8 tips voor het auto onderhouden

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
2 jul , 2018,
Editor
No Comments

Basisprincipes van het auto onderhouden

Het onderhouden van uw auto is essentieel om hem rijdende te houden. Het onderhoud van auto’s kan een lastige en tijdrovende klus lijken, vooral voor degenen die niet veel tijd onder de motorkap doorbrengen, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Met zoveel nadruk op het kopen van auto’s, zijn er slechts een handjevol mensen die rekening houden met de reguliere onderhoudsvereisten van een auto. De moderne auto is een geavanceerde en gecompliceerde machine en de storing van slechts één onderdeel kan ervoor zorgen dat u autoproblemen krijgt. Het in goede staat onderhouden van een auto zal u niet alleen helpen om veilig op de weg te blijven, maar het verlengt ook de levensduur van de auto en verhoogt de autowaarde zodat deze in de toekomst voor een hogere prijs kan worden verkocht. Onze basistips voor auto onderhoud kunnen u helpen uw auto in goede staat te houden, zelfs als u een amateur in onderhoud bent.
Hedendaagse auto’s zijn redelijk betrouwbaar en vereisen weinig werk. We hebben gezien dat onze ouders een aanzienlijke hoeveelheid tijd spendeerden aan het onderhouden van auto’s – het om het kwartaal vervangen van de bougies, breekpunten en condensor, en het accepteren van roest als normaal verschijnsel bij ouderdom. Nu kunnen bougies echter wel 100.000 mijl aan voordat vervanging noodzakelijks is en heeft elektronische ontsteking de breekpunten en condensor onnodig gemaakt. Bovendien is de betrouwbaarheid aanzienlijk verbeterd, maar er zijn enkele dingen die we kunnen doen om regelmatig onderhoud te plegen. Hier zijn enkele eenvoudige, periodieke controles en procedures.

# 1 Houd de motorolie vers

Het controleren van de motor is iets dat regelmatig gedaan moet worden – maandelijks voor een voertuig in goede staat; vaker als u een olielek opmerkt of van mening bent dat u regelmatig olie moet toevoegen. Warmte, wrijving en algemene belasting zorgen voor een constante belasting van de bewegende delen van uw motor en het is de olie die ervoor zorgt dat deze onderdelen goed worden gesmeerd. Verse, schone olie die volgens het schema van de fabrikant wordt vervangen is noodzakelijk om het voertuig in topconditie te houden. In het ideale geval moet de auto op een vlakke ondergrond worden geparkeerd, zodat u een nauwkeurige meting met de peilstok kunt doen. Het aanbevolen niveau moet niet overschreden worden. Als u een lek vermoedt, vindt deze dan laat het zo snel mogelijk repareren.

# 2 Controleer de bandenspanning

Het is het beste om een gewoonte van te maken om de druk in elke band te controleren, inclusief de reserveband. Maak er een gewoonte van om, eens per maand en voordat u langere ritten maakt, een ​​nauwkeurige bandenspanningsmeter te gebruiken om de bandenspanning te controleren. Het beste is om de door de fabrikant aanbevolen druk te gebruiken en de maximale druk die op de zijkant van de band staat niet te overschrijden. Zorg er ook voor dat u uw banden goed inspecteert op abnormale of ongelijkmatige slijtage, sneden en eventueel aanwezige bobbels.

# 3 Was, wax en stofzuig

Het is belangrijk dat u uw auto één keer per week wast. Was de buitenkant grondig en spoel, indien nodig, de velgen en de onderkant om vuil en modder te verwijderen. Bovendien is het van cruciaal belang om de na het wassen de auto te waxen. Het is ook belangrijk om de binnenkant van uw auto schoon te maken. Het gebruik van een auto betekent dat wat buiten ligt, naar binnen wordt gehaald, en dus ligt er vaak vuil en gruis in de auto. Het is dus belangrijk om de binnenkant te stofzuigen om de vloer en stoelen schoon te houden, zodat het tapijt en de bekleding niet bevuild raken met rommel en gruis.

# 4 Accu controleren

Accu’s slaan de energie op die nodig is om de automotor te starten. En zodra de motor loopt, start de dynamo opnieuw met het opladen van de accu voor de volgende start. Onderhoud houdt in dat de accu schoon en veilig wordt gehouden, zodat hij niet trilt, de aansluitingen schoon en strak op de klemmen blijven en het waterniveau gecontroleerd wordt (indien nodig).
Inspecteer de aansluitklemmen en kabels van de accu om er zeker van te zijn dat ze stevig zijn bevestigd, en dat er geen sporen van corrosie zijn. Als de accu verwijderbare doppen heeft, dient u het vloeistofniveau om de paar maanden te controleren – vooral in warmere klimaten. (Zie onze autoaccu-beoordelingen en -koopadviezen.)

# 5 Jaarlijkse inspectie van het emissiesysteem

Het emissiesysteem is een zeer belangrijk onderdeel van elk voertuig. Hij loopt over de hele lengte van de motor en passagierscabine, hij analyseert de gassen, verdunt ze tot waterdamp en minder schadelijke gassen, en reduceert het geluid door middel van dempers. Uw emissiesysteem doet al dit belangrijke werk terwijl het onder uw auto hangt – en zoals u kan bedenken, kan het systeem veel te voorduren hebben daaronder. Dus om uw auto soepel, stil en efficiënt te laten rijden, moet u uw emissiesysteem elk jaar laten inspecteren.

# 6 Het remsysteem controleren

Veel van de hedendaagse auto’s hebben schijfremmen bij de voorwielen en trommelremmen bij de achterwielen. Alle remmen vertrouwen op wrijving, die wordt geleverd door een remblok of een remschoen om uw auto te vertragen en te stoppen. Wegens overmatig gebruik van het remsysteem, zullen de remmen zo nu en dan door de automonteur gecontroleerd moeten worden. Een laag of los pedaal kan bijvoorbeeld betekenen dat er lucht in het hydraulische systeem zit. Een rood remwaarschuwingslampje dat blijft branden, kan betekenen dat er uw hydraulische systeem in onbalans is. En hoewel sommige remgeluiden normaal zijn, zijn piepjes, doorlopende gilgeluiden en schurende geluiden bijna altijd het teken dat het tijd is voor nieuwe remblokken of -schoenen. Het is uiterst belangrijk om waakzaam te zijn en als u iets onregelmatigs bij de remmen merkt, is het een goed idee om ze zo snel mogelijk te laten controleren. De gebruikershandleiding van uw auto geeft een onderhoudsschema voor uw remmen om deze in goede staat te houden. Het opvolgen van dit schema is de gemakkelijkste manier om reparaties te voorkomen en het risico op ongelukken te minderen. Maar op zijn minst, om uw auto goed te laten werken, moet u uw remmen regelmatig laten inspecteren.

# 7 Seizoenscontrolelijst

Elk seizoen heeft verschillende behoeften voor u en uw gezin, maar het heeft ook een grote impact op de behoeften van uw voertuig. Elke keer dat het seizoen verandert, moet je de tijd nemen om te evalueren wat voor soort dingen uw auto nodig heeft om veilig te kunnen blijven rijden. Enkele belangrijke dingen om in gedachten te houden zijn het gewicht van de ruitenwissers, de werking van antivriesmiddelen tijdens de strenge wintermaanden en de filters van de airconditioning in de zomer. Het is dus aan te raden dat u een aantal items voor seizoenswisselingen heeft die ervoor zorgen dat uw voertuig elk seizoen rijklaar is.

# 8 Houd het interieur schoon

Om ervoor te zorgen dat uw auto altijd schoon, fris en lekker geurend is, is het noodzakelijk om het interieur schoon te maken en het regelmatig te stofzuigen. Het interieur is vaak een punt van verkoopkracht als het gaat om het inruilen of verkopen van een auto. Hoewel de meeste mensen misschien geen aandacht hebben voor de olie of banden, als de cd-speler niet werkt of als het interieur er armoedig en vies uitziet, gaat de deal meestal niet door. Er wordt gezegd dat de autowaarde door de binnenkant van de auto wordt bepaald, en dit klopt maar al te goed. Als u uw auto wilt inruilen of verkopen, zorg er dan altijd voor dat de auto van binnen brandschoon is.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment