65 procent van de Nederlanders heeft verkeerde of onvoordelige autoverzekering

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
6 apr , 2017,
Editor
, , , , , ,
2 comments

Onderzoeksbureau CG Selecties en Pricewice komen tot de conclusie dat de meeste Nederlanders de verkeerde autoverzekering hebben. Het onderzoeksbureau deed in opdracht van Pricewise een onderzoek onder 500 autobezitters en maakt hier uit op dat 65 procent van de 7,5 miljoen auto’s voor privégebruik over- of onderverzekerd is. Best schrikbarend dat slechts 35 procent van de autobezitters zichzelf (on)bewust juist heeft verzekerd.  

Keuze uit slechts 3 dekkingen blijkt al lastig

In grote lijnen zijn er slechts drie soorten dekkingen beschikbaar. Toch blijkt het lastig te zijn om in basis uit deze drie dekkingen; WA, WA + beperkt casco en de allrisk autoverzekering te selecteren welke het beste bij jouw situatie past. Het blijkt dat 66 procent van de mensen niet weet welke variant het beste voor hen is. Het blijkt namelijk dat de meeste van de ondervraagden een te uitgebreide verzekering voor haar voertuig heeft afgesloten. Ruim 66 procent blijkt een allrisk autoverzekering te hebben terwijl een WA of WA + beperkt casco voldoende was geweest. De gemiddelde Nederlander betaald dus veel te veel premie voor zijn of haar auto. Omgekeerd gebeurd het ook dat een nieuwe auto juist onderverzekerd blijkt te zijn.  

 

Voel je aangesproken

Gezien de omvang van dit ‘probleem’ zou iedere Nederlander zich aangesproken moeten voelen om zijn of haar autoverzekering onder de loep te nemen. Autoverzekeringen worden per jaar afgesloten en na afsluiten of verlengen van de verkeerde verzekering kost het je al snel tientallen euro’s per jaar extra. De meeste autobezitters hebben dit overigens niet eens door of blijken überhaupt niet precies te weten wat er aan premie wordt betaald. Eenmaal afgesloten blijft de premie gewoon lopen tot ze een nieuwe / andere auto kopen. Goed nieuws voor de verzekeraars, maar minder goed nieuws voor de autobezitter. Zeker wanneer je een allrisk verzekering hebt terwijl een WA + of WA verzekering goed genoeg was geweest. Je betaald dan al snel twintig tot dertig euro per maand meer dan feitelijk verstandig zou zijn.

Wat betaald Nederland te veel? Schrik niet, alleen gebaseerd op het feit dat 46 procent van de autobezitters over verzekerd is, weten autoverzekeraars ruim 828 miljoen euro extra binnen te halen (bij 20 euro per maand te veel). Uiteraard hoor je de verzekeraars hierover niet klagen. Zij verdienen stilzwijgend bakken met geld aan de onwetendheid van de Nederlandse autobezitter.  

Onderverzekerd zijn gebeurt in veel mindere mate, toch is het wel een risico wat men bewust of vaak onbewust neemt. Het blijkt dat 20 procent van de autobezitters onvoldoende dekking geniet. Het blijkt dat 58 procent van de mensen met een WA verzekering onderverzekerd is en 37 procent van de autobezitters met een WA + beperkt casco verzekering had beter voor allrisk kunnen kiezen. Uiteraard is de premie veel lager bij dit soort onderverzekeringen, maar realiseer je dan wel dat de schade aan alleen de andere partij wordt vergoed. Alle schade die jouw voertuig oploopt is voor eigen rekening. De vraag is dus, is het risico het waard? Wat is de waarde van je auto en kun je de schade of vervanging van de auto als risico financieel dragen?

verzekerde autoschade

Wat is mijn auto nog waard?  

Eenmaal in bezit is een auto altijd gebruikt. Er zijn verzekeraars waarbij je je auto een aantal jaar tegen de nieuwwaarde kunt verzekeren. In de meeste gevallen kun je antwoord krijgen op de vraag ‘wat is mijn auto nog waard’ door te kijken naar de dagwaarde van de auto. Deze waarde wordt door het gros van de verzekeraard gehanteerd als verzekerde waarde van het voertuig. Bij de afweging / keuze voor een bepaalde autoverzekering speelt de huidige waarde van je auto een essentiële rol.

wat is mijn auto waard

Niet verzekeren geen optie

Het maakt niet uit waar of wat voor auto je koopt. Op moment dat het voertuig op jouw naam staat ben je verplicht om deze te verzekeren. Zelfs als je de waarde van je auto te laag vindt om te verzekeren moet je minimaal een WA autoverzekering hebben. Vergelijken van autoverzekeringen zal je helpen om de verzekeringskosten zo laag mogelijk te houden. Tevens het herzien van de voorwaarden en kosten kan enorm veel voordeel opleveren. Doe dit op je gemak en niet in 2 muisklikken vanaf je smartphone. Natuurlijk is het makkelijk en snel geregeld, maar of je de juiste verzekering hebt tegen de scherpste prijs, dat valt te bezien. Neem je tijd en vergelijk je autoverzekering bij een aantal aanbieders. Want let op, sommige aanbieders tonen allemaal verzekeringen van op het eerste oog verschillende aanbieders, maar blijken allemaal van dezelfde verzekeraar te zijn.  

Tips voor het afsluiten van een autoverzekering

Het online vergelijke en afsluiten van een autoverzekering is eenvoudig. Neem het kentekenbewijs en controleer wat je auto waard is. Want voor het afsluiten van een autoverzekering kun je het beste handelen op basis van de dagwaarde. Vul dus niet simpelweg het kenteken in en sluit een autoverzekering af, maar doe eerst even een onafhankelijke kentekencheck. Bepaal zelf, op basis van de waarde welke dekking je wil afsluiten. Beslis dit vooraf en laat je niet bij de verzekeraar verleiden tot onder of oververzekering. Overweeg de vervangwaarde en herstelkosten bij het maken van je keuze.

Over-verzekerden gooien niet altijd geld over de balk

Soms is een allrisk dekking wat overbodig, tenminste als je het in perspectief met het bouwjaar en de waarde van de auto bekijkt. Toch kan het zijn dat je simpelweg afhankelijk bent van de auto en het risico financieel niet kan lopen. Je kunt je auto dan allrisk verzekeren zodat je zeker weet dat je je auto behoud, ook bij ernstige schade of iets dergelijks. Een andere afweging kan zijn het nemen van een private lease contract.

geld besparen op verzekering

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment