Aantal autodiefstallen flink afgenomen in 2018

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
19 jul , 2018,
Editor
No Comments

Volgens gegevens van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC), een onafhankelijke organisatie die zich bezighoudt met het bestrijden van misdaad in de transportsector, daalde het aantal gestolen personenauto’s met ruim 14 procent in de eerste helft van 2018. In deze eerste zes maanden werden er 3643 auto’s gestolen, in dezelfde periode in 2017 was dit aantal nog 4254. Bovendien is het aantal diefstallen van andere voertuigen ook aanzienlijk gedaald. Alleen het aantal diefstallen van motorfietsen is dit jaar licht gestegen.

De diefstallen van personenauto’s is sterk gedaald. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 3,643 auto’s gestolen, in dezelfde periode in 2017 waren dit er 4,254. In de categorie personenauto’s zijn de Volkswagenmodellen Polo en Golf en de BMW 3-serie het populairst onder criminelen om te stelen.

Volgens AVC is deze afname het resultaat van intensieve samenwerking bij autodiefstal gerelateerd onderzoek, voortdurende inspanningen om dergelijke misdaden te voorkomen en betere beveiligingskenmerken in moderne auto’s. Door de betere autobeveiliging is het nu gemakkelijker dan ooit om de huidige locatie van je auto op een mobiele app te volgen, legt directeur van AVC, Titus Visser, uit. Dit heeft wetshandhavingsfunctionarissen enorm geholpen bij het terugvinden van gestolen auto’s. Het aantal personenauto’s die na de diefstal zijn teruggevonden, is gestegen tot 37,3 procent. In dezelfde periode vorig jaar was dit percentage 34,9 procent.

Het idee achter het gebruik van technologie en andere nieuwe functies is om het hele diefstalproces uiterst lastig en onhandig te maken zodat autodieven hun interesse verliezen. Autodiefstallen zijn de afgelopen jaren al sterk afgenomen, maar dit jaar waren de cijfers zowel positief verassend als aanmoedigend. Er is, overigens, wel een grote toename van het aantal hybridevoertuigen dat afgelopen halfjaar gestolen werd. Een opvallende 160 hybride auto’s werden gestolen, wat een stijging is van 77 procent vergeleken met vorig jaar. Toyotamodellen, zoals RAV-4 en Auris, zijn erg populair onder dit soort autodieven. De reden voor de populariteit van hybride auto’s onder dieven is moeilijk te verklaren. Wij denken dat de populariteit van dergelijke auto’s in Europese landen leidt tot een toenemende vraag naar auto-onderdelen. Dit zorgt ervoor dat verschillende criminele groepen die zich voornamelijk op hybride auto’s richten in het hele land actief zijn autos.

Hoe voorkomt u het kopen van een gestolen auto?

Wij hebben een lijst met actiepunten samengesteld die u helpen te voorkomen dat u een gestolen auto koopt. Koop een tweedehands auto altijd bij een erkende dealer. Indien u van een onbekende particulier koopt, zorg er dan voor dat u:

  • Het paspoort/rijbewijs van de verkoper controleert
  • Er zeker van bent dat de voertuiggegevens overeenkomen met de gegevens in de registratiepapieren
  • Een kentekencheck uitvoert op kentekencheckonline om te controleren op diefstal, schade, APK-keuring, enz.
  • Om het APK-keuringsrapport vraagt en het voertuiggeschiedenisrapport controleert om de juiste kilometerstand te achterhalen
  • Het chassisnummer op alle plaatsen kunt vinden en dat deze op alle plaatsen overeenkomt
  • Een foto maakt van de verkoper met de auto, voor eventueel toekomstig gebruik

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment