banden, meer geluid en een hoger brandstofverbruik. De bestuurder die niet voor deze banden zorgt, verwaarloost zijn eigen veiligheid, het milieu en zijn eigen portemonnee.

All season banden – Vier seizoenen banden

Vier seizoenenbanden zijn een soort compromis tussen een zomer- en winterband. Dankzij de unieke profielstructuur en materiaalsamenstelling passen all season banden zich gemakkelijk aan de temperatuur en de omstandigheden van het wegdek aan. Bijna alle grote bandenbedrijven hebben all-season banden van goede kwaliteit in hun assortiment. Er zijn ook verschillende namen bekend, zoals alle weerbanden of vier seizoenenbanden. De all season band is gemaakt in termen van profiel en samenstelling op basis van gemiddelde weers- en wegomstandigheden. Dit betekent betere grip op de weg in de winter dan met de traditionele zomerband. Maar de term ‘gemiddeld’ zegt het allemaal. De all-season band is in wezen een compromis, wat u de moeite bespaart om de banden in elk seizoen te vervangen. Als je heel weinig rijdt en geen extra winterbanden in je huidige budget past, kunnen alle seizoenenbanden een geschikte tweede keuze zijn. Het blijft een compromis! All season banden hebben zachter rubber dan zomerbanden en harder rubber dan winterbanden, waardoor deze banden in beide seizoenen een gemiddelde prestatie leveren.

Hoe zorg je voor je banden?

Een van de eerste en belangrijkste stappen om voor uw banden te zorgen, is het regelmatig controleren van de bandenspanning, profieldiepte en bandenslijtage. Er zijn een aantal manieren waarop u zo lang mogelijk kunt zorgen voor uw nieuwe autobanden en waarvan u kunt genieten. Sommige zijn als volgt:
Controleer Bandenspanning in het instructieboekje van uw auto
Het is belangrijk om de juiste bandenspanning van de banden van een auto te controleren, die u in het instructieboekje zult vinden. Soms vindt u het ook aan de binnenkant van uw deur, achter de tankflap of op de bandenpomp zelf.

Controleer het bandenlabel

Het bandenlabel vertelt u over de kenmerken van de band. De kwaliteit van de band hangt samen met de veiligheid, het brandstofverbruik en de geluidsproductie van de band.
Controleer de spanning van de riem
Een beetje lucht ontsnapt uit elke band. Daarom is het belangrijk om de bandenspanning elke maand te controleren. Lage bandenspanning is slecht voor het brandstofverbruik en de grip van het voertuig op de weg. Bovendien is een zachte band snel heet, waardoor er meer kans is op een klapband. Aan de andere kant is de hoge bandenspanning ook niet goed. Het verslechtert het contact met de weg, wat leidt tot hogere slijtage.

Bandenspanningscontrolesysteem

Sinds november 2014 zijn alle nieuwe auto’s uitgerust met een zogenaamd ‘bandenspanningscontrolesysteem’. Dit systeem controleert of uw banden onder spanning staan ​​en stuurt een waarschuwing in geval van inconsistentie. Tijdens een APK-inspectie kan een defect TPMS-systeem ertoe leiden dat uw voertuig niet aan de test voldoet.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment